Valaistussuunnitelmalla luodaan liiketilan tunnelman


Hartolan Jari-Pekassa sijaitseva Finnmari-myymälä tuntuu suorastaan kylpevän valossa. Hyllyillä notkuu toinen toistaan kiehtovampia sisustusesineitä aina rustiikista romanttiseen. Vaikka myymälään pääsevän luonnonvalon määrä on rajallinen ja ympäristönä täysverinen huoltoasema, on kokonaisuus äärimmäisen kodikas, valoisa ja kutsuva.

"Missä tahansa liikkeessä tehdään aina jonkinlaisia ostopäätöksiä, olivat ne sitten tuhansien tai kymmenien eurojen arvoisia. Siksi on tärkeää, että asiakkaalle saadaan miellyttävä ja luottavainen olo kaupantekotilanteessa. Valaistuksella on tärkeä rooli tässä. Valolla pyritään korostamaan hyllyillä olevia tuotteita mahdollisimman hyvin, ja taikomaan niiden parhaat puolet esille", kertoo Toni Reinilä, tämän kohteen valaistussuunnittelija Winlediltä.

Finnmarin julkisivu

Valaistussuunnittelulla valoa oikeisiin paikkoihin

Liiketiloja valaistessa Reinilä neuvookin jokaista käyttämään asiantuntijan tekemää valaistussuunnitelmaa, jotta valoa saadaan oikea määrä oikeaan paikkaan. Asiantuntija osaa myös huomioida valaisimien värintoistoindeksit sekä häikäisyarvot, jolloin punainen näyttää hyllyssäkin punaiselta, eivätkä asiakkaat häiriinny liiallisesta häikäisystä.

Mutta mitä mieltä ovat työntekijät ja asiakkaat valaistuksesta olleet?

"Hirmu tyytyväisiä meillä on oltu. Asiakkailtakin satelee kehuja, kun on niin mukavasti valaistu myymälä. Että peukkua vaan", kertoo Finnmarin myyjä kokemuksistaan.

Liiketilanvalaistus

Entä millä idealla tämän myymälän valaistusta on sitten lähdetty toteuttamaan?

"Myymälätilojen valaistuksessa käytetään useimmiten matalan häikäisyarvon omaavia valopaneeleita, joilla saadaan aikaiseksi tasainen ja miellyttävä valaistus. Tämän lisäksi käytetään kapean, kiilamaisen valonjaon ja korkean värintoistoindeksin kohdevalaisimia, joilla korostetaan myymälän yksittäisiä osa-alueita ja tuotteita. Muunneltavuuden takia kohdevalaisimiksi on hyvä valita kiskoilla kulkevat mallit, jotka ovat helposti liikuteltavissa – näin korostettuja alueita voidaan vaihdella vaikka päivittäin. Näin on toimittu myös kyseisessä myymälässä", Reinilä vastaa.

Liiketilan valaistussuunnittelu

Winled on toteuttanut liiketilojen valaistuksia lukuisiin erilaisiin kohteisiin, aina Jounin Kaupasta Äkäslompolossa tähän Hartolan Finnmari -sisustusmyymälään. Joukkoon mahtuu myös kampaamoita, lääkärikeskuksia, vannemyymälöitä, laskettelukeskuksia ja vaatekauppoja. Miksi Winled on ollut niin monen yrittäjän valinta?

"Winledillä on hyvät eväät toteuttaa liiketilavalaistuksia, koska tuoteskaala on äärimmäisen laaja. Winledin tuotteilla voidaan suunitella laadukas yleisvalaistus monella eri tapaa, ja kohdevalaistukseenkin löytyy vaihtoehtoja aina eritehoisista kiskovalaisimista pinta-asennettaviin suunnattaviin kohdevalaisimiin. Tämän lisäksi Winledin valaisimet on koettu luotettaviksi ja pitkäikäisiksi kovassakin käytössä, ja LED-valotekniikka takaa tietysti myös säästöä sähkölaskuun. LED-valaisimet eivät myöskään nosta liiketilojen lämpötilaa", Reinilä tiivistää.

Finnmarin 3D-valaistussuunnittelukuva

Uutta myymälävalaistusta suunnittelevalle Reinilä vinkkaa, että kannattaa ensimmäisenä priorisoida asiakasviihtyvyys ja miellyttävän tunnelman luominen liikkeeseen. Vasta tämän jälkeen huomio kiinnitetään oikeanlaiseen kohdevalaistukseen, kiskojen sijoitteluun, ja muihin tiettyjä tuotteita esilletuoviin tekijöihin. Näin lähdetään siitä tärkeimmästä, eli hyvästä kaupankäyntifiiliksestä.

Liiketilat kannattaa olla valoisat.

Ja apuahan saa aina pyytää.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 04.12.2019

Lue myös