Valoisassa kokoustilassa tehdään vielä monet hyvät päätökset


Kemijoen rannassa sijaitseva, vastikään remontoitu Pohjanranta houkuttelee matkailijoita sen sijainnin, rauhan sekä monipuolisen tarjonnan ansiosta. Paavo Väyrysen omistamassa kylpylähotellissa riitti vilskettä remontin aikana, kun päärakennukseen valmistui allasosasto ja kylpylätilat sekä ullakkotiloihin uudet kokoustilat.

Remontin aikana päärakennuksen katto aukaistiin, jotta sinne pystyttiin laittamaan korkeita ikkunoita. Korkeiden ikkunoiden ansiosta myös ullakkotilojen modernit kokoustilat hyödyntävät upean maisemanäkyvyyden Kemijoen osalta.

Keminmaassa sijaitseva kylpylähotelli Pohjanranta Kemijoen rannalla.

Tilan käyttötarkoitus mielessä kohti toimivaa valaistusta

"Sisä- ja toimistotilojen valaistuksessa on tärkeää, että valo on tasaista ja sitä jakautuu tilaan tarpeeksi. Erityisesti toimistotiloissa tämä korostuu, kun hämärässä tai epätasaisessa valaistuksessa silmät väsyvät helposti", kertoo valaistussuunnittelija Joona Saarelainen.

Oikeanlaisella valaistussuunnitelmalla varmistetaan, että tilojen valaistuksessa otetaan huomioon olennaisimmat vaikuttavat tekijät. Tällaisia asioita ovat muun muassa riittävä valon määrä, varjottomuus sekä valaistuksen muunneltavuus ja näkyvyys.

"Sisätilojen valaistussuunnitelmaa tehdessä tärkeintä on ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus: esimerkiksi kokoustilassa tarvitaan moninkertainen valonmäärä verrattuna varastotilaan", toteaa Saarelainen.

Uudet kokoustilat sopivat suurelle joukolle.

Asianmukainen valaistus auttaa keskittymään

Pohjanrannan uudet kokoustilat ovat avarat ja sopivat isommallekin ryhmälle. Kattoikkuna tuo sisätiloihin mukavasti luonnonvaloa kuten myös molemmilla puolilla olevat ikkunat. Sähköpalvelu J. Yrjänheikki Oy:n toimesta asennetut 60x60 Eden-valopaneelit valaisevat koko tilan pituudelta. Seinien lähelle kattoon on asennettu tunnelmallista valonauhaa.

Suurimpia haasteita sisävalaistuksessa tuottavat rakennuksen erikoiset muodot. Ihmisen silmät rasittuvat helposti, jos tilan keskellä on paljon valoa, mutta seinillä sitä ei juuri ole.

"Pohjanrannassa haasteita loivat jyrkät vinokatot, joiden vuoksi niihin ei valaisimia pystynyt asentamaan. Tämän vuoksi kokoustilassa sijoitettiin seinien läheisyyteen valonauhaa niitä valaisemaan. Kaiken lisäksi valonauhalla saatiin luotua tiloihin tyylikkyyttä", selittää Saarelainen.

Kokoustilat ovat valaistu Eden 60x60 -valopaneeleilla

"Tämän kaltaisissa tiloissa on tärkeää, että valaistustaso on riittävä. Valon värilämpötilan on hyvä olla neutraali (4000K), koska sillä on huomattavasti piristävämpi vaikutus kuin lämpimällä värilämpötilalla", toteaa Saarelainen.

Tiloissa on myös hyvä huomioida valaisinten himmennettävyys: esimerkiksi valkokankaalta on helpompi seurata PowerPoint-esityksiä, kun valaisimet eivät pala täydellä teholla.

Tunnelmaa luovat myös seinien viereen asennetut valonauhat

Eden - LED-valaistuksen supersankari

Toimistotilatkin on suunnitteltu käyttämällä Eden 60x60-valopaneeleilta, jotka takaavatkin tehokkaan työvalaistuksen. Valaisin sointuu myös loistavasti yleisvaloksi omakotiasumiseen.

Edeneissä on laaja avautumiskulma, jolloin valo jakautuu tasaisesti luoden valoisan ja varjottoman valaistuksen tilaan. Valaisin on tehokas eikä se aiheuta häikäisyä silmiin.

Toimistotilojen tasaisessa valaistuksessa on käytetty Eden-valopaneelia

Ympäri Suomea käytetystä Edenistä on saatavilla useita eri malleja niin kokonsa kuin tehonsakin puolesta. Valaisimet ovat helppoja asentaa ja eri kiinnitysvaihtoehdot mahdollistavat käyttämisen tilassa kuin tilassa.

"Edeniä on helppo käyttää suunnitelmissa, koska se on mahdollista asentaa monella eri tavalla. Eden 60x60-paneeli voidaan esimerkiksi asentaa suoraan T-lista -moduulikattoihin, joita monissa toimistoissa käytetään", kertoo Saarelainen.

Mikäli upotus ei ole mahdollista, voidaan valopaneelit asentaa joko pinta-asennuskehyksen tai jousikiinnityksen avulla. Pinta-asennukseen uuden ja helpon tavan tuo myös valikoimasta löytyvä magneettikiinnitys: magneetti ruuvataan kiinni kattopintaan, jonka jälkeen valopaneeli vain nostetaan paikoilleen.

Myös ikkunoisa sisään pääsee luonnonvaloa

Oikeanlainen valaistus on keskeinen asia jaksamisen että tehokkuuden kannalta. Pohjanrannan valoisissa kokoustiloissa tullaan tekemään vielä monet hyvät päätökset.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 27.11.2017

Lue myös