Oman kodin ostaminen pyöri mielessämme jo parin vuoden ajan ennen varsinaista ratkaisua. Olisiko tuleva kotimme vanha remontoitava kohde vai rakentaisimmeko kokonaan uuden talon? Silloin asiaa pohtiessamme heitin isännälle hieman provosoivasti, että haluan sitten valaistussuunnitelman tulevaan kotiimme. Olin kyllästynyt toimimattomiin valaistusratkaisuihin. Odotin jyrkkää kieltäytymistä vaatimukseeni, mutta hän olikin kanssani samaa mieltä. Ensimmäinen asia oli päätetty tulevaisuuden varalle, vaikka itse kotia ei vielä ollut edes löytynyt!

Kuva katon valopaikoista

Joskus tuntuu, että asiat tapahtuvat suuremman suunnitelman mukaan. Kuten esimerkiksi kotimme kanssa lopulta kävi. Olimme jo tyytymässä helppoon ratkaisuun ensiasuntomme kanssa. Asuimme oikein kivassa paritalossa vuokralla ja olisimme voineet ostaa sen omaksemme. Mikään ei olisi käytännössä muuttunut, vuokrarahat olisi vain osoitettu lainanmaksuun. Ei muuttoa, ei remonttia. Pankissa kuitenkin lainaa neuvotellessamme keskustelimme kahdesta hypoteettisesta ratkaisusta: uudehko paritalo tai sitten vanha remontoitava omakotitalo ihanalla suurella pihalla. Ja niinhän siinä sitten kävi, että salainen haaveemme entisen kotimme läheltä tuli myyntiin juuri, kun olimme tekemässä päätöstä asunnon ostosta. Ei tarvittu kuin yksi katse asuntonäytön jälkeen ja hetkessä olimme viehättävän vanhan rintamamiestalotyyppisen kodin omistajia.

Yhtä lailla tuuri kävi valaistussuunnitelman kanssa. Heti asuntokauppojen jälkeen viime kesänä riensimme Asuntomessuille Seinäjoelle etsimään ideoita tulevaa remonttia varten. Kiertelimme kohteita ja katselimme kohtuullisen samankaltaisia sisustuksia talosta toiseen. Yksi ero oli huomattava. Kaikissa kohteissa ei ollut samalla tavalla panostettu valaistukseen ja sisustus tuntui jotenkin hengettömälle. Jännittävät ja hienot valaistusratkaisut herättivät koko talon aivan upeasti henkiin. Päätöksemme valaistussuunnitelman teettämisestä sai vahvistuksen. Upean Dome Lumo kohteen emäntä vinkkasi meille, että Winled on suunnitellut heidän valaistuksensa. Kiertelimme messujen muut Winledin suunnittelemat kohteet läpi ja ne todella nousivat hienoilla valaistuskokonaisuuksilla esille muiden kohteiden joukosta. Paras käyntikortti, mitä voi kuvitella. Olimme myytyjä.

Kuva winledin valaisimesta

Teimme kaupat kodistamme elokuussa 2016. Vuoden -52 talo oli erittäin siistissä ja asuttavassa kunnossa tunnollisten edellisten omistajien jäljiltä. Emme halunneet tehdä mitään pikaremonttia ennen muuttoa, vaan sovimme asuvamme talven yli ja aloittavamme remontin vasta keväällä. Vanha sähköllä toimiva lämmitysjärjestelmä haluttiin vaihtaa taloudellisempaan ratkaisuun ja lisäksi keittiö ja pesutilat kaipasivat päivitystä. Talven yli sitten suunnittelimme remonttia ja keväällä Lauri Laine liittyi suunnitteluun mukaan tekemään valaistussuunnitelmaa. Suunnittelun ja lopulta remontin edetessä tuntuu välillä uuvuttavalle päättää jatkuvasti asioista, joten oli ihanaa jättää valaistuksen miettiminen ammattilaisille. Toivoimme huomaamattomia valaistusratkaisuja ja mausteeksi mukaan epäsuoraa valaistusta valonauhojen muodossa. Ideana on, että käytämme lisäksi aitoja vanhoja valaisimia viimeistelemässä sisustusta. Kaiken kaikkiaan yritämme vaalia vanhaa, niin että talon lämmin vanha henki ei liikaa kärsisi remontista. Nähtäväksi jää miten onnistumme.

Valaisinpaikan suunnittelusta kuva

Remonttikohteen kanssa mielestäni ristiriitaista on yrittää suunnitella edes suurin piirtein lopputulosta ja samaan aikaan tietää, että remontin edetessä voi joutua lennosta vaihtamaan suunnitelmaa sen mukaan, mitä purkaessa tulee eteen. Sisustusajatuksetkin ovat puolen vuoden aikana muuttuneet ainakin isännän mielestä tuskastuttavan monta kertaa. Meidän valaistus on tästä syystä mietitty suurten linjojen mukaan. Kovin yksityiskohtaisia valaistuksen osasia, kuten taulujen korostamisia, en pysty vielä hahmottamaan remontin alkumetreillä. Osittain suunnitelmia on tehty myös niin, että valaistusta pystyy asentaessa muokkaamaan lopputuloksen mukaan. Alakertaan oli esimerkiksi hahmoteltu vaatehuone, mutta voi olla, että sitä ei lopulta toteutetakaan.

Olin lukenut aiemmin, että valaistussuunnitelman tekoa helpottaa tiedot kalusteiden sijoittelusta ja mahdollisista sisustuksessa käytetyistä materiaaleista. Kokosin siis tekemistäni karkeista sisustussuunnitelmista paketin Laurille suunnittelun tueksi. Ja olipa sitten hienoa saada ensimmäinen versio suunnitelmasta sähköpostiin! Käsittämättömän taitavasti Lauri kasasi lähettämistäni karkeista kuvakollaaseista ihan oikean kodin näköiset luonnoskuvat. Niiden pohjalta meni muutama tapetti vaihtoon, kun näki lopputuloksen 3D-kuvina. Lauri otti hyvin huomioon toiveemme valaistuksen suhteen. Neliskulmaiset Kanna-valaisimet ovat pääosassa valaistuksessamme ja valonauhat antavat tiloihin haluamaamme epäsuoraa valoa. Kuten pyysimmekin, Kanna on ulkonäöltään yksinkertaisen tyylikäs antaen vanhoille retrovalaisimille tilaa olla sisustuksen tähtiä. Kun suunnitelmat oli lopulta hiottu valmiiksi, saimme valaisimet todella nopeasti toimitettuina kotiin. Ensimmäisiä Kanna-valaisimia päästiinkin saman tien asentamaan tulevan keittiön kattoon. Jäämme malttamattomina odottamaan lopputuloksen näkemistä, niin lopullisen sisustuksen kuin valaistuksen osaltakin!

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Heini ja valaistuksen toteutti Lauri Laine.

Heinin toisen postauksen löydät täältä!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös