Unelma omasta kodista
Vieraskynä

Unelma omasta kodista

Elämä muuttolaatikoiden keskellä oli viimein saamassa päätöksen! Vuoden – parin välein vaihtuvat asunnot olivat muuttumassa pysyväksi asuinpaikaksi – ja omaksi kodiksi. Tai niin me luulimme! Kauppakirja jo taskussa viehättävästä tontista merinäköalalla ja arkkitehtien luonnokset valmiina unelmakodistamme.. kunnes jälleen ruoho alkoi vihertää aidan toisella puolen ja karavaani muuttolaatikoineen lähti liikkeelle. Mutta auttamaton rakennusvietti oli ehtinyt syttyä, ja niin alkoi tontin metsästys uudelta paikkakunnalta. Merinäköala vaihtuikin rivakkaan tahtiin rinnetontiksi keskustan läheisyyteen ja tasamaalle suunnitellun talon piirustuksetkin muokkautuivat toimivaksi pohjaksi uudet vaatimukset huomioiden.

Ajatus oman kodin rakentamisesta oli muhinut mielessä useamman vuoden, kunhan vain hektinen elämämme sen sallisi ja sopiva paikka erinäisten muuttujien loksahtaessa paikalleen löytyisi. Vaikka toiveissa oli, että talo kokonaisuudessaan ilmentäisi perhettämme ja olisi juuri meidän näköinen, oli alusta lähtien itsestään selvää, että käyttäisimme suunnittelun tukena alan ammattilaisia. Samaisessa rakennushuumassa olevat ystävämme olivat jo pidemmällä projektissaan, ja kehuivat Winledin suunnittelua ja laadukkaita tuotteita.

Seinäjoen asuntomessuilla ihastelimmekin tyylikkäitä valaistuskokonaisuuksia ja alustavasti sovimme yhteistyötä silloin suunnitelmissa olevaan rakennusprojektiimme. Vaiherikkaan vuoden aikana rakennuskohde ehti vaihtua, mutta yhteistyö jatkui uuden kohteen ominaisuudet huomioiden. Eipä sitä ensikertalaisena ollutkaan ymmärtänyt, minkälaisen palapelin kokoamisen oli aloittanut. Seinien alkaessa nousta oli tiedettävä sähköpistokkeiden paikka ja sähkösuunnitelmaa varten oli oltava valmiit kiintokalustesuunnitelmat ja valaistussuunnitelma. Ja minä kun olin ajatellut, että sisäpuolen detaljeja voi hioa vielä pitkään rakennusprojektin ollessa alkuvaiheissa! Kuinka helpottavaa olikaan huomata, että valaistussuunnittelijamme sai nopeasti kiinni osin hieman hatarasti ja verbaalisesti ei niin lahjakkaasti kuvailemistamme toiveista valaistuksen suhteen. Vaikka tukena oli kuvat vain muutamasta kiintokalustekokonaisuudesta ja lisäksi joitakin ideakuvia, muotoutui suunnitelmasta vaivattomasti toiveitamme vastaava.

Talostamme ei ollut olemassa 3D-mallinnusta, joten oli häikäisevää tehdä etukäteismatka tulevaan kotiimme valaistussuunnitelman 3D-mallinnuksen myötä. Valaistuksen kulmakivenä on lieriönmalliset Cone-valaisimet, joilla valaistukseen saadaan ilmeikkyyttä sen olematta kuitenkaan liian silmäänpistävä. Ja mikä parasta, valaisin on mahdollista saada myös mattamustaksi maalattuna, vaikka mallistosta se löytyi vain valkoisena. Valaistukseen lisättiin vain muutama harkittu design-valaisin katseenvangitsijaksi, minkä lisäksi tunnelmallista epäsuoraa valaistusta käytettiin runsaasti.

3D-mallinnus omakotitalon työhuoneen valaistuksesta

3D-mallinnuskuva omakotitalon valaistussuunnitelmasta

Suunnitelmaan kuului myös ulkovalaistuksen suunnittelu, mistä muodostuikin mielestäni hillitty, tasapainoinen kokonaisuus. Päärakennusta kehystää Hydra-valaisimet, joiden seinää korostavan valokeilan voi muokata mieleisekseen. Vaikka pihasuunnitelma onkin vielä osittain kesken, rinnetontin porrastukset alkoivat hahmottumaan mallinnuksen myötä selkeämmin. Pihan korkoerot ja muurit luovatkin pohjan mielenkiintoiselle valaistukselle, jolla pihan muotoja voidaan korostaa kauniisti.

3D-mallinnus omakotitalon ulkovalaistuksesta

3D-mallinnus omakotitalon terassin ulkovalaistuksesta

Tällä hetkellä talo seisoo aavemaisen harmaana, ikkunattomana möhkäleenä tihkusateessa. Vain kalseat katuvalot luovat varjoja tontin alaosiin. Aika ajoin on palattava valaistussuunnitelman pariin, kuljettava huoneesta huoneeseen miettien sisustuksen yksityiskohtia, haaveiltava yhteisistä hetkistä uuden kodin katon alla.

Kyllä tästä vielä valmista tulee!

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Jaana ja valaistuksen kohteeseen suunnitteli Lauri Laine.

Vieraskynä

Vieraskynä

Lue lisää kirjoituksia tältä kirjoittajalta.

 
Liittyvät kirjoitukset
Kommentit tarjoaa Disqus