Omakotitalomme valmistui keväällä 2017, joten kokemusta talosta ja valaistuksesta on kertynyt siitä lähtien. Olemme kokeneet osan ratkaisuista erittäin toimiviksi, mutta olemme kohdanneet myös valaistukseen liittyviä ongelmia. Sähköasentajillemme ei ollut täysin selvää asennusvaiheessa, mitkä valaisimet kuuluvat mihin ja mitkä muuntajat kuuluvat minne, mutta saimme asiat selvitettyä puhelimitse Winledin ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa.

Värimaailmamme on musta- valko- harmaa ja olemmekin valinneet melko rohkeasti tummia värejä, jolloin myös valaistuksen tarve kasvaa entisestään. Näin ollen värilämpötilaakaan ei ollut vaikea päättää. Lämmin värisävy 3000k eli käytännössä lähes keltainen valo ei tullut kysymykseen, joten valitsimmekin kaikkien valaisimien värisävyksi 4000K. Meille tärkeää oli saada valaistuksen avulla kotiin tunnelmaa sekä riittävä valaistus. Jälkikäteen olemme kuitenkin hommanneet 3000k polttimolla olevia jalkalamppuja sekä pienempiä lamppuja, joilla saadaan lämpimämpi tunnelma aikaiseksi.

Keittiömme on yhdistetty sekä olohuoneeseen että ruokailutilaan. Keittiössä on valkoiset vetimettömät yläkaapit, mustat tasot sekä mustat vetolaatikot vetimillä. Keittiössä led-nauhat kulkevat yläkaappien päällä ja alla sekä alhaalla olevien vetolaatikoiden alapuolella. Saarekkeen reunan alle halusimme myös LED-nauhan. Lisäksi katossa on neliönmuotoiset Kanna-valaisimet. Mielestämme keittiön valaistus on onnistunut, valoa on tarvittaessa tarpeeksi, mutta halutessa valaistuksella saa luotua keittiöstä myös tunnelmallisen.

Olohuoneen kattoon on upotettu useita Kanna-valaisimia, jotka toimivat himmentimellä. Lisäksi tehosteseinän yläosaan on ¾ korkeuteen asetettu LED-nauha osoittaman ylöspäin. Olohuoneessa oleva näyttävä musta takka on huomioitu kohde-spotti valoin.

Valonauhalla valaistu olohuone

Pesuhuoneeseen valitsimme kahdelle vastakkaiselle seinälle katonrajaan epäsuoran valaistuksen led-nauhoin. Lisäksi katossa on 4 kpl lasikuutioita, mikäli valaistusta tarvitaan enemmän. Led-nauhat yhdistettynä saunan kuituvaloihin tekevät tilasta tunnelmallisen niin halutessamme.

Pesuhuoneen valaistus

Kodinhoitohuoneeseen valitsimme myös yläkapin ylä- ja alapuolelle led nauhat sekä kattoon varsinaisen työvalon, jolla näkee kunnolla. Alun perin kodinhoitohuoneenkin piti laittaa upotettava valaisin, mutta tieto tavoitti työmaan liian myöhään, joten se ei ollutkaan enää mahdollista, vaan jouduimme asentamaan sen kattoon kehikon avulla. Estettisesti tämä ratkaisu ei ollut paras mahdollinen, mutta valon määrä ainakin on maksimoitu.

Kodinhoitohuoneen valaistus

Talossamme on 4 makuuhuonetta, joiden kaikkien valaistus noudattelee samaa kaavaa. Katossa on 4 kpl Kanna-valaisimia ja yhdellä seinällä epäsuorana valaistuksena LED-nauha. LED-nauha on sijoitettu katonrajaan listan taakse ja osoittaa alaspäin, näin ollen se ei myöskään häikäise. Nämä saa halutessaan kaikki päälle tai sitten voi valita vaan tunnelmallisemman epäsuoran valaistuksen. Olemme olleet tyytyväisiä tähän ratkaisuun ja valoa saadaan tilaan tarpeeksi.

Halusimme myös riittävän valaistuksen terassin yhteyteen, jotta syksyn pimeinä iltoinakin näkee kulkea. Terassin katon alle asennettiin muutama pinta-asennettava LED-valaisin sekä terassiin upotettavia spotteja valaisemaan talon julkisivua. Alun perin myös terassin katon alle oli suunniteltu upotettavat valaisimet, mutta toteutus olisi ollut mahdoton johtuen terassikaton rakenteesta. Tämä ratkaisu kuitenkin on toimiva ja on myös esteettisesti miellyttävä.

Omakotitalon julkisivun valaistus

Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä valaistukseemme, emme todennäköisesti tekisi mitään toisin. Riittävä valon määrä, valaisimien oikea sijoittelu on mielestämme erittäin tärkeää. Valaistuksella pystyy luomaan tunnelmaa, pystyy tuomaan esiin haluamiaan kohteita sekä tuomaan kotiin riittävän valon, jota esimerkiksi nyt marraskuisina pimeinä iltoina todellakin tarvitsee.

Vieraskynä-postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Jonne ja valaistuksen suunnitteli Erkka Hurske.

Lue myös ensimmäinen osa kohteen valaistussuunnittelusta.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös