Valaistussuunnittelu ja sen toteutus vaihe vaiheelta


Olimme päättäneet aloittaa omakotitalon rakentamisen ja projekti käynnistyi tontin valinnalla. Tai paremmin sanottuna tontin arvonnalla. Seinäjoella tontteja on rajallinen määrä tarjolla ja hakijoita paljon, joten ei niitä niin vain valita. Arpaonni suosi ja pääsimme valitsemaan tonttia jäljelle jääneiden joukosta.

Kun tontti oli valittu ja päätetty että tähän se koti rakennetaan, aloitimme pohjan suunnittelun. Koska pystyimme itse piirtämään piirustukset, oli muutosten ja vaihtoehtojen pyörittely suunnittelupöydällä helppoa. Talon rakennusmateriaaliksi valitsimme EPS-harkon ja päätimme toteuttaa rakentamisen itse, kirjaimellisesti pala palalta.

Kun talon piirustukset oli saatu valmiiksi, oli aika hakea rakennuslupa ja aloittaa hommat.

Tontti ylhäältä alaspäin

Bloggaa- ja someta -kampanja

Kesällä 2018 rakentamisen jo aloitettuamme vierailimme Porissa Asuntomessuilla, missä Winled Bloggaa- ja someta-kampanja herätti meidän kiinnostuksemme. Kampanjassa houkutteli erityisesti se, että saisimme apua suunnitteluun valaistuksen ammattilaiselta, joka osaisi puristaa omat ajatuksemme ja ideamme yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Olimme mieheni kanssa suunnitelleet talon alusta alkaen yhdessä ja minulle lankeaisi vielä sisustuksen ja kalusteiden suunnittelu, joten olisi mukava saada apua valaistuksen suunnitteluun.

Winled oli tuotteena meille molemmille entuudestaan tuttu työprojektiemme kautta, ja olisimme saattaneet joka tapauksessa valita sen valaisintoimittajaksemme ilman kampanjaetuakin.

Keittiön valaistussuunnittelu LED-nauhoilla tekee tilasta modernin

Valaistussuunnittelun aloitus

Lähetimme talon kuvat suunnittelijallemme ja täytimme aloituskaavakkeen, joka selvensi suunnittelijallemme tilakohtaisesti toiveemme ja tarpeemme.

Kaavakkeen liitteeksi lisäsimme alustavan kalustesuunnitelmamme suunnittelun tueksi. Kaavakkeessa hyvää oli se, että kaavake sisälsi kuvapankin, mistä sai valita mieluisia valaistusratkaisuja suunnittelun tueksi.

makuuhuoneen 3D-mallinnoksella nähdään minkälainen lopputuloksesta tulee

Saimme ensimmäisen valaistussuunnitelman sähköpostitse. Ensimmäisessä suunnitelmassa oli jonkin verran korjattavaa, joten päätimme suunnittelijamme kanssa, että tekisimme korjaukset sähköpostitse ennen ensimmäistä palaveria.

Päätin piirtää havainnollistavat 3D-kuvat valaistuksesta itse muutamien huoneiden osalta. Käytin piirtämiseen samaa ohjelmaa, jota käytän kaluste- ja sisustussuunnittelussa. Kuvien avulla pystyimme itse tarkastelemaan valaistusta tarkemmin ja toivoimme, että kuvien avulla myös suunnittelijamme onnistuisi löytämään meille oikeat ratkaisut suunnitelman toteuttamiseksi.

kylppärin valaistussuunnitelma auttaa asiakasta hahmottamaan tilan valaistuksen paremmin.

Etäpalaveri

Etäpalaveri toteutettiin tietokoneen välityksellä. Palaverin kulku takkusi hieman, koska yhteys toimi viiveellä. Saimme kuitenkin käytyä suunnitelman läpi ja suunnittelijamme kirjasi muutostoiveemme ylös. Korjattu suunnitelma toimitettiin meille vielä sähköpostitse tarkistettavaksi. Ulkovalaistuksen osalta emme tehneet suunnitelmaa kovin pitkälle, koska meille oli vielä epävarmaa, minkälaisen valaistuksen haluaisimme. Alustavasti suunnittelimme, että myös ulkona käytettäisiin epäsuoraa valaistusta, mutta kuinka paljon, sitä emme vielä osanneet sanoa.

keittio näyttää modernilta ja kauniilta.

Valaistussuunnittelun ohessa olimme työstäneet sähkösuunnitelmaa yhdessä sähköasentajamme kanssa. Hänen kanssaan kävimme läpi myös valaistussuunnitelman ja teimme pieniä viimeistelyitä suunnitelmaan.

Ulkovalaistuksella on suuri merkitys turvallisuuteen ja näyttävyyteen

Koska raksamme eteni rauhalliseen tahtiin, päätimme ettemme tilaisi valaistustuotteita työmaalle kovin aikaisin. Uskoimme että suunnitelmat saattaisivat muuttua matkanvarrella, ja niinhän siinä kävikin, että suunnitelmat jalostuivat työn edetessä. Nyt talollamme on tehty ulkopintoja valmiiksi ja pääsemme jatkamaan sisähommissa. Tämä on tietenkin ihan super siistiä, että kylmien kelien vallitessa saamme puuhastella taloa eteenpäin sisällä. Muutosta ei vielä kuitenkaan haaveilla, vaan etenemme rauhassa ja muutamme uuteen kotiin sitten kun on sen aika ja talo valmiina.

Toivottavasti pääsemme pian asentamaan valoja ja saamme nähdä miltä suunnitelmamme näyttää livenä.

Tämän vieraskynäkirjoituksen kirjoitti Ilona Lassila.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 14.01.2020

Lue myös