Aloitimme toisen talonrakennusprojektimme syksyllä 2016. Olimme jo etukäteen miettineet monta asiaa, jotka tällä kertaa tekisimme toisin. Yksi oli valaistussuunnittelu.

Winlediin olimme törmänneet muutaman kerran aikaisemmin asuntomessuilla ja yritys oli herättänyt mielenkiintomme. Moderni mutta ajaton led-valaisinmallisto, houkuttelevat ja visuaalisesti näyttävät 3D-mallinnukset vetivät meitä puoleensa. Vaikka arkkitehti oli mallintanut talostamme 3D-malleja, rajoittuivat ne vain talon julkisivuihin. Vasta Winledin valaisinsuunnittelun myötä pääsimme kurkistamaan ensimmäistä kertaa taloomme sisälle, millaiselta siellä saattaisi valmiina näyttää. Valaistus oli toki suunnittelun lähtökohta mutta Winledin suunnittelija, Lauri, konkretisoi samalla meille ensimmäistä kertaa unelmiemme kotia. Se oli hyvin jännittävää ja motivoivaa, ottaen huomioon, että samaan aikaan tontillamme tehtiin vasta pohjatöitä.

3D-mallinnuskuva korkea kattoisen olohuoneen valaistuksesta

3D-mallinnuskuva portaiden valaistuksesta

Valaisinsuunnittelussa pystytään ottamaan huomioon jo valmistuneita muita suunnitelmia. Meillä näitä muita suunnitelmia ei juurikaan ollut vielä valmiina, mutta vahva näkemys talon tunnelmasta ja tyylistä löytyi. Teimme lopulta pieniä muutoksia muihin suunnitelmiin valaisinsuunnitelman pohjalta, jotta pääsimme hyödyntämään valaistuselementtejä osana sisustusta.

Rakentamisen edetessä päätimme hankkia taloon sähköurakoitsijan kautta kotiautomaation, johon Winledin valaisinsuunnitelman valaistusratkaisut liitettiin. Tämä oli loistovalinta! Yhdeltä taululta voi ohjata koko kodin valaistusta, halutessaan myös mobiilisovelluksella. Voimme vaihdella valokytkinten toimintoja itsenäisesti jälkikäteen. Nyt 3kk asumisen jälkeen olemme esim. vaihtaneet alkuperäisiä kytkentöjä helposti oman tietokoneen näytöllä, suosituimmat valot ja kytkimet ovat löytäneet toisensa. Olemme ajastaneet automaatiolla ulkovalot toimimaan auringonnousun ja -laskun mukaan. Mielenkiintoinen, vielä tutkimaton toiminto kotiautomaatiossa on myös valaisinkäyttäytymisemme nauhoittaminen, jota automaatio voisi simuloida esim. meidän poissaollessa. Winledin valaisimet soveltuvat mainiosti kytkettäväksi kotiautomaatio-ohjaukseen.

Kuva kotiautomaatio-ohjausjärjestelmästä

Tähän kotiin led-valaistus oli itsestään selvä valinta yleisvaloksi energiatehokkuuden takia. Valitsimme ajattoman kauniin Winledin Lilja-mallin yleisvalaisimeksi koko kotiin. Sama valaisin eri kokoisena ja tehoisena kaikissa kodin tiloissa tuo sisustukseen rauhallisuutta ja jatkuvuutta, toisaalta se antaa tilaa esim. sisustuksen design-valaisimille. En voisi olla mallivalintaan tyytyväisempi. Ulkonäkö, valaistusteho, himmennettävyys ja koko: kaikki miellyttävät tässä valaisinmallissa. Mahtavaa oli että kyseistä mallia sai myös pinta-asennettavana, jota käytimme muutamassa rakennusteknisesti haastavassa paikassa.

Jännitystä ja monimuotoisuutta valaistukseen haimme epäsuorilla valaistusratkaisuilla, jotka toteutettiin led-valonauhoilla. Näitä meille tuli moneen tilaan kylpyhuoneesta makuuhuoneeseen, funktioina mm. tunnelmavalaistus ja kohdevalaistus. Valonauharatkaisut ovat kaikki ahkerassa käytössä, mutta yksi suosikkimme on porrasvalo, joka tuo turvaa sekä tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Lisäksi valonauha korostaa upeasti portaiden muotoa sekä rakenteita.

Kuva valonauhalla valaistuista portaista

Toinen suosikiksi noussut valaisinvalinta uudessa kodissa ovat Verde-seinävalaisimet. Valitsimme tämän mallin mustana talon ulkovalaistukseen ja valkoisena eteisen sekä olohuoneen seinävalaistukseen. Verdet palavat joka ilta, sisällä ja ulkona. Seinään heijastuva valo valaisee riittävästi olematta liian kirkas, muuta valoa ei tarvita.

Kuva verde-seinävalaisimilla valaistusta eteisestä

Kuva Verde-seinävalaisimilla valaistusta olohuoneesta

Ulkoa talomme on vielä viimeistelemätön, joten pääsemme ihailemaan tätä suunnitelmassa visualisoitua lopputulosta vasta vähän myöhemmin.

3D-mallinnus omakotitalon ulkovalaistuksesta

3D-mallinnus omakotitalon julkisivun valaistuksesta

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Tiia ja valaistuksen kohteeseen suunnitteli Lauri Laine.

Tiia on myös kirjoittanut toisen artikkelin KotiSpasta ja ulkotiloista.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös