Winled Areena — jäähallin LED valot


Enää Saarijärvellä ei tarvitse pelailla pimeässä, kun Winled-areenalla päästään nauttimaan nykyaikaisesta LED-valaistuksesta!

Vasta valmistunut halli, joka kantaa nimeä Winled-areena, luo hienot mahdollisuudet Saarijärveläisen jääkiekkoharrastuksen kehittymiseen.

Mistä jäähalliprojekti lähti liikkeelle?

"Saarijärvelle on haettu jo kolme vuosikymmentä jäähallia. Aikojen saatossa on käyty läpi erilaisia vaihtoehtoja ja yhtenä ideana oli kattaa tekojää, joka oli tässä nykyisen areenan paikalla alkuperäisesti - tämä oli edullisin ja järkevin vaihtoehto", kertoo Saarijärven Urheilukeskus Oy:n Ilkka Saramäki.

Winled-Areena rakentumassa

Jäähallin rakennus alkoi vuonna 2018 ja myös hallin valaistusasiat nousivat esille.

"Siinä vaiheessa kun sain tietää, että Saarijärvelle vihdoin tulee jäähalli, niin olin todella otettu siitä, että minulta pyydettiin apua valaistussuunnitteluun ja valaistustarjousta. Projekti on tosi lähellä omaa sydäntä, koska olen itsekin kasvanut paikkakunnalla jääkiekkoa pelaten", toteaa Winledin aluepäällikkö Tuukka Hietamäki.

Jäähallin valaistussuunnittelu

Jäähallin valaistukseen tehtiin Winledin valaistussuunnitelma. Hyvä valaistus parantaa muun muassa energiatehokkuutta ja turvallisuutta. On todella harvassa tilat, joissa valaistuksella ei ole merkitystä.

"Meiltä valaistussuunnittelijat tekivät hyvää työtä ja asiakas sai 3D-piirrokset, valaistustekniset tulokset ja säästölaskelman, joka antoi osviittaa siitä minkälainen valaistusratkaisu olisi", Hietamäki jatkaa.

"Winlediltä tuli hyvä suunnitelma - 3D-kuvat ja mallinnukset olivat tosi hyvä apu päätöksentekoon ja kyllä ainoa järkevä vaihtoehto oli LED-valaistus. LED-valoja verrattiin esimerkiksi monimetallivalaisimiin, joka tuli tuki päätöstä valita ledien hankkimista halliin. Energiansäästöt verrattuna esimerkiksi monimetallivalaisimiin olisi erittäin suuret", Saramäki toteaa.

Jäähallivalaistus Saarijärvellä

Jäähallin valaistussuunnittelulla oikea määrä valoa kentille

Jäähallin valaistussuunnittelussa on tärkeää tietää lähtökohdat hallin käyttöön, sillä se, että millä tasolla hallissa pelataan vaikuttaa suuresti valaistusvaatimuksiin. Suunnittelun lähtökohtina on häikäisyn minimointi, valoteho ja varjottomuus, jottei turvallisuus ja pelimukavuus kärsisi.

Jäähallien valaistukseen löytyy Suomen Jääkiekkoliitto Ry:n kattava "Jäähallien valaistus -opas", jonka avulla ammatilaisvalaistussuunnittelija tietää minkälainen sopiva valaistus voidaan suunnitella eritasoisiin jäähalleihin.

Ohjeistus perustuu SFS-EN 12193- standardin arvoihin, joihin on lisänä huomioitu TV-kuvausten mukana tulevat valaistusteknilliset vaatimukset. Koska nykyaikana kamerakalusto on huomattavasti kehittynyt TV-kuvauksiin, niin niillä pystytään esittämään todella laadukkaita ja näyttäviä hidastuksia. LED-valaisimet eivät aiheuta samalla tavalla välkyntää kuin perinteisillä valonlähteillä toteutettu valaistus TV-kuvauksessa. Valittaessa valaisimia urheiluareenoille onkin hyvä varmistaa, että ne ovat varustettu Flicker Free -ominaisuudella, jolloin häiritsevää välkyntää ei havaita ja TV-kuvauksista saadaan parhaat puolet irti.

Valaistuksen vaatimukset jäähalleille ovat seuraavat:

Jäähallien valaistusvaatimukset Jäähallien valaistusohje - Suomen Jääkiekkoliitto Ry, Jääkiekon SM-liiga Oy, Opetus- ja kulttuuriministeriö 2014

  • J1 koskee SM-Liigan otteluita
  • J2 A-SM-Liigan ja Mestiksen otteluita
  • J3 Suomi-sarjan ja sitä alempien divisioonien otteluita
  • J4 koskee harjoitushalleja.

Winled-areenan lux-määrät laskettiin 600-700lx määrällä.

"Tämä on tavallaan harjoitusjäähalli, joka otettiin myös sen valaistussuunnittelussa huomioon. Valo riittää, sillä Winled-areenalla luxmäärä menee yli harjoitusjäähallin vaadituista lukseista ", kertoo Saramäki.

Jäähalleihin soveltuvat hyvin esimerkiksi Winledin Titan -sarjan ja Moduuli-sarjan -valaisimet.

Jäähallivalaistus Titan Linearilla

Titan Linear - ota jäähallivalaistuksesta kaikki irti

Häikäisemätön ja tasainen valaistus auttaa kenttäpelaajia tekemään loistavia suorituksia jäällä, kameroita tallentamaan toiminnan ja katselijoita näkemään olihan tuomarin vihellys varmasti oikeassa.

Tyylikäs ja moderni valaistus korostaa tunnelmaa ja houkuttelee enemmän kävijöitä. Kaiken tämän lisäksi älykkäät ja tehokkaat hallintajärjestelmät pienentävät kustannuksia.

Halliin valikoitu 69 kappaletta Titan Linear 150W -valaisimia DALI-ohjauksella, jotka palvelevat erittäin hyvin käyttötarkoitusta luoden mukavat olosuhteet pelata.

Titan Linear on laadukas LED-valaisin

TITAN-sarjan huippuluokan LED-tekniikka, suorituskykyiset ominaisuudet ja houkutteleva ulkonäkö, tekevät valaisimista täydellisen valaistusratkaisun urheiluhalleihin ja yleisten sisä- ja ulkotilojen valaistukselle.

Valaisin omaa tehokkaan optiikan, jonka avulla Titan tarjoaa korkeimman tasaisuuden ja valaistuksen, jota käyttäjä voikaan tarvita - minimoiden varjot, häikäisyn sekä heijastumat, joita perinteisemmät valonlähteet aiheuttavat.

Laadukas TITAN-valaisinperhe tarjoaa mallivaihtoehtoja niin asennustapansa, muotoilunsa kuin tehonsakin puolesta. D-merkityistä Titan -teollisuusvalaisimista löytyy eri teholuokkia, jotka ovat sekä IP66- että IK10-luokiteltuja.

"Asennusta hidasti hieman ennen jään laittamista hiekkatekonurmi, koska tehtiin nostinlaitteella, jota ei voinut ajaa kentällä. Valaisimet olivat tosin helppoja ja hyvät asentaa", sanoo Saramäki.

DALI-ohjaus sopii urheilutiloihin

Jäähallin valaistuksen ohjaus luo säästöjä

Jäähalleihin LED-valaistus sopii hyvin myös energiansäästön lisäksi sen vähäisen lämmöntuoton takia, jolloin säästetään myös jäähdytyskustannuksissa.

LED-valaisimia on myös saatavilla eri ohjaustavoilla, joilla saadaan varsinkin korkeamman tason jäähalleissa sähkönsäästöä, sillä kaikissa hallin toiminnoissa ei tarvita TV-kuvauksiin soveltuvaa valaistusta.

Jäähalleissa valaisimet ovat usein huomattavan korkealla, jolloin led-valaisimien pitkä käyttöikä tuo säästöjä myös huoltokustannuksissa.

Titan Linear -valaisimet Winled-areenalla ovat DALI-ohjauksella, jolloin ne voidaan ohjelmoida eri tehoille.

Winled-areena ilmasta

Winled-areenan käyttömäärät nousussa

Joulukuussa halli saatiin otettua käyttöön, jonka jälkeen käyttöaste on kovassa nousussa. Positiivinen asia on myös junioripuoli, kun syksyllä junioripuolellekin saadaan aloitettua toimintaa.

"Alkuun ajatus oli tarkoituksena vain tehdä suunnitelma, toimittaa valaisimet ja olla mukana jäähalliprojektissa. Kuitenkin aika läheltä pääsin seuraamaan halliprosessia, johon tietysti kuuluu myös se että etsitään yksityistä rahoitusta ja yhteistyökumppaneita", sanoo Hietamäki ja jatkaa:

"Tiesin, että Winled on ketterä nuori yritys ja lähestyin yritysjohtoa. Nopeasti tulikin positiivista signaalia ja päästiin neuvottelemaan pääyhteistyösopimusta.

Tämän myötä Saarijärven jäähalli tunnetaan seuraavat 20 vuotta Winled-areenana.

Harrastekiekkoilijat ovat pitäneet valoista

"Vaikka monessa jäähallissa on vuosien aikana tullut käytyä, niin ei missään ole ollut näin hyvä ja kirkas valo. On hyvä, että valaisimet ovat lähellä kenttää ja valo on tasaista. Kaiken lisäksi se on kirkas eikä kusenkeltainen", kertoo harrastekiekkoilija Esa Heinänen.

"Tuntuu hyvältä 30 vuoden jälkeen saada kunnon halli Saarijärvelle, ettei tarvitse enää pakkasessa ja lumisateessa lätkiä. Nyt on viimeisen päälle valaistus ja onhan tämä aivan eri treenata täällä kuin ulkojäillä", toteaa Winled-Areenan käyttäjä Pasi Mäntynen.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös