Valaisimet — käyttötarkoitus ratkaisee valaisintyypin


Valaisimia on tarjolla monen eri tyylisiä, joten selkeyttämisen vuoksi ne ovat jaoteltu eri kategorioihin. Nämä kategoriat auttavat löytämään halutunlaisen valaisimen nopeammin.

Alla on lueteltu yleisimpiä valaisintyyppejä ja niiden käyttökohteita.

Alasvalot

Alasvalot ovat yleisimmin käytettyjä valaisimia, jotka soveltuvat niin kotien kuin toimistojenkin yleis- tai kohdevalaistukseen. Alasvaloja on saatavilla niin pinta-asennettavina kuin kattoon upotettavina versioina.

Valaisin valitaan käyttökohteen vaatimuksien mukaan. Jos halutaan hyvää yleisvalaistus esimerkiksi olohuoneeseen, voidaan valita Kanna 12W tai jos halutaan suunnattavaa kohdevalaistusta vaikkapa tauluille, voidaan valita Antlia 6W.

Alasvaloilla saadaan tehtyä tasainen valaistus

Teollisuusvalaisin

Teollisuusvalaisimet ovat tehokkaita ja erityisesti teollisuuden olosuhteita kestämään suunniteltuja valaisimia. Ne soveltuvat teollisuuden, maatalouden, varastojen, pysäköintialueiden, urheilukenttien ja teiden valaisuun.

Teollisuusvalaisimissa on usein korkea iskunkestävyys ja suojausluokitus. Valaisimia on saatavilla myös D-merkinnällä, jolloin niitä voidaan käyttää hyvin pölyisissäkin tiloissa ilman palovaaraa.

Valaisimia on mahdollista saada eri asennustavoilla, joista ripakiinnitys on yleisin. Esimerkiksi Moduulivalaisin on mahdollista varustaa eri kiinnityksillä, jolloin samaa valaisinta voi käyttää niin teollisuushalleissa ripakiinnityksellä kuin valaisintolpissa katuvalokiinnityksellä.

Teollisuusvalaisimet kestävät kovissa olosuhteissa

Katto- ja riippuvalaisin

Riippuvalaisimilla saadaan valaistuksen lisäksi luotua tyyliä ja tunnelmaa. Näyttävä riippuvalaisin toimiikin sisustuselementtinä ja tilan katseenvangitsijana.

Kodin tilojen lisäksi riippuvalaisimia käytetään runsaasti myös julkisilla tiloissa ja toimistoissa. Toimistoissa riippuvalaisimilla, kuten Lineaari 40W, saadaan valaistua tehokkaasti työpisteet.

Riippuvalaisin tuo lisää valoa olohuoneeseen

Plafondit

Kupumaiset plafondivalaisimet ovat tuttu näky kerrostalojen rappukäytävistä. Plafondeja saa myös liiketunnistimella varustettuna, jolloin ne ovat käteviä myös kodin eri tiloissa kuten vaatehuoneissa, varastoissa ja autotalleissa. Plafondit ovatkin usein erittäin kustannustehokas ratkaisu näihin tiloihin.

Plafondivalaisin on usein varsin huomaamaton, varsinkin matalat mallit kuten Frisbee 18W. Plafondeja on saatavilla myös koristeellisina ja näyttäviä, jolloin niitä voidaan käyttää kodissa eri tiloissa sisustuselementtinä.

Plafondivalaisimilla saadaan tehokas valaistus

Ulkovalaisin

Ulko- ja pihavalaisimilla saadaan valaistua tyylikkäästi piha-alueet ja tiet. Hyvin valaistut ulkotilat pidentävät tilojen käyttöaikaa ja mahdollistaa esimerkiksi terassien ympärivuotisen käytön. Valaistus ulkona lisää turvallisuutta, kun kulkuväylät ovat riittävästi valaistu ja hyvin valaistu piha-alue pitää paremmin myös ei-toivotut vieraat poissa tontilta.

Ulkovalaisimilla saadaan myös tuotua lisää ilmettä pihan puille ja kukkaistutuksille. Esimerkiksi Spike 4W -valaisimella saadaan korostettua näyttävästi pihan kasveja.

Lisää ulkovalaistuksen suunnittelusta voitte lukea LED-valot ulkotiloihin -artikkelista.

Ulkovalaisimilla pihasta saadaan turvallinen

Seinävalaisin

Seinävalaisimet ovat kätevä tapa tuoda lisää valaistusta haluttuun paikkaan. Niillä saadaan luotua myös lisää tunnelmaa, riittävän tehokkaat seinävalaisimet toimivat hyvin esimerkiksi olohuoneessa iltavalaistuksena.

Makuuhuoneissa seinävalaisimet voidaan asentaa sängyn viereen, jolloin ne toimivat mukavina lukuvaloina. Käytävillä seinävalaisimilla saadaan luotua käytävästä avaramman tuntuinen.

Ulkona seinävalaisimilla voidaan korostaa julkisivuja ja luotua turvallinen kulkuvalaistus talon ympärille. Seinävalaisimilla saadaan myös valaistua talonumero kätevästi.

Seinävalaisimet korostavat seiniä kauniisti

Pollarivalaisin

Pylväsmaisilla pollarivalaisimilla saadaan korostettua pihan yksityiskohtia, valaistua pihan ympäristöä ja luotua pihalle selkeät kulkureitit. Niillä voidaan valaista esimerkiksi pihan sisääntulotie, jolloin pihaan ajo on helpompaa pimeään aikaan.

Pollarivalaisimia on saatavilla monella eri valonjaolla aina tarpeen mukaan. Neljään suuntaan valoa antavalla Lacuna Plaza 12W -valaisimella saadaan valaistua tehokkaasti kulkureitit ja valaisimen ympäristö.

Pollarivalaisimilla saadaan valoa piha-alueille

Kohde- ja kiskovalaisimet

Kiskovalaisilla saadaan helposti muunneltavissa oleva kohdevalaistus, sillä niillä saadaan suunnattua valo haluttuun paikkaan ja valaisimia on helppo liikutella valaisinkiskoa pitkin. Kotona niillä saadaan luotua tilaan tunnelmaa ja korostettua yksityiskohtia kuten tehosteseinää tai tauluja. Kotona kiskovalaisimien on hyvä olla himmennettävissä ja niiltä ei vaadita niin suurta valaistustehoa kuin liiketiloissa.

Koteihin sopiva kiskovalaisin on esimerkiksi Tinka 7W -kiskovalaisin.

Kiskovalaisimet varsin yleinen ratkaisu myymälöissä ja kaupoissa, sillä niillä saadaan korostettua hyvin haluttuja tuotteita ja näyteikkunoita. Lisäksi niiden helppo liikuteltavuus sallii hyllyjen ja tavaroiden uudelleenjärjestelyn.

Kiskovalaisimilla saadaan korostettua haluttuja kohteita

Pylväsvalaisin

Pylväsvalaisimet valaisevat parkkipaikat, ulkoilualueet ja pihat tehokkaasti ja laajasti. Kotipihalla pylväsvalaisimilla saadaan valaistua niin lasten leikkipaikat kuin muutkin oleskelualueet. Pylväsvaloja käytetään myös runsaasti puistoissa, sillä niillä saadaan valaistua kävelyreittien lisäksi myös ympäristöä, jolloin alueesta tulee avarampi ja miellyttävämpi.

Cajon 40W -pylväsvalaisin soveltuu loistavasti pelikentän, pihatien tai leikkipaikan valaistukseen. Se ei aiheuta turhaa valosaastetta ympäristöön, sillä sen valokeila suuntautuu alaspäin ja sivuille.

Pylväsvalaisin mahdollistaa piha-aluiden käytön myös pimeään aikaan

Terassivalaisin

Terassivalaisimet ovat usein maahan upotettavia valaisimia, joilla saadaan valaistua terassit näyttävästi. Velmu 3W -terassivalaisimella saadaan terassille mukava valo, kun valo heijastuu terassille seinän ja katon kautta. Samalla saadaan korostettua seinäpintoja. Terassivalaisinta voidaan myös käyttää pylväiden korostukseen tai tuomaan valoa kulkureitille.

Terassivalaisimilla saadaan näyttävä julkisivu

Katuvalaisin

Katuvalasimet ovat oiva ratkaisu puisto-, piha- ja katualueiden valaistukseen. Niillä saadaan varmistettua, että jokaiselle tienkäyttäjälle riittää tarpeeksi valoa ja liikkuminen on turvallista, oli sitten kyseessä lenkkipolusta tai maantiestä.

Tyypillisesti katuvalaisimissa, kuten Maza 120W, on perinteisiin pylväisiin sopiva kiinnitys ja niiden valokeila on epäsymmetrinen, jolloin yhdellä valaisimella saadaan valaistua pidempi tienpätkä, kun optiikka suuntaa valon tien mukaisesti.

Katuvalaisimilla saadaan tasainen valaistus teille

Porrasvalaisin

Porrasvalaisimet ovat suunniteltu juurikin rappusten valaistukseen. Porrasvalaisimet yleensä asennetaan askelmien viereen seinälle tai rappusten reisilankkuun, josta ne valaisevat askelmat tehokkasti. Tällä tavalla portaista saadaan turvalliset kulkea. Porrasvalaisimia, kuten Noko tai Piko, voidaan asentaa myös seinälle, jolloin käytäville saadaan tehtyä yöksi sopiva kulkuvalaistus.

Portaiden valaisemiseen voidaan myös käyttää muita valaisimia, kuten Led-nauhoja. Näihin valaistus vaihtoehtoihin voitte tutustua LED-valot portaisiin -artikkelissa.

Porrasvalaisimilla saadan valaistua rappusten askelmat tai tehtyä yövalaistus

Älyvalaisin

Älyvalaisimet saadaan ohjelmoitua toimimaan omien mieltymyksien mukaan. Älyvalaisimia ei tarvitse ohjata kytkimistä, vaan niitä voidaan säätää esimerkiksi kaukosäätimillä tai vaikkapa puhelimen avulla. Älyvalaisimia on monenlaisia, joissa voidaan ohjata eri asioita kuten kirkkautta tai väriä.

Älyvalaistuksen avulla voidaan luoda erilaisia valmiita valaistustilanteita, jolloin yhdellä napin painalluksella voidaan esimerkiksi valita tilanne, jossa olohuoneen tunnelmavalot syttyvät ja muut valaisimet sammuvat.

Lisää älyvalaistuksesta ja sen mahdollisuuksista voitte lukea artikkelista Mikä on älyvalaistus?

Lattiavalaisin

Lattiavalaisimilla on helppo täydentää kodin valaistusta ja sisustuksen ilmettä. Lattiavalaisimella saadaan helposti tuotua lisää valoa pimeisiin nurkkiin tai tuotua tilaan hyvä lukuvalaistus. Niitä on myös helppo liikutella ja siirtää aina tarpeen vaatiessa.

Lattiavalaisimeen kannattaa laittaa kaukosäätimellä ohjattava LED-lamppu, jolloin sen käyttäminen helpottuu varsinkin, jos valaisin on sijoitettu ahtaaseen nurkkaukseen.

Yleisvalaisin

Yleisvalaisimet ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu yleisvalaistuksen toteutukseen. Niissä usein on laaja valaistuskulma, jolloin ne antavat tasaisen valaistuksen laajalle alueelle. Lilja 12W -valaisimella saadaan luotua hyvä tasainen yleisvalaistus, joka on edellytys toimivalle valaistuskokonaisuudelle.

Design-valaisin

Design-valaisimilla saadaan kruunattua tilan sisustus. Näyttävät design-valaisimet keräävät katseita muotoilullaan ja korostavat tilan värejä ja kalustusta. Ne myöskin säilyttävät arvonsa hyvin.

Pöytävalaisin

Pöytävalaisin voi olla osana sisustusta ja tuo mukavaa tunnelmavaloa ympärilleen. Pöytävalaisimia löytyy moneen käyttöön: työpöydän työvalaisin, koristevalaisin, makuuhuoneen lukuvalaisin tai kasveille tarkoitettu kasvivalaisin.

Mistä voin ostaa valaisimia?

Valaisimilla saadaan luotua helposti näyttävyyttä kodin, toimiston tai toimitilojen sisustukseen ja lisää valoa sinne, missä sitä voidaan tarvita. Winledillä on laaja valikoima valaisimia, jotka sopivat tilaan kuin tilaan ja luovat toimivan valaistusratkaisun.

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa tai säästölaskelmia.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös