Valoisa arki — kantapäiden kautta opittua


Törmäsimme Winlediin yrityksenä Mikkelin asuntomessuilla 2017, kun rakennusprojektimme oli juuri alkanut. Olimme teettäneet rakenteilla olevaan kotiimme jo yhden valaistussuunnitelman, johon emme kuitenkaan olleet tyytyväisiä. Yhden omakotitalon rakentaneina toimiva valaistus ja sen suunnittelu oli meille tärkeä asia tässä projektissa, ja halusimme panostaa siihen. Yhteistyö Winledin kanssa toimi alusta alkaen moitteettomasti. Aloituspalaveri suunnittelijan kanssa käytiin puhelimessa. Tiesimme tarkkaan, millaisia tuotteita haluamme ja mitä valaistukselta vaadimme. Koimme, että puhuimme suunnittelijan kanssa yhteistä kieltä; hän ymmärsi meitä ja täytti toiveemme parhaalla mahdollisella tavalla. Suunnittelijan ammattitaito ja kokemus näkyi kuitenkin selvästi, sillä toiveidemme joukossa oli myös asioita, jotka hän perustellusti totesi joko toimimattomiksi, riittämättömiksi tai turhiksi, ja ehdotti tilalle sopivampaa ratkaisua.

Kuva Kannalla valaistusta eteisestä

Toiveenamme oli saada lapsiperheen kotiimme riittävä, eleetön ja energiatehokas valaistus. Edellisen kotimme lukuisat, pienet pyöreät spottivalot osoittautuivat maailman huonoimmaksi ratkaisuksi, ja inhosin niitä alusta asti. Ensimmäinen toiveeni olikin välttää tämä sama ilmiö. Nykyisen kotimme yleisvalaistus on toteutettu Kanna 12W -alasvaloilla, joita on katossa vähintäänkin riittävästi. Olemme erittäin tyytyväisiä valintaamme! Pidän valaisimen klassisesta ja eleettömästä ulkonäöstä, joka sulautuu maalatuun, valkoiseen levykattoon pomppaamatta siitä erityisesti esille. Hyvän valotehon ja puhtaanvalkoisen värilämpötilan (4000K) ansiosta valoa tuntuu olevan välillä liikaa paikoissa, joissa kuljetaan illan ja aamun pimeinä tunteina. Tämä positiivinen ongelma on onneksi helposti ratkaistavissa himmentimillä. Makuuhuoneissa on käytetty niin ikään Kanna-valaisimia, jotka ovat yleisvaloja puolet pienempiä (6W).

Kuva olohuoneessa sijaitsevista valopaneeleista.

Olohuoneen korkea tila tarvitsi valaistuksen, joka vaihtuisi tilanteen mukaan: Valaistusta piti olla riittävästi. Toisaalta valaistusta tuli voida muuttaa niin, että myös takkatuli ja kynttilänvalo pääsisivät pimeän tullen oikeuksiinsa. Päädyimme valitsemaan kattoon kaksi isoa led-paneelia, joiden koko on 30x120cm ja joissa valotehoa on niin paljon, ettei niiden käyttö ilman himmentimiä ole edes vaihtoehto. Valaisimet on kiinnitetty kattoon kätevästi magneeteilla, jolloin akustiikkalevykattoon ei tarvinnut tehdä isoja reikiä. Näiden lisäksi halusimme olohuoneeseen seinävalaisimet, jotka antaisivat kaunista ja tunnelmallista yleisvaloa led-paneelien sijaan. Seinävalaisimiksi valitsin ihanat Verde-valaisimet, jotka kiinnittivät huomioni eräillä asuntomessuilla muutama vuosi sitten. Samat valaisimet päätyivät myös porrasaukkoon.

Verde-valaisin on näyttävä seinävalo

Työskentelytasojen valaistus keittiössä, kodinhoitohuoneessa ja työhuoneessa on toteutettu led-nauhoin. Led-nauhaa on käytetty myös wc-tilojen valaistuksessa, ja päädyimme laittamaan sitä myös keittiön saarekkeen istuinsyvennykseen, vaikka sitä ei alkuperäisessä suunnitelmassa ollutkaan. Suunnittelija oli miettinyt kuhunkin työskentelytilaan oikeanvahvuiset led-nauhat, mikä osoittaa mielestämme jälleen asiantuntemusta ja oikeaa ammattitaitoa. Olemme lopputulokseen enemmän kuin tyytyväisiä!

Vessan ledivalot

Valonauha on näyttävä valaistusratkaisu keittiöihin

Winledin eduksi on vielä mainittava, että myös reklamaatiot hoidettiin hyvin tyylikkäästi: Yksi Kanna-valaisimista oli kokonaan rikki ja muutamassa valaisimessa oli valuvikoja, jotka häiritsivät esteettisesti tarkkaa silmääni. Kysyin asiasta ja menettelytavasta suunnittelijalta sähköpostitse, ja kuinka ollakaan – muutamaa päivää myöhemmin posti toi uudet, vastaavat tuotteet kotiovellemme. Jos jostain pitäisi siis valittaa, niin siitä, ettei suunnittelija vastannut reklamaatiopostiini vaan hoiti asian kuntoon minulle siitä ilmoittamatta. En valita.

Sisävalaistuksen osalta kaikki on kunnossa ja valmista. Olemme kuluneen kesän aikana tehneet taloa ulkoa päin valmiiksi – ja melko hyvin siinä myös edistyneet. Kun ulkona on valmista, kirjoitan erikseen ulkovalaistuksesta, sillä siinäkin olemme ottaneet virheistä opiksemme.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Jonna ja valaistuksen suunnitteli AP-Mellin.

Lue myös kohteen ulkovalaistuksesta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös