Olemme nelihenkinen perhe Espoosta. Olemme rakennuttamassa kompaktia yksikerroksista kotia Espooseen avaimet käteen-periaatteella. Pohdimme vuoroin asunnon ostamisen ja rakentamisen välillä, kuitenkin sopivan tilaisuuden tullen tartuimme uuden talon rakentamiseen. Olemme vierailleet asuntomessuilla useampana vuonna kierrellen, mutta vasta rakennushaaveen muututtua todeksi, kiinnitimme huomiota kaiken muun ohella myös valaistukseen liittyviin ratkaisuihin. Oikeanlaisella valaistuksella ja valaisinmäärällä pystytään tuomaan kotiin riittävä valaistus sekä luomaan sopiva tunnelma..

Bongasimme sattumalta Facebookista Bloggaa ja someta-kampanjan ja halusimme osallistua siihen ja nähdä millaiseen lopputulokseen se johtaa. Kartoitimme valaistustarpeitamme ja tulimme siihen tulokseen että asiassa on hyvä ottaa ammattilainen avuksi. Kysymyksiä herätti esimerkiksi valaisimien määrä, sijoittelu, valon riittävä määrä... Ilmoitimme halukkuutemme valaistussuunnittelulle ja sen jälkeen Winlediltä otettiinkin meihin pikaisesti yhteyttä ja sovimme puhelintapaamisen, jossa tulisimme käymään toiveitamme läpi. Ennen tapaamista saimme vinkiksi miettiä tarkemmin omia toiveitamme ja toimitimmekin suunnitelman pohjaksi pohjapiirroksen tulevasta talostamme. Ennen palaveria mietimme myös tulevan talon värimaailmaa ja kalustusta, jotta tulevista 3D-kuvista saataisiin mahdollisimman tarkat.

Suunnittelija oli käynyt läpi toimittamamme materiaalit tapaamista varten ja kävimme vielä pohjakuvan perusteella tulevaa kotiamme läpi huone huoneelta ja kerroimme materiaalivalinnoista sekä värimaailmasta. Näiden kautta saimme ehdotuksia, mihin asioihin voisimme valaistuksessa kiinnittää huomiota. Yksi näistä oli esimerkiksi tuleva takka, joka haluttiin tuoda valaistuksen avulla paremmin esille. Keskustelimme myös valaistukseen varatusta kokonaisbudjetista, jotta tuleva toteutus saatiin sovitettua siihen ilman sen suurempia poistoja Suunnittelija saikin nopeasti kiinni ajatuksistamme ja toiveistamme ja lähetti meille vielä saman viikon aikana ensimmäisen version 3D-kuvista. Ensimmäiseen versioon teimme vain pientä viilausta ja suunnitelma oli valmis.

3D-mallinnuskuva avoimesta ruokailutilasta ja sen valaistuksesta.

Aikaisemmissa kodeissamme valaistus on ollut tuo perinteinen kattovalaisin keskellä huonetta. Valaisimia toki löytyy erilaisia tähänkin tarkoitukseen, mutta halusimme, että valaistusta on riittävästi ja se häikäisisi mahdollisimman vähän. Toinen lähtökohta oli että valoa on oikeissa paikoissa. Tästä esimerkkinä keittiö, jossa valaistus korostuu suunnitelmassamme. Värimaailmamme on musta- valko- harmaa ja olemmekin valinneet melko rohkeasti tummia värejä, jolloin myös valaistuksen tarve kasvaa entisestään tumman värin kadottaessa valoa. Näin ollen värilämpötilaakaan ei ollut vaikea päättää. Lämmin värisävy 3000k eli käytännössä lähes keltainen valo ei tullut kysymykseen, joten valitsimmekin värisävyksi neutraalimman 4000K. Lumene määrät olivat yksi suuri kysymysmerkki, kuinka paljon valoa tarvitaan ja ennen kaikkea mihin sitä tarvitaan. Suunnitelmassa oli tämä puoli huomioitu mukavasti ja laskettukin jokaisen tilan tuleva valon määrä erillisiin kuviin.

Halusimme tuoda kotiimme aikaisemmin mainittua tunnelmavaloa epäsuoran valaistuksen muodossa. Käytännössä jokaiseen tilaan tulee led-nauha listan sisään. Olohuoneeseen ja ruokailutilaan otimme nauhoille himmentimet, jotta valon määrää voi säätää ja olohuoneessa vaihtaa jopa värilämpötilaa. Tämä ehdotus tuli suunnittelijalta ja otimme sen heti suunnitelmaan mukaan. Toisaalta valojen ohjauksen monimuotoisuus tuo kotiin melkoisen määrän kytkimiä, eivätkä nekään ole aivan ilmaisia. Mietinnässä oli taloautomaatio ja ohjaus sen avulla, mutta kustannussyistä päädyimme perinteisiin kytkimiin, joiden etuna on niiden toimintavarmuus.

3D-mallinnus olohuoneesta

Ideana meillä oli tuoda jokaiseen tilaan perusvalaistuksen lisäksi epäsuoraa valoa led-listoin.

3D-mallinnuskuva valonauhasta seinällä.

Jokaiseen makuuhuoneeseen tulee neljä Kanna-valaisinta sekä led-valonauhat.

3D-mallinnuskuva vaalean omakotitalon ulkovalaistuksesta.

Halusimme myös riittävän valaistuksen terassin yhteyteen, jotta syksyn pimeinä iltoinakin näkee kulkea. Suunnitelmassa terassin katon alle asennetaan muutama pinta-asennettava led-valaisin sekä terassiin upotettavia spotteja valaisemaan talon julkisivua.

Kaiken kaikkiaan asiointi Winledin kanssa sujui mukavasti ja jouhevasti puhelimen- ja sähköpostin välityksellä. Jouduimme myös vaihtamaan yhdet upotettavat terassivalot pinta-asennettaviin ja sekin sujui täysin ongelmitta. Nyt jäämme vain odottamaan innolla valmista kokonaisuutta ja muuttoa. Siitä lisää sitten... :)

Tekstin on kirjoittanut asiakkaamme Jonne. Valaistussuunnitelman tähän kohteeseen teki Erkka Hurske.

Lue myös jatko-osa valmiista kohteesta: Valaistus osana kokonaisuutta — Part 2


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös