Valaistuksen suunnittelussa huomioitavia asioita


Omakotitalomme rakentaminen alkoi syyskuussa 2016. Seinäjoen asuntomessuilla 2016 kiinnitin erityisesti huomiota eri kohteiden valaistusten toteutukseen ja Winled oli aika näkyvästi siellä esillä. Olin jo aiempina vuosina asuntomessuilla käydessäni huomioinut Winledin positiivisella tavalla ja tuntui, että Winled edustaa laadukasta valaistusta. Siispä Seinäjoen asuntomessuilla teimme päätöksen, että pyydämme Winlediä suunnittelemaan tulevan kotimme valaistusta ja otamme laadukkaat kodin valaisimet sieltä.

Valaistusta olin pohtinut jo paljon ennen rakentamista ja talon suunnittelua. Mielestäni valaistus täytyy olla aika hyvin suunniteltu ensikädessä, jotta sen saa sovitettua osaksi sähkösuunnittelua. Koin tärkeänä valaistussuunnitelman olevan pitkälle valmis ennen sähkösuunnitelmaa.

Kodin valaistus on mielestäni yksi suurimmista tekijöistä, joka vaikuttaa kodin tunnelmaan ja sisustukseen. Hyvällä valaistuksella voi luoda hyvää mieltä ja energiaa sekä tuoda levollisuutta ja harmoniaa. Hyvä valaistus lähtee kodissa olemisen ja tekemisen tarpeesta. Valaistuksella saa taloon myös näyttävyyttä. Sekä kodin sisä- että ulkovalaistus on syytä suunnitella. Jos tämä yhtälö toimii, niin valaistus on onnistunut.

3D-mallinnuskuva oleskelutilan valaistuksesta

Sopiva valaistus tukee tekemistä, mitä se sitten kulloinkin kodissa on. Esimerkiksi keittiössä on oleellista, että työtason valaisu on hyvä. Se saisi olla vielä mielellään puhdasta valkoista valoa, jotta ruoka, mitä keittiössä käsitellään, on raikkaan näköistä ja väri on aito. Mahdollisesti pilaantuneen ruoan värin erottaa helposti, jos valaistuksen väri ei taitu kellertävään.

Kuva keittiöstä sekä sen valaistuksesta.

Hyvä yleisvalaistus saa kodin loistamaan ja valaisimien sijoittelu varmistaa sen, ettei epätarkoituksenmukaisia ikäviä pimeitä nurkkia jää ja se sitten vaikuta mielialaan alentavasti. Yleisvalaistus on helppo vaihtaa tunnelman tuojaksi käyttämällä himmennettäviä valoja. Hyvä valaistus ei myöskään häikäise.

Lisäksi epäsuora valo toimii aina. Kohdevaloilla voi taas nimensä mukaisesti korostaa valolla tiettyjä kohteita; seinää, tauluja, kodin sisustusta tai jotakin kohtaa kodissa, jossa tarvitsee nimenomaista valoa.

Winlediltä löytyi mukavasti erilaisia valaisin -vaihtoehtoja.

Meille valittiin yleisvalaistuksen valaisimeksi kattoon upotettava Iris- alasvalo, jota on tietysti mahdollista himmentää. Lisäksi kohdevaloina käytettiin Antlia- valaisinta. Epäsuoraan valaisuun valittiin ledinauha. Kylpytilassa ja wc:ssä kattoon valittiin upotettavat Helmi-lasiympyrät, joita voi myös himmentää. Talon ulkovalaistus toteutettiin Hydra- valaisimilla. Hydrasta pidän itse paljon ja siinä erityisen hyvää on sen mahdollisuus säätää valokeilaa. Hydra on myös kaunis valaisin yksinkertaisuudessaan.

3D-mallinnus omakotitalon ulkovalaistuksesta

3D-mallinnuskuva omakotitalon ulkovalaistuksesta, joka on toteutettu Hydra-valaisimilla

Suurta pohdintaa minunkin kohdallani aiheutti se iänikuinen kysymys: valaistuksen värilämpötila. Ollako se perinteikkäämpi lämmin valkoinen 3000K vai raikas puhtaan valkoinen 4000K. Meillä tietysti on tulossa skandinaavinen sisustus, harmaata ja valkoista värimaailmaa, jota se 4000K värilämpötila kauniisti korostaa. Mietin sitäkin, että jos on harmaata väriä, niin 3000K saattaisi sen harmaan muuttaa beigeksi.

Kävin eri taloissa, missä pystyin näkemään valojen värilämpötilaeroja. Siitä oli hyötyä paljon, kun mietin kumman värilämpötiloista valitsisin. Sain onneksi winledin valaistussuunnittelijalta vertailukuvia tilasta, missä oli eri värilämpötilat. Havainnollistavista kuvista oli paljon apua. Meille valittiin sitten valot 4000K. Ja joka tilassa on sama värilämpötila, koska silmä tottuu tiettyyn valonväriin ja jos niitä keskenään sekoitellaan, niin toinen väri ei näytä hyvältä.

Vertailukuva värilämpötilan eroista valaistuksessa, kellertävä valaistus

Vertailukuva värilämpötilan eroista valaistuksessa, puhdas valaistus.

Minusta tuntuu, että optimi värilämpötila olisi se 3500K, silloin varmasti pääsisi moni siitä iänikuisen kysymyksen asettelusta.

Meillä on talonrakennuksessa nyt sellainen vaihe, että sähkötöitä tehdään kovasti. Valaistussuunnitelman mukaisesti on kätevää ja helppoa laittaa lampun johtoja paikoilleen, kun paikat on suunniteltu. Ei tarvitse tehdä kiireessä päätöksiä, jotka harmittavat myöhemmin. Tässä pätee erityisen hyvin sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Tekstin on kirjoittanut asiakkaamme Kirsi.

Valaistuksen tähän kohteeseen suunnitteli Niko Kyösti.

Lue myös Vieraskynä-artikkeli valmiista kohteesta.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös