Kylpyhuoneella on perheessä monta eri käyttäjää, jotka kaikki tulee ottaa huomioon suunniteltaessa tämän tilan valaistusta. Kylpyhuonetta harvemmin rakennetaan vain peseytymistä varten, vaan usein siellä myös hoidetaan niin hiusten laittaminen kuin meikkaaminenkin, ja yhdessä saunan kanssa sinne mennään rentoutumaan. Nämä kaikki vaativat valaistukselta eri asioita, joita tulee ottaa huomioon.

Tässä artikkelissa käymmekin läpi millainen on hyvä kylpyhuoneen valaistus, millaisilla valaistusratkaisuilla se voidaan toteuttaa sekä millaisia valaisimia kylpyhuoneeseen voidaan asentaa.

Millainen on hyvä kylpyhuoneen valaistus?

Hyvässä kylpyhuoneen valaistuksessa on yhdistetty useita eri valaistusratkaisuja. Perustana onnistuneelle valaistukselle toimii hyvä yleisvalaistus, johon lisätään epäsuoraa valoa sekä tarvittaessa työvaloa peileille.

Pesuhuoneen valaistusratkaisut

Hyvä yleisvalaistus on tasainen ja se on riittävä kaikkiin kylpyhuoneessa tehtäviin perustoimiin kuten peseytymiseen ja tilan siivoukseen. Tämä toteutetaan useimmiten kattoon asennettavilla valaisimilla. Näiden valaisimien valokeilojen on suositeltavaa olla yli 90 astetta, jolloin valo leviää tilaan tasaisesti eikä ole häikäisevä. Yleisvalaistuksella on hyvä tavoitella noin 100-150 luksin valotasoa.

Kylpyhuoneessa on suositeltavaa käyttää myös tunnelmavaloa. Tämä voidaan toteuttaa tekemällä yleisvalaistuksesta himmennettävän tai vaihtoehtoisesti hyödyntämällä epäsuoraa valaistusta, jolloin saadaan aikaan näyttäviä ratkaisuja.

Epäsuoraa valaistusta voidaan käyttää tunnelman luomisen lisäksi esimerkiksi korostamaan kylpyhuoneen laattavalintoja tai tilan arkkitehtuurin yksityiskohtia. Tunnelmavalaistusta käytetään usein, kun haluaa rentoutua ja se kruunaakin mukavat hetket kylpyammeessa.

Kylpyhuone on usein se paikka, jossa myös meikataan ja laitetaan hiuksia. Näitä varten peileillä tulee olla riittävä työvalaistus. Peilien valaistus voidaan toteuttaa usealla tavalla kuten erityisillä peilivaloilla, LED-nauhoilla tai asentamalla kattoon lisävaloa peilien lähelle.

Mikä värilämpötila sopii kylpyhuoneeseen?

Kylpyhuoneessa, kuten muissakin tiloissa, tarvitaan riittävästi valoa - mihin valaisimen tai lampun värilämpötilaan päädytään on pitkälti makuasia.

Osa ihmisistä mieltää lämpimän valon sävyn (3000K) tunnelmallisemmaksi ja rentouttavammaksi, ja siksi valitsevat sen kylpyhuoneeseen. Neutraalin värisävy (4000K) toistaa värit lämmintä värilämpötilaa paremmin, jolloin vuoksi sen valinta on perusteltua kylpyhuoneisiin, jossa on paljon vaaleaa pintaa. Tällöin vaaleat pinnat pysyvät myös vaaleina, eikä valaistus värjää sitä kellertäväksi.

Lisää tietoa värilämpötiloista ja niiden vaikutuksista löydätte artikkelista Mikä on oikea valonväri.

Kylpyhuoneen valaisimien värilämpötila

Millaisen valaisimen voin asentaa kylpyhuoneeseen?

Valaisimen IP-luokitus kertoo sen valaisimen suojauksen ulkoisia uhkia, kuten pölyä ja vettä vastaan. Suomessa käytettävien standardien mukaan kylpyhuoneen kattoon asennettavien valaimien IP-luokituksen tulee olla vähintään IPX4, jos huonekorkeus on alle 225cm ja korkeampiin tiloihin IP-luokaksi riittää IPX1.

Alla on kuvassa esitetty miten nämä alueet jakaantuvat ja minkälaisen valaisimen alueelle saa asentaa.

Kylpyhuoneen Ip luokitus valaisimille

Meidän laajan valikoiman valaisimista suurin osa on IP44 luokiteltuja, jotka soveltua kostean tilan valaistukseen, jolloin ne voidaan huoletta asentaa kylpyhuoneen kattoon. Valaisimen sopivuus kosteisiin tiloihin on aina hyvä varmistaa valaisimen valmistajalta tai sähköalan ammattilaiselta.

Valaistusratkaisuja kylpyhuoneeseen

Led-valoilla saadaan luotua näyttäviä valaistuksia kylpyhuoneisiin. Hyvällä yleisvalaistuksella ja muutamalla hyvin sijoitetun LED-nauhan avulla saadaan korostettua kylpyhuoneen parhaat puolet esiin ja luotua tilasta tunnelmallinen ja tyylikäs.

Kylpyhuoneen yleisvalaistus

Tehokkaan yleisvalaistuksen kylpyhuoneeseen saa toteutettua muutamalla kattoon asennettavalla valaisimella. Näihin sopivat hyvin esimerkiksi Lilja 6W -valaisin, joka on kooltaan suht pieni, tuottaen silti tehokkaan ja tasaisen valon.

Lilja 6W kylpyhuoneen valaistus

Jos kylpyhuoneesta löytyy paljon lasipintaa, sopii sinne läpinäkyvä Helmi lasikuutio 8W -valaisin, joka luo kylpytilaan mukavaa spa-tunnelmaa.

Helmi lasikuutio kylpyhuoneen valaistus

Kylpyhuoneen epäsuora valaistus

Epäsuoralla valolla saadaan viimeisteltyä kylpyhuoneen ilme. Kylpyhuoneessakin epäsuoran valaistuksen toteuttaminen on helpointa LED-nauhojen ja alumiiniprofiilien avulla. Suosituin paikka nauhoille on kylpyhuoneessa katon rajassa ja usein suihkujen takana. Tällä saadaan tunnelmallinen valaistus, joka korostaa lisäksi seinäpintoja.

LED-nauhan tehona voidaan käyttää 4,8W/m tai 9,6W/m

LED-nauha suihkuseinällä

LED-nauhalla saadaan luotua myös hienoja epäsuoria valaistuselementtejä laittamalla LED-nauhaa esimerkiksi upotettuihin shampoohyllyihin tai asentamalla sitä lasiseinän taakse, jolloin koko seinä toimii epäsuorana valaisimena.

lednauha kylpyhuoneen tunnelmavalona

Kylpyhuoneen peilivalaistus

Hyvin valaistulla peilillä on mukavampi meikata, kun kasvoihin ei pääse muodostumaan epämiellyttäviä varjoja. Tehokkaan valaistuksen peilille voi toteuttaa usealla eri tavalla. Peilin päälle voidaan asentaa esimerkiksi:

nro. 1. Penelope 17W -valaisin, joka antaa tasaisen valaistuksen peilille.

nro. 2. Peilin sivuun tai taakse voidaan asentaa LED-nauhaa, jolloin valo tulee peilin takaa epäsuorasti ympäristöön.

nro. 3. Löytyy myös peilejä, joissa on itsessään valaisin. Lisää valoa peilille saadaan asentamalla sen yläpuolelle muutama valaisin.

Kylpyhuoneen peilin valaistus

Epäsuora valo peilin taakse on melko yksinkertaista toteuttaa valonauhoilla, tähän löydät hyvät ohjeet Lato-blogista

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös