Varhaisen valaistussuunnittelun hyödyt ja ilonaiheet


Meille tarjoutui mahdollisuus ostaa mieleinen kesämökkitontti kesällä 2017. Syksyn ja talven käytimme haaveiden kartoitukseen, ja helpoin päätös oli se, että rakennetaan hirrestä mitä ikinä rakennetaan. Toinen tärkeä pohdinta liittyi energian kulutukseen ja mökin palvelutasoon: tuleeko vesi, meneekö vesi, tuleeko sähkö? Valitsimme lopulta jahkailujen jälkeen Kuusamo hirsitalojen Nuunan, sähkön ja vesivessan.

Valaistuksessa ja lämmitysratkaisuissa päätimme etsiä mahdollisimman taloudellisia ratkaisuja. Oli siis helppo valita kahteen rakennukseen ledivalaistus.

mökki_winled_valaistus

Otimme yhteyttä Winlediin ja tajusimme, että valaistussuunnitelma on hyvä tehdä ennen kuin hirsirunkoa aletaan tehdä tehtaalla. Koska saimme valaistussuunnitelman myötä teetettyä myös koko sähkösuunnittelun ajoissa, niin talotehdas pystyi ottamaan suunnitelmat huomioon, ja nyt kaikille pystysuuntaan kulkeville sähköjohdoille on porattu reiät 202 mm paksujen hirsien sisään. Tämä onnistui myös saunamökkiin, vaikka siinä hirsien paksuus on vain 95 mm. Osa johdoista piiloutuu kattorakenteisiin, osa lattian sisään.

Valaistussuunnittelu sujui Winledin Erkan kanssa jouhevasti. Oli hirmu hauskaa vastailla puhelimessa Erkan pikkutarkkoihin kysymyksiin, kuten että millaiset kaapinovet makuuhuoneessa on, peili- vai puupinta? Mitä materiaalia keittiön taso on? - Tuossa vaiheessa koko mökkiä ei ollut olemassakaan! Itse asiassa Winledin havainnekuvat tekivät koko mökkiprojektista paljon konkreettisemman – olivathan havainnekuvat myös ensimmäisiä 3D-kuvia meidän mökistä! Siihen asti mielikuvituksen piti askarrella perinteisten pohjapiirustusten varassa.

winled_valaistussuunitelma

Merkittävä osa päämökin ja saunamökin valaistuksesta toteutetaan kattoon upotettavilla Lilja-ledivalaisimilla. Niillä saadaan mielestämme hyvä, tasainen valaistus myös talvikäyttöiseen mökkiin. Sisustusvalaisimille on varattu omat paikat, mutta niiden valaistustehosta ei nyt tarvitse piitata, kun näkyvyys on taattu kiinteillä valaisimilla.

olohuone_3D_mallinnos

winled valaistus

Ulkovalaistuksesta tulee monipuolisempi kuin itse olisimme osanneet edes ajatella. Kuistitilaa on paljon, ja sitä valaistaan tulevaisuudessa sekä lattiaan asennettavilla valaisimilla, seinävalaisimilla että katonrajaa sijoitettavalla led-nauhalla.

Saunan löylyhuoneessa valo tulee tunnelmallisesti lauteiden alta, pesuhuoneen puolelle asennetaan aivan lähipäivinä katon rajaan led-nauha pienen listan taakse piiloon. Saunakamarin kattoon tehtiin reiät valmiiksi katon asennuksen yhteydessä.

sauna_3D

Sauna odottaa ensimmäisiä löylyjä vielä hetken aikaa, ja pian päästään jatkamaan päämökin sisätöitä.

Tämän artikkelin kirjoitti meidän asiakas Pirjo.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös