Opiskelijan tukien järjettömyys
Eemeli Peltonen

Opiskelijan tukien järjettömyys

Tasan vuorokausi, niin olen virallisesti valmistunut ammattikorkeakoulusta. Opiskelijastatus on tosin jo vaihtunut aikaa sitten, eikä tukiakaan ole joutunut enää pitkään aikaan hakemaan.

Tyttöystäväni hakee nyt vuorostaan opiskelemaan. Hänen täytyy myös tietenkin hakea tällöin opinto- sekä asumistukea. Opintotuen määräämisessähän ei ole tunnetusti mitään järkeä. Et saa tehdä opiskelun ohessa töitä, vaikka molemmat pystyisi hyvinkin helposti yhdistämään. Tulorajat paukkuu jo osa-aikatöistä, ja Kela perii rahansa takaisin herkästi heti, jos tienestit ylittää 660 €. On siis kannattavampaa olla tekemättä töitä, ja antaa valtion maksaa.

Toinen järjettömyys on asuminen opiskelijana. Opiskelija ei saa asua samassa asunnossa töissä käyvän kanssa, mikäli nämä kaksi henkilöä ovat parisuhteessa. Ilman parisuhdetta se on kuitenkin ihan ok.

MITÄ?

Kelalle ei tietenkään kelpaa herkästi selitys ”Me ollaan vain kavereita”. Ihmettelen vain, että miten kukaan Kelalla todistaa joidenkin ihmisten olevan parisuhteessa. Entä miten se vaikuttaa ylipäätänsä mihinkään? Miksi voin asua ystäväni kanssa samassa asunnossa, mutten kuitenkaan parisuhteen toisen osapuolen kanssa?

Pohdin vain, että milloinkohan tähänkin systeemiin saataisiin jotain järkeä. Asunnoistakin on pulaa monissa opiskelijakaupungeissa, mutta silti valtio kannustaa asumaan erillään? Ja milloin näistä opiskelijan tulorajoista päästäisiin eroon?

Eemeli Peltonen

Eemeli Peltonen

Olen Winledin asiakaspalvelusta sekä tilausliikenteestä vastaava veijari. Baarimikon hommat, jalkapalloilu, festarit, musiikki ja ystävät kuuluvat tiivisti varsin rauhattomaan elämään.

 
Liittyvät kirjoitukset
Kommentit tarjoaa Disqus