Valaistussuunnittelua korkeaan tilaan ja kaltevalle katolle


Kun aloitimme omakotitaloprojektimme vuonna 2016, oli alusta asti selvää, että valaistus olisi yksi niistä asioista, joihin olisimme halukkaita panostamaan.

Vanhassa rivitalokodissamme olimme tyytymättömiä valaistukseen, koska siinä ei ollut juurikaan säätövaraa – huoneen yksi ainoa valaisin joko oli päällä tai sitten ei ollut.

Lisäksi varsinkaan talvella valoa ei tuntunut olevan riittävästi.

keittiön valaistussuunnittelulla saadaan näyttävä valaistus

Uuteen kotiin halusimme ehdottomasti riittävän valaistuksen. Lähtökohdaksi otimme, että olohuoneen lattialla pitää pystyä talvellakin tekemään palapeliä. Kuitenkin toiveissa oli, että valaistusta voisi muokata erilaisiin tunnelmiin sopivaksi. Kaikkein eniten pohdintaa valaistuksessa taisi herättää juurikin olohuoneen valaiseminen, sillä olohuoneemme on korkeaa tilaa ja lisäksi katto on kalteva (1:2). Myös yläkerran makuuhuoneiden kalteva katto tuntui ongelmalliselta etenkin valaisimien sijoittelun suhteen.

Pohdimme kovasti, että häikäisevätkö kaltevaan kattoon asetetut valaisimet huoneessa liikkuessa. Näin jälkikäteen voinee sanoa, että käytimme suunnitteluvaiheessa ihan liikaa aikaa valaisimien tarkkojen paikkojen miettimiseen. Paneloimme itse katot, joten valaisimien lopulliset tarkat paikat päätettiin siinä kattoa paneloidessa, kun näki, että miten valaisimet sopivat paneelin saumojen ja koolausten kanssa.

valojen-asennuskuva

Olemme suunnitelleet kotiamme todella paljon itse, vaikka meillä ei mitään alan koulutusta olekaan. Kuitenkin valaistuksen suunnitteleminen itse tuntui todella vaikelta, vaikka tiesimmekin, että haluamme sen toteuttaa pääosin upotettavilla LED-valaisimilla. Nämä valitisimme pitkän käyttöiän, energiatehokkuuden ja nykyaikaisuuden vuoksi.

takkahuoneessa on energiatehokas led-valo

Lähdimme liikkeelle siitä, että ostimme valaistussuunnittelun sisustussuunnittelijalta, joka suunnitteli valaistuksen Winledin valaisimien pohjalta. Myöhemmin kuulimme Winledin bloggaa ja someta -kampanjasta ja saimme osallistua siihen, vaikka meillä olikin valaistusuunnitelma jo olemassa. Saimme Winlediltä kuitenkin vielä lisää hyviä vinkkejä valaistukseen ja erityisesti Winledin suunnittelijan laatimat 3D-kuvat auttoivat hahmottamaan sekä valaistusta että ihan myös koko taloa todella hyvin.

lastenhuoneen valaistussuunnitelma

Jälkikäteen katsottuna olemme tyytyväisiä, että emme itse yrittäneet suunnitella valaistusta, vaan luotimme tässä ammattilaisiin. Tuskin olisimme itse osanneet valita oikeaa määrää ja oikean kokoisia valaisimia. Lisäksi saimme ammattilaisilta hyviä ideoita mm. LED-nauhojen ja liiketunnistimien käyttöön.

Oleellinen osa valaistusta ja sähkösuunnitelmaa on myös katkaisimien määrittäminen.

Olemme erittäin tyytyväisiä, että esimerkiksi pesutiloissa ja makuuhuoneissa spottivalaisimet ja perusvalaisimet laitettiin erilliselle kytkimelle. Näin valaistusta voi muunnella tilanteen mukaan.

lampun asennuskuva

Tämän vieraskynäkirjoituksen on kirjoittanut Paula ja Eero Niemi.

Voit myös lukea tämän kodin valaistusratkaisuista lisää toisesta postauksesta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.03.2020

Lue myös