Talomme on 1990 valmistunut parinsadan neliön erillistalo kahden talon yhtiössä. Tanskalaisdiplomaatin itselleen ja siskolleen suunnittelemat talojen piirustukset ovat tanskalaisarkkitehdin kynästä, ja monet alkuperäismateriaaleista- ja ratkaisuista on toimitettu Tanskasta; tämä on aiheuttanut päänraapimista moneen otteeseen sillä myös jotkut talon dokumenteista (mm. rakennepiirustukset) on tanskan kielellä laadittu…

Heräsimme valaistussuunnitteluun asuntomessuilla 2018 – tai itse asiassa Taru heräsi, sillä messuilla hän törmäsi Winledin valaisimiin ja innostui mahdollisuudesta saada ilmainen valaistussuunnittelu ja edullistetut valaisimet. Olimme jo jonkin aikaa tuskailleet heikkojen valaistusolosuhteiden kanssa, mutta isojen ikkunapintojen ansiosta sinnitelleet alkuperäisratkaisuilla. Kohta kolmekymmentä vuotta palvellut, sinänsä laadukkaasti toteutettu valaistus, oli lukuisien sähkömuutostöiden jäljiltä kohtuullisen haperossa kunnossa.

Makuuhuoneen valaistus tanskalaiseen omakotitaloon

Talon sisävalaistus alkoi olla enimmäkseen pintapistorasioihin liitettyjen irtolamppujen varassa. Tämä oli sinällään varsin romanttista ja korosti tanskalaishenkistä “hyggeä talossa, mutta kovin ergonominen tilanne ei enää ollut. Kun saimme vahvistuksen, että talomme oli valittu halukkaiden joukosta tähän projektiin, päätimme yhtenäistää talon ilmettä uusimalla samalla pintapistorasiat ja järkeistämällä sähköjä koko talossa muutenkin kuin valaistuksen osalta.

Valaistussuunnittelu oli hyvä kokemus, josta saimme itse paljon uutta; jotain ratkaisuista emme olleet aiemmin nähneet, mutta vakuutuimme esim. yläkautta heijastuvista epäsuoran valon listoista, vaikka sellaisia ei ollut omissa keskusteluissamme ollutkaan. Myös suurempien tilojen kokonaisvaltainen valaistusratkaisujen miettiminen ammattilaisen toimesta oli tervetullutta – erityisesti, kun arkkitehtonisesti rakennus ei ole tyypillisen suomalainen, ja lähes kaikki pinnat ovat valkoisia!

Teknisesti vanha valaistus oli myös aikansa tuote: valtaosa valaisimista oli ennen vaihtoa hehkulamppuja, ja suuremmat kattovalat oli toteutettu “modernisti useilla pienillä halogeeneilla. Ekologinen omatunto sykähti, kun saimme lopulta kaikki valot ledeiksi!

Olohuoneen valaistus tanskalaiseen omakotitaloon

Pintasähkökytkentöjen muutoksilla saimme valaistukseen myös uutta elämää: olohuoneessa ja takkahuoneessa on nyt himmennettävä päävalaistus (ja toki tarvittaessa kohdevalot esim. lukemiseen), ja teinin makuuhuoneessa kaksiosaisesti himmennettävä yö/lukuvalaistus. Päädyimme säilyttämään mainiosti toimineet, useista pienemmistä valoista koostuneet kattovalot siellä mihin ne oli alun perin asennettu; toki valaisimet muuttuivat moderneiksi paitsi tekniikaltaan myös muotokieleltään.

Autotalliin valaistuksen muutimme vanhoista kaasupurkauslampuista suuriin, jälkifluoresoiviin 30x30cm levy-led-valaisimiin – tämä on osoittautunut mainioksi valinnaksi paitsi valoteholtaan myös miellyttävältä muotoilultaan. Näissä valaisimissa on lisäksi vielä magneettikiinnitys, joka teki niiden asentamisesta erityisen huoletonta (samaa kiinnitysratkaisua on käytetty kylpyhuoneen kattolampuissa).

Olohuoneen erikoisen kattoratkaisun valaistus asetti omat haasteensa (1-5 metriä korkea, viisto kokolasiseinä) – valoa tulee ulkoa runsaasti pitkin päivää, mutta pimeällä lasipintaa on hankala hyödyntää valaistukseen. Suunnittelija keksi hyödyntää pitkiä ledilistoja rakentaen epäsuoran valaistuksen seiniä pitkin sekä ala- että yläkautta, jollain tarve varsinaiselle kattolampulle poistui – ja mahdollisuus hyggeen säilytettiin!

Eteisen valaistus tanskalaiseen omakotitaloon

Valaisinremontti antoi mahdollisuuden tarkistaa myös valaistuksen värisävyä; meidän tapauksessamme 80-90-luvulle tyypillinen kellansävyinen valo sai väistyä aavistuksen kylmempien ja kirkkaampien valkoisen sävyjen tieltä. Pehmeämpiä sävyjä on toki edelleen mahdollista hyödyntää kohdevalaisimissa - vaikkapa sitten talvisin iltatunnelman luomisessa. Mitään kovin erikoisia ratkaisuja ei kuitenkaan haettu värisävyjen tai kirkkauden suhteen.

Pesuhuoneen valaistus tanskalaiseen omakotitaloon

Valaistussuunnitteluprosessi eteni Winledin asiantuntijan kanssa jouhevasti, ja asentaja toimitti sovitut asiat ripeästi. Tuotteiden ja ratkaisujen toimittamisessa oli jonkin verran haasteita aikataulujen suhteen: arvaamme, että uusien valaistusratkaisujen jälkiasennus 30 vuotta vanhaan rakennukseen - jota ei ole tehty aivan tavallisen kaavan mukaan – saattaa olla haastavaa kokeneemmallekin toimijalle.

Kaiken kaikkiaan olemme, nyt reilun vuoden päivät valaistusta testanneena, olleet varsin tyytyväisiä lopputulokseen. Kaikki valot toimivat, katkaisimet ovat loogisissa paikoissa, valoa riittää eri tarpeisiin eri tiloissa, ja säätömahdollisuuksia on. Ehkä joku päivä vielä opimme hyödyntämään myös teinin huoneessa oleva kaksiosaisen liukuhimmennettävän kattovalaistuksen mahdollisuuksia…

Vieraskynä-artikkelin on kirjoittanut asiakkaamme Taru Ikäheimonen.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 16.11.2020

Lue myös