Valaistuksen ABC — valaistustermit tutuksi


Vanha halogeenilamppunne on palanut loppuun ja nyt olisi valaistuksen uusimisen aika. Sukellus internetin ihmeelliseen maailmaan ja silmien edessä alkaa vilisemään loputtomasti erilaisia vaikealta kuulostavia termejä kuten Kandela, luksi, luumen ja matalaluminanssiritilä. Ei hätää, jos ette ymmärtäneet aivan kaikkia. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä valaistustermejä teidän olisi hyvä ymmärtää, jotta voitte huoletta ostaa käyttöönne sopivan valaisimen.

Valaisimen valintaa helpottavia termejä

Vanhan valaisimen vaihtaminen uuteen tai kokonaan uuden ostaminen helpottuu huomattavasti, kun tietää mitä valaisimissa esiintyvät termit tarkoittavat. Tässä alla käymme läpi valaistuksen kannalta merkittävimpiä termejä, jotta valaisimien hankkiminen olisi teille jatkossa helpompaa.

Merkinnät pakkauksissa

Valaisimien pakkauksissa löytyy useita merkintöjä, joiden avulla valaisimen osto helpottuu.

Valaisimien pakkausmerkinnät

Teho (W)

Teho kuvaa valasimen sähkönkulutusta. Nykyään valaisimissa teho ei enää kerro lampun tuottamasta valon määrästä vaan pelkästään sen kuluttamasta sähkötehosta. Sen sijaan vanhaa valaisinta korvattaessa onkin tärkeämpää katsoa valaisimen valovirtaa.

Valovirta = luumen (lm)

Valovirta kertoo kuinka paljon näkyvää valoa valonlähde säteilee kokonaisuudessaan, eli mitä suurempi luumen-luku valaisimella on, sitä enemmän valoa se tuottaa. Yleisimmin käytetyissä valaisimissa luumenit vaihtelevat parin sadan ja kahden tuhannen välissä. Valaisinta valittaessa kannattaakin kiinnittää huomio tehon sijaan valaimen valovirran määrään. Esimerkiksi vanha 60W hehkulamppu tuottaa noin 700-800 luumenia ja tämä voidaan korvata esimerkiksi Stella 10W led-lampulla, joka antaa 800 luumenia.

Elinikä (h)

Valaisimien käyttöikä ilmoitetaan pakkauksissa tunneissa. Valaisimien yleisin arvioitu polttoaika vaihtelee vanhojen hehkulamppujen 1000 tunnista nykyaikaisten ledien 50000 tuntiin. Ledeillä elinikä ilmoitetaan usein L70 arvolla, esimerkiksi siis L70 50000h tarkoittaa sitä, että 50000 tunnin jälkeen valaisin tuottaa vähintään 70% uuden valaisimen valovirrasta.

Värilämpötila = kelvin (K)

Kelvinit kuvaavat valon väriä, mitä pienempi luku on, sitä keltaisempaa valo on. Tavallisimmissa kotiin suunnatuissa valaisimissa kelvinit vaihtelevat 2700 ja 4000 välillä. Hehkulampun keltaisen valon värilämpötila on 2700K, kun taas 4000K on neutraalin valkoinen. Voitte lukea lisää värilämpötiloista sekä vinkeistä värilämpötilan valintaan valon väriä käsittelevästä artikkelista.

Värintoistokyky = Ra-indeksi (Ra)

Värintoistokyky eli Ra-indeksi kertoo, miten hyvin valaisin toistaa esimerkiksi sisustuksen värit. Paras mahdollinen värintoistokyky on 100, toisin sanoen mitä korkeampi Ra-indeksi on, sitä paremmin valaisin toistaa värit. Kotikäyttöön tulevien valaisimien suositellaan olevan vähintään Ra 80. Ra-indeksi ilmoitetaan välillä myös termillä CRI, joka on lyhenne englanninkielen sanoista colour rendering index. Värintoistoindeksin ei kuitenkaan nykyään katsota mittaavan tyydyttävästi uusien tekniikoiden kuten purkauslamppujen ja ledien ominaisuuksia, joten siihen on kehitteillä uusia menetelmiä.

Energiatehokkuus

Energiatehokkuus ilmoitetaan valaisimissa kuten muissakin sähkölaitteissa energialuokkana, joita on A:sta G:hen. Parhaat valaisimet sijoittuvat luokkaan A++ ja A+. Led valaisimet ovat useimmiten A+ -luokkaa, jolloin ne ovat jopa 30 prosenttia tehokkaampia kuin tyypilliset A -luokan energiansäästölamput. Halogeenilamput sijoittuvat useimmiten C -luokkaan.

Himmennettävyys

Himmennettävyys mainitaan valaisimen pakkauksissa. Polttimoiden kohdalla himmennettävyys usein tarkoittaa sitä, että se toimii vanhan hehkulamppuhimmentimen kanssa. Led-valaisimien ja -polttimoiden kanssa himmennyksen toiminta voi olla himmennin kohtaista. Tämän vuoksi vastuulliset valmistajat ovatkin tehneet testaukset eri himmentimien kassa ja heiltä voi varmistaa himmennyksen toimivuuden.

Kotelointiluokka (IP)

Kotelointi luokkaa kuvaillaan IP-luokituksella. Se kertoo, kuinka hyvin valaisin on suojattu vierailta esineiltä, pölyltä ja kuinka kotelointi estää haitallisen vesimäärän tunkeutumisen valaisimeen. Yleisiin tiloihin riittää IP20 ja kosteissa tiloissa kuten kylpyhuoneessa käytetään usein IP44 -luokan valaisimia.

D-merkintä

Valaisimen pintalämpötila ei ylitä jatkuvassa käytössä 90 °C. D-merkittyjä valaisimia on suositeltavaa käyttää tiloissa, jossa käsitellään pölyäviä aineita tai tila on muuten pölyinen.

Valaisukulma

Valaisukulma kuvaa valaisimesta lähtevän valon avautumiskulmaa, mitä suurempi luku on, sitä leveämmälle valo leviää valaisimesta. Polttimoissa valaisukulma on usein 270°-360°. Yleisvalaistukseen sopivat yli 90° kulmalla varustetut valaisimet, kun taas kohdevalaistukseen tarkoitetuissa valaisimissa kulma on pienempi, useimmiten 20°-60° välillä. Valaisimien valinnasta voitte lukea lisää artikkelistamme "miten hyvä valaistus syntyy".

Valaistusvoimakkuus = luksi (lx)

Valaistusvoimakkuus kuvaa tietyllä pinta-alalla olevaa valovirran määrää, sitä siis käytetään kuvailemaan, kuinka hyvä valaistus tilassa on. Lukseista annetaan erilaisia suosituksia kodin eri tiloihin. 100 luksin valossa näkee jo lukea, varsinkin nuoret, joilla on hyvä näkökyky, mutta yli 50-vuotiailla valon määrän tarve voi olla jopa kaksinkertainen nuoriin verrattuna. Yleisesti ottaen hyvä kodin valaistusvoimakkuus on 100-200 luksin välissä, työvalaistusta vaativissa kohteissa kuten keittiön työtasoilla luksien määrän tulisi olla 300-500 luksia.

Häikäisyarvo (UGR)

CIE:n kehittämä sisävalaistuksen häikäisyn arviointimenetelmä. Mitä pienempi häikäisyindeksin arvo, sitä pienempi on valaistuksen tai valaisimen aiheuttama suora häikäisy.

Esimerkiksi toimistoissa ja neuvotteluhuoneissa standardin mukainen häikäisyarvon tulee olla enintään 19, kun varastoissa se on 25. Kodin valaistuksessa ei ole tämmöisiä vaatimuksia.

MacAdam SDCM

MacAdam arvolla määritetään värinlaatua asteikolla 0-10. Käytännössä tämä tarkoitta valaisimen värilämpötilan tasalaatuisuuden, eli mitä alhaisempi lukema niin sen tasaisempi värilämpötila on laadultaan.

Lampputyypit

Lampputyypit - minkälaisia niitä on?

Vielä 2000-luvun alkupuolella hehkulamput olivat käytetyimpiä lamppuja. Tällä hetkellä halogeeni- ja hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti on kielletty EU-alueella, mutta kaupat saavat myydä varastonsa loppuun. Kiellon jälkeen markkinoilla on lähinnä saatavilla energiatehokkaita led-lamppuja, sillä halogeeni- ja energiansäästölamput ovat jo poistuneet useimpien kauppojen valikoimista. Ledit ovat pääosin syrjäyttäneet muut lamput paremman laadun ja parempien teknisten ominaisuuksiensa ansiosta, mutta energiansäästölamppuja saa jatkossakin valmistaa.

Hehkulamppu

Hehkulamput tuottavat valoa sähkövirrasta hehkulangan avulla. Hehkulamppu kehitettiin kaupalliseksi tuotteeksi jo 1800-luvun lopulla, joten sen käyttämä tekniikka on erittäin vanhaa. Hehkulampun hyötysuhde jää alle 5%:iin ja tämän vuoksi sen myynti on käytännössä lopetettu EU-alueella. kuva

Halogeenilamppu

Halogeenilamppu toimii samalla periaatteella kuin hehkulamppu ja on käytännössä paranneltu versio siitä. Halogeenilampun käyttöikä onkin jopa viisi kertaa pidempi kuin hehkulampulla ja sillä on myös noin 30% pienempi energiankulutus. Uudempiin valaistustekniikoihin verrattuna halogeenit käyttävät paljon enemmän energiaa ja useimpien verkkojännitehalogeenilamppujen valmistus ja maahantuonti kiellettiin 1.9.2018 EU-alueella.

Loistelamppu

Loistelamppu tai loisteputki on matalapaineinen purkauslamppu, jossa on elohopeaa, joka kaasuuntuu sähköpurkauksen vaikutuksesta. Loistevalaisimessa on loistelampun lisäksi sytytin ja kuristin. Tavallisen loisteputken elinikä on noin 20000 tuntia. Loistelamppuja voidaan korvata LED valoputkilla, joiden suurimpina etuina loisteputkeen nähden ovat energiatehokkuus ja pitkäikäisyys.

Energiansäästölamppu

Energiansäästölamput toimivat samalla periaatteella kuin loisteputket, mutta ne ovat kierrekannallisia lamppuja ja niitä kutsutaankin usein pienoisloistelampuiksi. Energiasäästölampun käyttöikä on noin 10 kertaa pidempi kuin hehkulampulla ja energiankulutus jopa puolet pienempi. Energiansäästölamppujen huonot puolet ovat niiden sisältämä ympäristölle vaarallinen elohopea ja niiden hidas syttyminen.

Led-lamppu

Ledi on puolijohdekomponentti, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirtaa. Led-lampuilla voidaan korvata nykyään lähes kaikki vanhat lamput. Led-lampun hyviin puoliin kuuluu se, että se syttyy lähes välittömästi täyteen valotehoon ja myös kestää pienloistelamppua paremmin käyttöä kohteissa, joissa lamppua sytytetään ja sammutetaan usein. Lisäksi ledl-ampuilla on loistelamppuja pidempi elinikä ja se kuluttaa jopa 30% vähemmän energiaa.

Polttimoiden lampunkannat

Lampunkannat - mikä polttimo käy valaisimeeni?

Lamppuja löytyy usealla eri kannalla varustettuna, joista ehdottomasti yleisin on E27. Lamppujen nimissä vilahtelee eri kirjaimia ja lisäksi perässä on numeroita, jotka saattavat vaikuttaa hieman sekavalta. Näiden kaikkien takana on kuitenkin looginen selitys, jota tässä hieman avaamme.

    • E-kirjain lampussa tarkoittaa kierrekannalla varustettua lamppua ja numero sen perässä kertoo kierrekannan leveyden. Esimerkiksi E27 on siis kierrekantainen lamppu, jonka kannan leveys on 27mm.
    • G-kirjaimella olevat lamput ovat nastakantaisia, näistä käytetään lyhenteitä G ja GU, numero kirjainten perässä kertoo nastojen etäisyyden toisistaan. Näistä yleisin lamppu on GU10, joka on siis nastakantainen lamppu, jonka nastojen väli on 10mm.
    • T-kirjaimella varustetut lamput ovat loisteputkia. Näitä löytyy T5 ja T8 mallit, joista T8 on yleisimmin käytetty. Nämä loisteputket erottavat toisistaan paksuudesta, T5 on huomattavasti ohuempi kuin T8.

Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös