Miksi laittaisin ledit kattoon?
Teppo Tieranta

Miksi laittaisin ledit kattoon?

Olen tekemisissä päivittäin valaistuksen kanssa ja hyvin usein törmään kommenttiin, että ledit ovat ihan hienoja joo, mutta kun ne ovat niin kalliita. Aloin pohtimaan sitä, pitääkö väite paikkansa ja mitä näihin väitteisiin voisin vastata. Olin avustamassa erään keittiöremontoijan valaistuksessa ja pohdin yleisimpiä väitteitä siitä, miksi rakentajat lopulta päätyvät siihen yksinkertaisimpaan eli roikkuvalaisimeen keskellä huonetta. Tietysti on kohteita, johon ei edes voi upottaa led-valaisimia mutta niihin löytyy ratkaisuksi pinta-asennettavat -mallit.

Kuvitellaan, että ostat talon ja haluat rempata sen lattiasta kattoon, jotta saat siitä oman näköisen. Aloitat remontoimisen keittiöstä, johon olet jo hommannut kaapistot haluamallasi värisävyllä. Jotta värit tulevat oikein esiin niin sinun täytyy miettiä oikeanlainen valaistus. Tässä on listattuna muutama syy miksi minä ja toivottavasti myös sinä lopulta päädyt led-valaistukseen:

  • Tasainen ja riittävä valo
  • Moderni ratkaisu
  • Himmennettävyys
  • Kestää monia vuosia ilman valaisimen vaihtoa
  • Pitkällä tähtäimellä halvempi hinta

Ledit keittiössä

Ledin tasainen ja riittävä valo

Jos remontoin keittiötä ja mietin sinne valaistusta, niin yhdellä roikkuvalaisimella valon määrä jää käytännössä aivan liian vähäiseksi. Kahdella roikkuvalaisimella päästään jo hieman parempaan, mutta valo ei missään tapauksessa ole silloin tasaista, joten päädyn upottamaan ledit kattoon.

LED-valaisimet - Moderni ratkaisu

Edelleen, jos toteutan keittiön valaistuksen kahdella roikkuvalaisimella, niin ainakin omaan silmään se ei näytä kauhean kivalta. Jos keittiöön haluaa laittaa säteilevän design-valaisimen, niin silloin laittaisin yhden roikkuvalaisimen ja loput hoitaisin upotetuilla led-valaisimilla, jolloin valoa saadaan riittävä määrä. Kattoon laitettavalla design-valaisimella saadaan halutunlaista tyyliä, mutta upotetuilla ledeillä yleisvalaistus saadaan riittävälle tasolle.

Valaisimien himmennettävyys tunnelmanluojana

Meillä Winledillä suunnitellaan rakentajille vuosittain satoja kohteita ja suunnittelu lähtee aina siitä perusolettamuksesta, että valoa tarvitsee olla riittävästi. Kun valoa on riittävästi, niin usein ne voidaan myös himmentää. Yksi laadukkaan valaisimen ominaisuuksista on sen himmennettävyys. Winledin valaisimet ovat järjestäen kaikki himmennettävissä ja oikean himmentimen valintaan saa apua ammattitaitoiselta sähkömieheltä.

Remontin jälkeen, kun valaisimet on saatu toimintaan, niin ensimmäinen reaktio on yleensä että onpa täällä paljon valoa. Se on ihan ymmärrettävää, sillä suurin osa vanhoista tai vähän uudemmistakin taloista ovat liian pimeitä. Käytännössä silmä on tottunut vähäiseen valon määrään. Ajan kuluessa silmä tottuu myös kirkkaampaan valoon mutta himmennyksen avulla oikeaa valon määrää voidaan säätää haluttuun kirkkauteen.

Ledit ovat pitkäikäisiä - valaisinvaihdot historiaa

Kun rakennetaan uutta tai remontoidaan vanhaa niin led-valaisimet on nykyaikainen ratkaisu valaistukseen. Joskus harvoin vielä uusiinkin kohteisiin laitetaan vanhoja halogeeneja. Yksi syy on ollut se, että ei luoteta siihen, että upotettu led-valaisin kestää ja hajotessaan samanlaista on vaikea saada. Ensinnäkin laadukkaat led-valaisimet kestävät noin 50 000 tuntia. Käytännössä se muutettuna ajalliseen muotoon on reilusti yli kymmenen vuotta ja silloinkin valosta on jäljellä vielä 70%.

Toinen myytti on se, että upotettua led-valaisinta ei pystytä vaihtamaan. Jos puhutaan Winledin valoista niin kyllä, tunnustan, joskus niissäkin on ollut vikoja. Hyvin usein kuitenkin vian ilmetessä vika on löytynyt virtalähteestä, joka on helposti vaihdettavissa ja itse valaisinta ei tarvitse vaihtaa ollenkaan. Tosin toimitamme vuositasolla monia tuhansia led-valaisimia ja reklamaatio-prosentti on reilusti alle prosentin, jolloin puhutaan hyvin marginaalisista määristä.

Ledit maksavat itsensä takaisin

Säästöjä ledillä - pitkällä tähtäimellä halvempi hinta

Toinen syy miksi lopulta laitetaan jotain muuta kuin ledejä on kuulemma sen kalleus. Mietin tätä myyttiä ja palastelin kustannuksia pienempiin osiin. Jos päätän tehdä omakotitaloni keittiörempan ja sijoitan kaksi kattorasiaa, johon hommaan itse roikkuvalaisimet niin ensinnäkin kattorasioille ei montaa euroa hintaa tule. Ihan perusvalaisimen saa noin viidelläkympillä ja sen kun ostaa kaksinkertaisena niin hinnaksi muodostuu helposti satasen luokkaa. Jos taas puhutaan hiemankin erikoisemmasta design-valaisimesta, niin kahden kertaisesti hintaa tulee vähintään parisataa euroa. Täytyy myös muistaa, että valo ei tule olemaan missään tapauksessa tasaista, jos toteutan keittiöni roikkuvalaisimilla.

Normaaliin omakodin keittiöön suunnittelisin neljästä kuuteen kappaletta Winledin Lilja 6W led-valaisimilla, jolloin valoa tulee riittävä määrä. Yhden valaisimen hinta virtalähteineen huitelee noin 50€:n tietämissä. Keittiöön kun laitetaan neljä valaisinta, niin yhteishinnaksi muodostuu noin 200€. Lopulta samoihin hintoihin saa tasaisen valon led-valaisimet kuin pimeäksi jäävän roikkuvalaisinhässäkän. Lisäksi valaisimet kestävät monia vuosia ja voit unohtaa polttimoiden vaihdon.

Ledit soveltuvat monenlaisiin kohteisiin

Täytyy myös muistaa, että kohteet ovat aina hieman erilaisia, jolloin oikea henkilö avustamaan on paikallinen sähkömies, joka osaa avustaa riittävän valon suunnittelussa. Oikealla suunnittelulla ja sähkömiehen ammattitaidolla saadaan koko talon valaisimet ajantasalle, josta on iloa vielä moneksi vuodeksi eteenpäin. Jos kiinnostuit juuri Winledin valaistusratkaisuista, niin löydät sinulle lähimmän jälleenmyyjäurakoitsijan sivumme jälleenmyyjät-osiosta.

Teppo Tieranta

Teppo Tieranta

Toimin Varsinais-Suomen sekä Pohjanmaan aluepäällikkönä. Olen paljasjalkainen tamperelainen. Seuraan jääkiekkoa ja rakastan urheilua. Motto: Täysillä, mutta pilke silmäkulmassa ;-)

Liittyvät kirjoitukset
Kommentit tarjoaa Disqus