Kun aloimme haaveilla talon rakentamisesta, niin ymmärsin kyllä kyseessä olevan melko suuri ja moniulotteinen projekti. Se, mitä en ymmärtänyt, oli pienten yksityiskohtien vaikutus kokonaisuuteen. Kuten olen matkan varrella oppinut, niin valaistus on yksi näistä.

Moni varmasti ymmärtää eri pintamateriaalien valintojen merkityksen estetiikalle, lämmitysjärjestelmäratkaisuiden kustannuksille sekä perustusten vaikutuksen rakennukselle, mutta entä valaistus? Omalla kohdallani en ymmärtänyt sen merkitystä ennen kuin projekti oli jo hyvässä vauhdissa.

En ole ikinä pitänyt itseäni sisustajana, mutta rakentamisen myötä aloin innostua asiasta. Erilaisten pintamateriaalien pohdinta, kiintokalusteet ja kylpyhuoneen tyyli alkoivat hahmottua. Kuitenkin yksi kokonaisuus osoittautui muita haastavammaksi, nimittäin valaistus. Valon määrä, kirkkaus, väri, toteutus ja kokonaisuus ovat suuressa roolissa kokonaisuuden kanssa. Jos valoa on liikaa, liian vähän, sen sävy on väärä tai valaisimet eivät istu kokonaisuuteen, on lopputulos hiukan vajaa. Toisaalta erilaisilla valaisuratkaisuilla voi saada lisää tilantuntua, tunnelmaa ja kuitenkin riittävästi valoa työskentelyyn ja arjen pyörittämiseen.

3d-talon-valaistus-ulkoa

Käytyäni jo todella lähellä internetin viimeistä sivua, olin todennut, että erilaisia valaisimia ja valaisuratkaisuja löytyy joka lähtöön. Lisäksi olin todennut netin olevan pullollaan erilaisia toimijoita ja epätoivo alkoi iskeä, mutta sitten päädyin Porin asuntomessuille. Messuilla löysin kohteen, jonka valaisuratkaisut olivat juuri sitä mitä olin hakenut. Esittelijältä kuulin Winled Oy:n vastanneen valaistuksen toteutuksesta. Varasin Winled Oy:ltä suunnitteluajan jo tuolloin messuilla. Tämä oli ehdottomasti yksi parhaista ratkaisuistani rakennusprojektimme aikana. Suunnittelutilaisuus toteutettiin verkossa minulle sopivana ajankohtana - yhteydet toimivat ja suunnittelija oli todella asiantunteva.

keittiö-valaistus

Winledin kanssa valaistuksen suunnittelu oli helppoa. Ennen suunnittelutilaisuutta toimitin tulevan kotimme piirustukset suunnittelijalle. Piirustusten avulla tuleva talomme oli mallinnettu 3D-kuviksi, johon alustava valaistussuunnitelma liitetty. Tämä helpotti kokonaisuuden hahmottamista.

Valaistussuunnitelmassa oli huomioitu riittävä valo sekä erilaisten tilojen vaatimukset valaistukselle. Suunnittelija osasi myös ehdottaa erilaisia ratkaisuita, joita en itse olisi ikinä joko osannut tai ehtinyt ajatellakaan kaiken muun keskellä. Samalla keskustelimme myös valojen väristä, mikä voi olla yllättävänkin ratkaiseva kokonaisuuden kannalta. Valo on kuitenkin asia, joka vaaditaan osaksi toimivaa ja viimeisteltyä sisustusta.

olohuone-valaistus

Suunnittelutilaisuuden perusteella suunnittelija loi piirustukset tulevan kotimme valaistuksesta. Tämän lisäksi kykenimme hankkimaan Winled oy:n kautta kaikki suunnitelman mukaiset valaisimet. Toimitukset sujuivat ja piirustusten perusteella kykenimme tekemään kaikki tarvittavat asennukset itse oman sähkömiehemme kanssa.

sauna-valaistus

Itselleni on jäänyt enää muutamien näyttävien kattovalaisimien hankinta, mikäli koen sen tarpeelliseksi talomme valmistuttua. Tiedän, ettei minun tarvitse enää murehtia valon riittävyydestä saunan pesussa tai tunnelmasta illanistujaisissa.

Tämän vieraskynäkirjoituksen on kirjoittanut asiakkaamme Hanna.

Miltä kodissa sitten näyttääkään? - Lue valaistusratkaisuista!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös