Rakennamme toista omakotitaloa ja ensimmäisen rakentamisprojektin kokemuksesta viisastuneena päätimme panostaa heti alusta saakka valaistuksen suunnitteluun ammattilaisten tuella.

Ensimmäistä kertaa rakentaessamme emme osanneet kiinnittää aivan tarpeeksi huomioita kodin eri tilojen ja puutarhan riittävään ja kerrokselliseen valaistukseen huomioiden Suomen pimeät vuodenajat.

Uuden rakennusprojektin alussa tarvitsimme erityisesti ammattilaisten näkemystä valaistuksen suunnitteluun korkeiden huonetilojen osalta. Kattomme on korkeimmillaan olohuoneessa ja ruokailutilassa 5 metrissä ja led-lamput menettävät merkittäväksi silloin valaisutehoaan.

Haasteena oli myös, että kattovalaistuksen tuli näyttää yhtenäiselle kirjastoparven kohdalla olohuoneesta katsottuna. Kirjastoparven vinolle katto-osuudelle tulevien ledien mahdollinen häikäiseminen mietitytti myös etukäteen.

korkeantilan-valaistus-piano

Valaistussuunnitelman avulla varmistetaan erityisesti korkeiden tilojen oikein mitoitettu valaistus.

Olikin hienoa saada varmistus valaistuksia paljon suunnitelleelta ammattilaiselta, miten monta ja miten tehokkaita ledejä tarvitaan riittävän valaistuksen saavuttamiseen. Winledin 3D-valaistussuunnitelman ansiosta oli myös helpompi hahmottaa kattoon tulevien ledien paikka.

Häikäisemisen estämiseksi ja myös eri tilateisiin sopivan valaistuksen saavuttamiseksi himmentimet olivat hyvä ratkaisu. Kirjastoparven osalta päädyimme myös lisäämään erillisen kytkimen valaistuksen sammuttamiksi ko. tilojen ollessa käytössä.

ruokailutila

Valaistussuunnitelman 3D-kuvat tukevat myös eri tilojen kaluste- ja sisustussuunnitelmien laadintaa

Valitsimme kattoledeiksi kaikkiin kodin tiloihin sopivat Kanna-valaisimet. Kannan kaunis valonjako ja kulmikas muoto valkoisissa kehyksissä sopii hyvin valkoiseen kattoomme.

Parhaaksi värilämpötilaksi meille tulevaan sisustukseen valikoitui 4000k, jota voidaan luonnehtia neutraaliksi valoksi. Valaisimia hankittaessa on hyvä myös pohtia lampun värintoistoindeksiä (CRI) ja valita riittävän laadukkaat vaihtoehdot. Värintoistoluku kertoo siis, miten hyvin led näyttää värit sellaisena kuin ne ovat.

Edullisemmissa ledeissä, jotka ovat alle CRI 80, valo saattaa näyttää sinertävälle tai muuntaa todellista värisävyä merkittävästi erilaiseksi. Hankkimalla ledit Winledin kautta voimme myös varmistua ledien laadukkuudesta ja niiden kyvystä toistaa kodin väripinnat niin kuin ne ovat tarkoitettu.

yläkerta

Hyvin etukäteen suunniteltu valaistus säästää myös rakentamisen kokonaiskustannuksissa ja auttaa pysymään budjetissa. Winledin kautta tehtävässä valaistussuunnitelmassa sovitaan ensin rakentajien kanssa valaistukseen määritelty budjetti, jonka pohjalta suunnitelma laaditaan.

Suunnitelman avulla myös sähköurakoitsijan työskentely etenee suunnitellusti eikä ylimääräisiä työtunteja tule raksalla esimerkiksi uusittuina kaapelivetoina, kun huomataan liian myöhään puutteita valaistuksessa.

makuuhuone

Valaistussuunnitelma tuo esille talon parhaat puolet ja ja varmentaa rakentamisprojektin budjetissa pysymistä.

Rakennusprojekti etenee ja toivottavasti vappuna korkkaamme keväälle, uudelle kodille ja onnistuneelle valaistukselle.

Tämän vieraskynäkirjoituksen kirjoitti Taru Tallgrenn.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 14.04.2020

Lue myös