Villa Hietasaaren saunarakennuksen valaistus


Kun Google Mapsiin asettaa koordinaateiksi 65°01'04"N 25°26'12"E, päätyy Villa Hietasaareen, joka sijaitsee perinteikkäässä Oulun Hietasaaressa keskellä rauhallista, merellistä metsämaisemaa.

Moderniksi kunnostettu vuokrattavissa oleva saunarakennus sijaitsee meren rannalla. Rakennuksessa on saunatilojen lisäksi iso, valoisa tupa ja suojaisa piha-alue.

Valaistussuunnittelu saunarakennukseen

Valaistussuunnittelulla näyttävää ja tunnelmallista valoa tiloihin

Villa Hietasaaren tiloihin tehtiin valaistussuunnitelma. Nykyaikana valaistusta ei voida rakentaa yhden kattovalaisimen tai riippuvalaisimen varaan, jos tiloja haluaa käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Tämän vuoksi valaistussuunnittelija kannattaa ottaa projektiin hyvissä ajoin mukaan.

Valaistussuunnittelun avulla saadaan rakennettua ja luotua tiloihin erilaisia tunnelmia. Kokonaisvalaistus muodostuu usein yleis-, kohde-, ja erilaisten designvalojen yhdistelmillä, jossa valaisimia voidaan tarvittaessa myös himmentää.

Pukuhuoneen LED-valaistus valonauhoilla ja alasvaloilla

Puku- ja pesuhuoneessa suunnattavia Libroja mustalla kehyksellä

Puku- ja pesuhuoneesta löytyy Winledin uutta Asennushelppo Libra 7W, joka on noussut nopeasti yhdeksi suosituimmista alasvaloistamme, sillä ainoastaan 56mm upotussyvyys takaa sen soveltuvuuden tilaan kuin tilaan. Valaisimen väriksi valikoitu musta ja väri sopii erityisesti tummemman puun kanssa.

Libra 7W on suosittu valaistusratkaisu

Myös pesuhuoneen kattouriin on asennettu LED-nauhaa, jolloin se antaa epäsuorasti valoa suihkupisteille. Tässä pesuhuoneessa valaistusratkaisuksi valikoitu Miniprofiiliin asennetut Valonauha 12W/m IP20 3000K LED-nauhat.

LED-valonauha on tyylikäs valaistusratkaisu, koska ne ovat helposti asennettavissa ja se on hyvin monikäyttöistä, kun valonlähde voidaan piilottaa esim. rakenteisiin tai katon rajaan. Tällä saadaan tunnelmallinen valaistus, joka korostaa lisäksi seinäpintoja.

Saunan selkämykseen asennettu valonauha

Pehmeitä löylyjä ja saunomishetkiä valonauhavalaistuksessa

Yli kymmenen henkilön tilavassa saunassa voi ihastella kauniita merellisiä maisemia. Tärkeää saunan valaistuksessa on, että saunan tunnelma kärsii helposti, jos valonlähde on liian kirkas tai se on esimerkiksi sävyltään liian kylmä.

Sauna on valaistus Valonauha 4,8W 3000K IP65 miniprofiiliin, joka asennettiin selkänojan taakse. Epäsuora valaistus on suosittu valaistustapa saunoissa, koska valo heijastuu seinän kautta eikä häikäise.

Nauha suositellaan asentamaan alumiiniprofiiliin sisään, jolloin saadaan nostettua sen IP-luokitusta ja parannettua nauhan elinikää siirtämällä lämpöä pois.

Tuvan katossa on valonauhavedot rimojen välissä

Modernit valaistusratkaisut epäsuoralla valolla tupaan

Epäsuoran valaistuksen avulla voidaan luoda esimerkiksi olohuoneisiin tunnelmaa ja tehdä tilasta tilavamman tuntuinen valaisemalla seiniä ja kattoa.

Villa Hietasaaren tuvassa/kokoustilassa on kymmenen hengen ruokapöytä ja iso kulmasohva, josta pääsee helposti nauttimaan huippuluokan viihdejärjestelmistä.

Villa Hietasaaren tupa on valoisa

Katon valaisu on yksi tavoista luoda epäsuora valaistus tilaan. Tilan yleisvalaistus on toteutettu 12W/m 3000K nauhalla,

Led-nauhat on sijoitettu limittäin rimakaton rimojen väliin. Nauhat ovat himmennettäviä, jolloin valaistusvoimakkuutta ja tunnelmaa on helppo säädellä.

Myös keittiön ylä- ja alakaapin sekä ylhäälle katon rajan olevaan pieneen ikkunavälikköön on asennettu S-Shape 8,6W/m LV IP20 -nauhaa miniprofiiliin korvaten vanhat loisteputket.

LED-nauhaa voidaan käytännössä asentaa mihin vain, joten sen avulla on helppo korostaa esimerkiksi tilan arkkitehtuuria.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 22.10.2021

Lue myös