Yleisimmät ongelmat ja ratkaisut ledien kanssa


LED-valoja himmennettäessä ilmenee silloin tällöin ongelmia, jotka useimmiten johtuvat siitä, että valittu himmennin ei ole yhteensopiva valaisimen kanssa tai valaisimien kuorma (teho) on joko liian suuri tai pieni himmentimelle. Suurimmalla osalla himmenninvalmistajissa on himmentimien asennusohjeissa käyty myös läpi yleisimmät ongelmat ja niiden ratkaisut.

Seuraavassa käymme läpi yleisimmin ilmeneviä ongelmia ja niiden ratkaisuja. Nämä lähtevät olettamasta, että himmentimen sopivuus valaisimelle on varmistettu valaisinvalmistajan listasta ja itse valaisin on himmennettävä.

Yleisimmät ongelmat ledejä himmennettäessä ja niiden ratkaisut

Alta löydät meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä. Voit halutessasi laittaa meille myös oman kysymyksesi oikealta löytyvästä chat-painikkeesta tai ottaa yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme.

Lataa myös meidän kodin valaistuksen -opas, josta löytyy paljon tietoa, ideoita sekä inspiraatiota kodin valaistukseen.

Miksi led valaisimet sammuvat tai syttyvät epäsäännöllisesti?

Joskus led valaisinten kanssa saatetaan havaita sellaista, että valot himmenevät tai sammuvat itsestään epäsäännöllisesti. Tämä johtuu usein siitä, että valaisimen virtalähde ylikuumenee. Virtalähteissä on ylikuumenemissuoja, joka aiheuttaa led valojen sammumisen tai himmenemisen, jos virtalähde lämpenee liikaa.

Tällöin tulee tarkistaa valaisimen asennusolosuhteet, sillä usein virtalähteen liiallinen lämpeneminen johtuu siitä, että höyrynsulkukalvo on katossa huonosti kiinnitetty ja se makaa suoraan virtalähteen päällä.

ABB häiriönpoistaja Häiriönpoistajalla saadaan poistettua pienitehoisten led valojen hehkuminen

Miksi led valaisin hohtaa?

Joskus valaisin voi jäädä hieman hehkumaan, vaikka se painetaan pois päältä himmentimestä. Tällöin valaisimeen jää pieni virta, jolloin sen päällä olon huomaa vasta pimeämmällä. Tämä johtuu joidenkin himmentimien ominaisuuksista, jolloin se päästää pientä virtaa läpi ja tämä riittää joillekin led valaisimille sytyttämään ne päälle.

Tämä saadaan useimmiten korjattua asentamalla valaisimen ja kytkimen väliin kompensaattori.

Tähän käy esimerkiksi ABB:n häiriönpoistaja.

Miksi ledit ei himmene kunnolla?

Yleisimmät syyt huonoon himmennykseen ovat väärä himmentimen kuorman säätö tai väärä himmennystapa. Jos led valaisimet himmentyvät muuten hyvin, mutta himmennysalue on pieni, voidaan himmentimen kuormaa säätää himmentimestä. Tämä säätö löytyy useimmiten himmentimen oikeasta tai vasemmasta yläkulmasta ja sitä kääntämällä saadaan muutettua himmentimen kuormaa, jolloin himmennys saadaan toimimaan paremmin.

Joissain himmentimissä voidaan myös valita säätääkö himmennin nousevaa vai laskevaa reunaa ja tämän asetuksia vaihtamalla voidaan saada himmennys toimimaan paremmin.

Paras himmennys saadaan PushDIM, DALI ja 1-10V liitäntälaitteilla, jotka himmentyvät alasvaloilla yleensä todella hyvin 1-100% välillä.

Himmentimen kuorman säätö led valaisimille

Kohdasta 1. voidaan säätää maksimi kuorman määrää sekä valita säätötavaksi joko nouseva (RL) tai laskeva (RC) reuna. RC -tilan etu RL -tilaan nähden on laajempi kuorma-alue, mutta jos led valaisimissa ilmenee välkkymistä, auttaa usein säätötavan asettaminen RL -tilaan.

Kohdasta 2. nähdään himmentimen kuorma-alue (2-400W/VA). Näissä tulee aina käyttöohjeesta varmistaa mikä on led valaisimille tarkoitettu kuorma, joka tällä himmentimellä on 2-100VA. Tämä siis tarkoittaa, että esimerkiksi Lilja 12W -valaisimia voidaan tämän himmentimen perään laittaa yhdestä kappaleesta aina 8 kappaleeseen asti (8x12W=96W).

Kohdasta 3. minimi-säädöstä voidaan säätää himmentimen peruskirkkautta, eli tällä voidaan säätää kuinka himmeälle valaisimet himmenee. Led valaisimet usein on pieni tehoisia, joten tämän säätämistä kannattaa kokeilla ensimmäiseksi, jos valaisimet eivät himmene tarpeeksi alas.

Himmentämisestä voi lukea lisää artikkelistamme "Voiko LED-valoja himmentää".

Miksi uusi polttimo surisee?

Joskus vaikka polttimo olisi valaisimen suositusten mukainen, voi olla että lamppu silti surisee. Tällöin itse lamppu voi olla huono tai siinä on jotain vikaa.

On suositeltavaa, että käyttäjä testaa valaisinta uudella polttimolla. Jos lampun vaihtaminen poista ongelmaa, kannattaa tarkistaa onko lamppu himmennettävä.

Jos nykyinen lamppu ei ole himmennettävä, niin suosittelisimme testaamaan himmennettävällä lampulla, joka voisi toimia valaisimessa paremmin.

Miksi valaisin surisee himmennettäessä?

Jos valaisin surisee himmennettäessä, on usein syynä väärä himmennystapa tai siinä, että valaisimien kuorma ei ole sopiva himmentimelle. Himmentimien ohjeissa on usein mainittu millaisen kuorman led valaisimia sen perään voi laittaa. Jos himmentimessä on valittavissa nousevan (leading edge) ja laskevan (trailing egde) reunan säätö, voi tätä muuttamalla surina kadota.

Jos valaisimet surisevat tämänkin jälkeen, voi kokeilla vaihtaa himmennintä, sillä vika voi olla siinäkin. Vika voi olla myös valaisimen virtalähteessä. Vika virtalähteessä on helppo havaita, jos himmennetään useampaa valaisinta kerralla, jolloin vain yksi valaisin/virtalähde surisee. Tällöin tulee vaihtaa valaisimen viallinen virtalähde.

Led himmennin ABB kotiautomaatioon ABB:n DA-M-0.4.2 -himmentimellä saadaan led valaisimet himmennettyä kotiautomaation avulla

Miksi ledit vilkkuvat himmennettäessä?

Led valaisinten ei pitäisi vilkkua himmennettäessä, jos on valittu yhteensopiva himmennin. Joten jos valaisimet vilkkuvat himmennettäessä testatuilla himmentimillä, on syynä lähes aina rikkinäinen himmennin tai valaisin/virtalähde. Tällöin kannattaa ensin kokeilla toista samanlaista himmennintä, jos ongelmat jatkuvat, on vika valaisimessa.

Himmentimiä löytyy myös nykyään sellaisia, jotka tunnistavat automaattisesti himmentimeen kytketyn kuorman. Näillä himmentimillä ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä valaisimet vilkkuvat, tämä kuitenkin poistuu tämän jälkeen, kun himmennin on säätänyt kuorman automaattisesti sopivaksi. Tälläinen himmennin on esimerkiksi ABB:n DA-M-0.4.2. Tämä on keskukseen asennettava himmennin, jota käytetään ABB:n kotiautomaatiossa.

Lisää himmentimistä voi lukea artikkelistamme Mikä himmennin sopii ledeille?

UKK


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös