Kun aloitimme suunnittelemaan ja rakentamaan omakotitaloamme, ei valaistussuunnitelmaa oltu alkuperin suunniteltu teetettäväksi ammattilaisilla. Onnekkaan sattuman takia saimme kuitenkin aivan meidän näköisen ja hyvin toteutetun suunnitelman oman kotimme valaistukseen. Parasta itse suunnitelmassa oli se, että suunnittelijamme tekemät 3D -kuvat näyttivät valaistusmahdollisuudet meidän omien seiniemme sisällä ja ulkopuolella!

Kuvat omasta kodista tunnelmavalaistuksessa nostivat taas motivaatiota jaksaa rakentaa ja haaveilla muuttopäivästä.

Ulkovalaistussuunnitelma

Kaikki saa alkunsa ideasta

Vuoden 2018 asuntomessuilla, Porin Karjarannan erään kohteen pihassa oli Winledin ständi. Itse kohteessa oli käytetty valonauhoja ja spotteja todella toimivasti ja valaistuksella oli leikitelty tiloihin hienoa tunnelmaa. Tästä syystä päätimme aviomieheni kanssa vaihtaa ständillä muutaman sanan ja kysymyksen liittyen valaistukseen. Tuon juttelutuokion aikana meille kerrottiin mahdollisuudesta päästä mukaan bloggaa ja someta -kampanjaan. Kotiin palattuamme täytimme hakemuksen tähän kampanjaan ja onneksemme pääsimme mukaan.

Valaistusta lähdettiin suunnittelemaan ja tarpeita kartoittamaan ensin puhelinkeskustelussa suunnittelijamme kanssa. Toiveena meillä oli saada tiloihin paljon epäsuoraa valoa ja loihtia kotiin ripaus erilaisuutta valaistuksen osalta. Olemme suunnitelleet talomme itse ja rakennamme sitä pitkästä tavarasta - omannäköinen valaistus olisi siis vähintäänkin kirsikkana kakun päällä kokonaisuutta ajatellen. Talossamme yhdistyy perinnerakentaminen, mutta siihen on haettu modernia skandinaavista vivahdetta. Samoilla linjoilla siis toivoimme myös valaistuksen olevan – toisaalta huomaamatonta, mutta tiettyihin kohtiin sillä toivottiin näyttävyyttä ja ennen kaikkea sitä tunnelmaa ja fiilistä.

WC:n valaistussuunnitelma

Epäsuora valo toteutettiin samalla tyylillä olohuoneessa, vessassa sekä kylpyhuoneessa. Näihin tiloihin suunniteltiin led-valonauha kulkemaan profiilin takana, jolloin valo siroaa kauniisti erilaisista pinnoista alaspäin. Tilat nivoutuvat yhteen ja samaan tyyliin näiden valaistusratkaisujen osalta, mikä puolestaan luo tasaista ja harmonista tunnelmaa läpi kodin.

Taitava valaistussuunnittelija tekee kauniita valaistusratkaisuita

Meidän suunnittelijamme, A-P Mellin, vastasi keskustelun perusteella toiveisiimme todella hyvin. Jo heti ensimmäisestä versiosta näkyi valaistussuunnitelman edut: kuvissa valaistus yhdistettynä oikeisiin mittoihin sai tilat elämään aivan eritavalla kuin missään 2D -rakennekuvissa! Myös ammattilaisen kosketus näkyi itse suunnitelmassa – me tavallisina tallaajina emme olisi koskaan hoksanneet ottaa huomioon oikeita asetteluja, tarvittua valon määrää tai tilaan sopivaa tuotetta.

Kylpyhuoneen valaistus

Valaistussuunnitelma on nimensä mukaisesti vasta suunnitelma, joka luultavasti elää vielä ennen tilauspäivää. Vaimon, eli allekirjoittaneen, hullut ideat sekä talon rakenteelliset muutokset saattavat tätä suunnitelmaa vielä hieman hioa, mutta jo tässä vaiheessa suunnitelma on ollut yksi parhaista sattumista rakennusprojektimme aikana. Vilpittömästi voimme suositella valaistussuunnitelman tekoa kaikille rakentajille – valaistus kun on jotain sellaista, minkä kanssa sitten tulee elää arjessa ja juhlassa.

Muutenkin valaistus taitaa olla jotain sellaista, mihin ei tule yleisellä tasolla tule kiinnitettyä tarpeeksi huomiota. Se on kuitenkin pimeässä Suomessa tärkeässä asemassa tunnelman luomisessa, toimivan työskentelyn mahdollistamisessa sekä parhaimmillaan tuomaan arkeen ripauksen luksusta!

Tekstin on kirjoittanut asiakkaamme Henna. Valaistussuunnitelman tähän kohteeseen teki A-P Mellin.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 28.05.2019

Lue myös