Kun vierailimme ensimmäistä kertaa tulevassa kodissamme, tuntui autenttinen 70-luvun tasakattoinen talo olevan vielä kaukana unelmistamme. Tilat olivat jotenkin pimeitä, katot matalalla ja tummat värit söivät lopunkin valon. Aikojen saatossa talon julkisivun suuria ikkunoita oli pienennetty ja joissain tiloissa kattoja madallettu. Tuli tunne, että juuri valon tuominen näihin tiloihin olisi se, jolla tilojen hieno arkkitehtuuri tulisi taas vuosikymmenten kerroksien takaa esille.

Kuva omakotitalon olohuoneen valaistuksesta ennen remonttia

Winlediltä valaistussuunnittelija Toni Reinilä kävi Tampereelta paikanpäällä Jyväskylässä ja teki tämän jälkeen havainnekuvat kuinka suunnitellut valot tulevat tilaa muuttamaan. Suunnitelmassa uudet valot sai tiloista ne, joihin tehtiin uudet katot, sekä vanhat säilytettävät puukatot ja autokatoksen päälle tehtävä terassi. Käytännössä vain talon neljä erillistä makuuhuonetta ja yksi pikkuvessa jäi suunnitelman ulkopuolelle.

Eteisessä ja yläkerran olohuoneessa on alkuperäinen mäntyrimakatto, johon on rakennusvaiheessa tehty upotetut kiinteät neliön muotoiset ritilälamput. Näistä syvistä ritilälampuista tuleva keltainen valo sai katon näyttämään matalalle ja toi puusta esille ei toivottua sävyä. Nämä lamput vaihdettiin Winledin maitolasisiin ledvaloin varustettuihin neliöihin. Näin rimakattoon ei tarvinnut koskea ja tila sai oikean väristä himmentimillä varustettua valoa. Samaa valopanelia on käytetty myös keittiön katossa, joka uusittiin täysin. Lisäksi keittiöön tuli sisustuksellinen ledivalojen kiertämä syvennys. Tason päällä suunniteltiin spotit, jotka mahdollistavat sen, että keittiössä ei tarvitse erillisiä työskentelyvaloja. Ylätasoja keittiössä ei tällaiseen olekaan ja tämä lisää tilan avaruutta.

Kuva keittiön upotetusta kattovalaistuksesta

Kuva vaaleasta kauniisti valaistusta keittiöstä

Tilojen avaruus voi olla myös haaste. Kuka nyt hallissa haluaisi asua. Olohuone itsessään on 80 neliötä, ja tätä tilaa on myös tuotu kodikkaammaksi valosuunnittelulla. Tilan takaseinä on korostettu kohdevaloilla. Tämä tuo tilaa lähemmäksi ja poistaa pimeyttä nurkista. Katon palkkien avulla kohdevalot jäävät katseelta piiloon ja tiiliseinä saa elävyyttä valoista.

Kuva olohuoneen kohdevalaisimista

Olohuoneen kummallakin sivulla on ikkunat. Toisella puolella nyt isoiksi vaihdetut yhtenäiset suuret ja toisella puolella ylhäällä olevat alkuperäiset pienet ikkunat. Olohuoneen kattopalkkien alareunassa kulki aiemmin leveät verholaudat, joiden takana oli loisteputkivalaisimet. Tämä verholauta loi illuusion, että katto olisi matalammalla, kuin se oikeastaan onkaan. Toisaalta idea siitä, että kattoa valaistaan epäsuorasti oli toimiva. Ikkunalaudat poistettiin ja heti ikkunoiden yläpuolelle rakennettiin puusepällä huomaamattomat puulistat, joihin kiinnitettiin kapeaan metallilistaan ledinauhat. Näitä, niin kuin muutakin valaistusta, voidaan säädellä himmentimillä ja saadaan tilaan erilaisia tilanteen vaatimia tunnelmia.

Ledinauhalla valaistu olohuoneen ikkunan reuna

Märkätiloissa katot on uusittu ja näin ollen uuden valaistuksen asentaminen ei tuottanut ongelmaa. Toiveena oli saada katosta valoa niin paljon, että meikkaaminen onnistuu ja tämä on hienosti toteutunut. Erillistä valollista peilikaappia tilaan ei haluttu. Himmennin takaa myös sen, että aamulla kylpyhuoneeseen tullessa valo ei sokaise unenpöpperöisiä silmiä. Saunatiloissa myös eri voimakkuuksilla tulevasta valolla saadaan kiva tunnelma.

Kuva ledeillä valaistusta vessasta

Kuva modernin pesuhuoneen valaistuksesta

Alakerran tiloissa on aikakaudelle tyypilliset kapeat ikkunat huoneen yläreunoissa. Tällaiset ikkunat kiertävät taloa kodinhoitohuoneessa, joka toimii myös pukuhuoneena, sekä saunaosastossa ja vanhassa uima-allashuoneessa (muutettu makuuhuoneeksi). Tiloihin luotiin yhtenäisyyttä sijoittamalla led-listat näiden ikkunoiden alareunoihin. Betonirakenteeseen tehtiin urat, joihin led-lista menee huomaamattomasti valaisemaan ikkunaa. Tämän valaistuksen “keksiminen oli täysin Winledin Tonin idea, ja valotti minullekin hyvin sen, että vaikka itsellä on asiasta visioita niin ammattilainen katsoo asiaa vielä monipuolisemmin. Ja juuri tämän takia valaisinsuunnittelun tekeminen ammattilaisella on tärkeää. Uima-allashuoneesta tuli nuorimman lapsen huone. Lattiaan tuli muovinen kolikkomatto, joten pelaaminen ja mailan käyttö on sallittua. Katon madallus purettiin ja esille saatiin rouheat betonipinnat. Kattoon tuli suunnitelman mukaiset neljä 60x60cm maitolasin väristä ledipanelia. Syvyyttä näillä lampuilla on vain 5cm, joten mikään ei tässä huoneessa ole pallon tiellä. Jonkinlaista iskun kestävyyttäkin näillä valaisimilla on, sen verran kova meno ko. huoneessa usein on.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, voisin kertoa meidän terassista. Yläkerrasta on käynti kahden auton autokatoksen päälle tehtyyn terassiin. Terassi on suurelta osalta laudoitettu ja sinne on tulossa vielä istutuslaatikkoa ja pientä keittiöpuutarhaa, kunhan säät lämpenevät. Kylmillä ilmoilla terassi pääsi jo käyttöön paljun avulla. Valaistukseksi tuli terassin ulkoreunaan sijoittuva kohdevalaisin, joka saa terassin vieressä olevan männyn esille. Seinustaan sijoitettiin terassiin upotetut spotit, jotka valaisevat rapattua seinää. Terassin takaosaan sijoitettiin valkoiset pollarit, jotka katkaisevat hyvin tilaa ja antavat todella kivaa valoa. Terassin valaiseminen näin ei suinkaan katuvalojen valoa antaessa olisi pakollista, mutta pimeässä yössä paljussa istuessa on valaistus terassilla esteettisesti todella kaunis.

Kuva omakotitalon terassin valaistuksesta

Kohde on varmasti ollut valaisinsuunnittelulle haastava. Kun lähdetään tekemään suunnitelmaa jo olemassa olevaan kohteeseen, täytyy mennä jo olemassa olevien sähköjenkin mukaan. Uudiskohteessa aikaa suunnitelman tekemiseen on eri tavalla, kun kohteessa, jossa remontti saattaa alkaa samana päivänä, kun paperit on pankissa kirjoitettu ja avaimet käteen saatu. Meiltä löytyi 70-luvulta sähkösuunnitelmia, mutta monesta vanhasta kohteesta ei varmastikaan löydy dokumentatiota, minkä pohjalta voidaan suunnitelmaa tehdä. Silti juuri vanhan kohteen remontoijana näen valosuunnittelun tärkeänä osana remontissa. Meillä tehdyt ratkaisut ovat tuoneet kohteen tähän päivään, sekä asumismukavuutta, jota ei voisi ilman uutta remonttia edes jälkikäteen lisätä. Taloudellisesti remonttibudjetin paukkuessa tuli mietittyä monia valintoja, mutta näin jälkikäteen olemme todella tyytyväisiä, että valaistus ei ole ollut se mistä olisimme karsineet.

Kuva portaikosta ennen remonttia

Kuva vaaleasta hyvin valaistusta portaikosta

Moni kävijä ei varmasti ensimmäisenä huomaa panostusta talon valaistukseen, mutta omalla tavalla silloin onkin onnistuttu tekemään valaistuksesta juuri oikeanlainen. Se ei pistä silmään, mutta myöskään valon puutteeseen tai asunnon pimeyteen ei kiinnitä huomiota, vaikka meillä onkin alakerrassa mustat lattiat useassa tilassa. Meidän perheeseessä asuu pieni poika nimeltä Valo, Jyväskylä on valon kaupunki ja nyt myös meidän kotiimme tuli Winledin suunnitemana valoa. Ei yhtään pöllömpi tilanne tässä kaamoksen runtelemassa maassa.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Jasna ja valaistuksen kohteeseen suunnitteli Toni Reinilä.

Huikeat ennen jälkeen kuvat kannattaa myös käydä katsomassa Modernisti Kodikas -blogista!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös