Valaistussuunnittelun ammattilaisen osaamisen hyödyntäminen kannattaa


Olemme aloittaneet omakotitalon suunnittelun viime kesänä. Mietimme tuolloin pohjapiirustusta suunnitellessamme, miten kodin valaistus kannattaisi toteuttaa. Vaihtoehtoja tuntui olevan todella paljon. Perinteiset vai led-valot? Suoraa vai epäsuoraa valoa? Mikä olisi sopiva teho LED-valoille? Minkä kokoisia, muotoisia ja kuinka paljon valaisimia pitäisi olla pienessä huoneessa tai isossa tilassa? Miten valaista hirsiseinää? Kysymyksiä tuntui olevan paljon, mutta vastauksia vähän. Päädyimme melko nopeasti siihen, että valaistus toteutetaan pääasiassa led-valoilla ja perinteinen 1 kattovalo per huone sai unohtua. Minkälainen led-valaistus tulisi olemaan, olikin sitten vaikeampi kysymys.

Meidän onneksi asuntomessut sattuivat olemaan viime kesänä Seinäjoella kiven heiton päässä nykyisestä asunnostamme. Haeskelimme ideoita valaistukselle ja jotain saimmekin irti, mutta oma osaaminen ei silti tuntunut riittävän, joten aloimme harkita valaistussuunnitelman teettämistä. Pienen vertailun jälkeen suunnittelu tuntui kuitenkin olevan melkoisen kallista puuhaa ja omaan budjettiimme ehkä vähän liiankin. Yhtenä päivänä asuntomessuja kierrellessämme, jäimme keskustelemaan valaistusasioista Winledin edustajan kanssa. Hän kertoi meille Winledin messukampanjasta, johon sisältyi ilmainen valaistussuunnittelu ja valaisimet -50%. Pohdimme muutaman päivän kannattaisiko kampanjaan osallistua. Tehdäänkö meille joku erikoinen ja kallis suunnitelma, joka täytyy sitten ottaa ja maksaa, vaikka oma ajatuksemme olisikin minimalistisempi? Bloggaa ja someta-kampanjan yhteyshenkilö vastasi kysymyksiimme nopeasti ja saimme varmistuksen siitä, että kustannukset eivät nousisi pilviin ja saisimme juuri toivomamme kaltaisen valaistuksen, ammattilaisten suunnittelemana. Päätimme siis osallistua kampanjaan.

Tapasimme pian henkilökohtaisesti valaistussuunnittelijamme Toni Reinilän Winledin Tampereen toimistolla. Toni tuntui saavan nopeasti kiinni toiveistamme ja hänellä oli hyviä raikkaampia ideoita, meidän omien, ehkä turhan perinteistenkin ratkaisujen tilalle. Kävimme toiveemme läpi huone huoneelta ja tapaamisen jälkeen Toni jäi tekemään suunnitelmaa. Jo viikon kuluttua tapaamisesta saimme ensimmäisen version suunnitelmasta kommentoitavaksi. Valaistuspistesuunnitelman lisäksi saimme 3D-havainnekuvat jokaisesta huoneesta. 3D- kuvat olivatkin aivan mahtavia! Ihan kuin olisimme saaneet valokuvia talostamme, joka oli vasta suunnitteluasteella. Niitä oli mukava katsella muutenkin kuin pelkästään valaistusta ajatellen! Tässä muutama esimerkki havainnekuvista: Vaalean olohuoneen valaistus

Kuva modernista ruokailutilasta

Kuva pesuhuoneesta sekä saunatilasta

Luonnosten jälkeen annoimme suunnitelmiin muutamia kommentteja, joihin saimme Tonilta asiantuntevia vastauksia. Lisäksi saimme vaihtoehtoisen esityksen ulkovalaistuksesta, johon toivoimme jotain erilaista kuin mitä Toni alun perin suunnitteli. Alla on kuva meidän alkuperäisestä ulkovalaistussuunnitelmasta ja toinen vaihtoehtoinen ratkaisu.

Vaalean omakotitalon ulkovalaistus

Kuva terassin valaistuksesta

Ainakin meidän silmään jälkimmäinen vaihtoehto näytti paljon tunnelmallisemmalta ja selkeämmältä, joten päädyimme siihen. Suunnitelma tuli valmiiksi hyvässä vaiheessa ja nyt on ollut aikaa keskittyä muihin raksahommiin. Jäämme odottamaan jännityksellä valaisimien asennusta ja testausta! Toivottavasti rakentaminen etenee niin, että valaistus on valmis jo ensi kevään aikana, kun iltaisin on vielä pimeää ja valaistus näkyy kunnolla.

Tekstin on kirjoittanut asiakkaamme Maria.

Valaistussuunnitelman tähän kohteeseen teki Toni Reinilä.

Marian toisen artikkeli voit lukea sivuiltamme!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös