Ostimme tontin puolisoni kanssa vuonna 2019 ja talon rakentaminen alkoi talvella 2019-2020. Talon on määrä valmistua kesän 2020 aikana Nurmijärvelle ja muuttamaan olisi tarkoitus päästä heinä- elokuussa. Pian alkaa talon viimeistely ja mm. valojen asennus.

Talo on yksikerroksinen pulpettikattoinen n. 120 neliöinen omakotitalo, jossa sisäkatto on vino. Talon toimittaa Sievitalo sisusta itse -tyylisenä.

Talon pohjapiirrustus (Sievitalo) Talon pohjapiirrustus (Sievitalo)

Inspiraatioita

Ennen taloprojektia vuonna 2018 menimme Porin asuntomessuille hakemaan inspiraatiota tulevaa kotiamme varten. Messuilla oli yksi kohde, joka painui hyvin vahvasti varsinkin puolisoni mieleen. Kohde oli numero 20, Casakivi, jonka valaistuksen oli toteuttanut Winled. Nähdessään kyseisen kohteen valaistuksen, sanoi puolisoni välittömästi, että meidän taloon tulee tällainen valaistus, tavalla tai toisella.

Osallistumme messuille myös vuonna 2019, jolloin ne olivat Kouvolassa. Messujen aikaan emme olleet vielä aloittaneet taloprojektia. Messuilta odotimme tietoa ja toteutuksia erilaisista valaistus- ja kodinohjausjärjestelmistä sekä niiden yhdistämisestä. Messuilta saimme myös vahvoja inspiraatiota talon sistustukseen sekä värimaailmaan.

Valmis suunnitelma julkisivusta valaistuksineen

Päätimme, että talosta tulee ulkoa musta, kuten myös keittiöstä. Sisätiloihin haluaisimme valoisuutta mustan ja betonin kaveriksi. Valoa lähtisimme hakemaan toki suurista ikkunoista, mutta myös valaistusjärjestelmän kautta.

Näkymä keittiöstä olohuoneeseen. Katossa akustiikkapaneelia. Läpi katon poikittain valonauhaa 4kpl. Näkymä keittiöstä olohuoneeseen. Katossa akustiikkapaneelia. Läpi katon poikittain valonauhaa 4kpl.

Valaiseva tekijä

Asuntomessuilla 2019 pääsimme vihdoin keskustelemaan Winledin esittelijän kanssa. Esittelijä oli asiantunteva ja innostunut työstään. Hän osasi vastata (vaativan) puolisoni kysymyksiin ja ei jättänyt yhtäkään kysymystä auki.

Meille esiteltiin valaistuksen suunnittelun vaiheet, materiaalit ja sähköinen 3D malli talosta, johon valaistus oli suunniteltu. Esittelijä kertoi, että jokaisesta kohteesta tehdään vastaavanlainen 3D malli suunnitteluvaiheessa. Saimme myös tietää, että Winled on yhteensopiva esimerkiksi ABB - kodinohjausjärjestelmän kanssa, jota olimme pohtineet tulevaan kotiimme.

Mikä tulee tekniikkaan, puolisoni on siitä hyvin tarkka ja vaativa. Hän vertailee, etsii vaihtoehtoja ja pohtii parhaimman ja toimivimman tavan toteuttaa erilaisia teknisiä kokonaisuuksia.

Kuitenkin jo heti messuilla olimme varmoja, että Winled tulisi toimittamaan tulevaan kotiimme valaistuksen. Saimmekin yhteystiedot mukaamme, jota kautta voisimme aloittaa valaistuksen suunnittelun - kunhan ensi saisimme muun talon suunniteltua. Bonuksena messuilla oli Bloggaa ja Someta -kampanja, johon ehdottomasti halusimme osallistua.

Sauna ja suihkutila, puolilasiseinä. Lauteiden alla lednauhaa, samoin suihkutilan katossa. Sauna ja suihkutila, puolilasiseinä. Lauteiden alla lednauhaa, samoin suihkutilan katossa.

Tuumasta toimeen

Loppukesästä 2019 aloimme etsimään tosissaan tonttia sekä talotoimittajaa. Tähän mennessä varmaa oli vain valojen toimittaja ja lopulta se olikin vaikuttavana tekijänä talotoimittajan valinnassa.

Haasteita talotoimittajan valinnassa oli useita: emme kuitenkaan olleet toteuttamassa perinteistä avaimet käteen - talopakettia, vaan muutoksia meidän toimestamme tulisi moneenkin eri tekijään varsinkin sähköpuolella. Lopulta olimme kahden eri talotoimittajan kanssa neuvotteluissa, joista valitsimme Sievitalon, joka mahdollisti lähes kaikki toiveemme taloprojektissa. Sievitalolle ei ollut ongelmia siinä, että osa sähkösuunnitelmasta valaistuksen myötä tulisi Winledin kautta ja myös ABB- kodinohjausjärjestelmä oli mahdollista toteuttaa. ABB - järjestelmässä etuna on se, että Winled valaistusjärjestelmästä saadaan hieman ekstra iloa irti.

Elokuussa 2019 olimme myös vielä yhteydessä Winlediin, joka antoi tietopaketin valaistuksen suunnittelusta, kuten valaistuksen valonväristä ja sen valinnasta. Saimme myös kattavan esitietolomakkeen täytettäväksi auttamaan hahmottamaan toiveitamme. Winled pyysi meitä laittamaan sähköpostia vielä lähempänä ajankohtaa, jolloin kiintokalusteet olisi suunniteltu ja voisimme aloittaa valaistuksen suunnittelun.

Keittiö ja eteinen. Katossa akustiikkapaneelia. Led nauhat kaapiston päällä, yläkaapiston alla  ja tasojen alla. Keittiö ja eteinen. Katossa akustiikkapaneelia. Led nauhat kaapiston päällä, yläkaapiston alla ja tasojen alla.

Yhteistyö lähti käyntiin Winledin kanssa kunnolla helmikuussa 2020. Yhteistyö oli jouhevaa ja tapahtui etänä. Toimitimme sähköpostitse talon pohjapiirustuksen, kalustesuunnitelmat sekä havainnekuvia toiveistamme ja ajatuksistamme. Puolisoni oli päävastuussa viestittelystä ja kysymysten esittämisestä, sillä myönnettäköön, että hänellä on näissä asioissa enemmän mielipiteitä sekä tietoa.

Pian Winled lähetti ensimmäiset mallinnukset valaistuksesta. Oli hämmästyttävää, kuinka muutamalla havainnekuvalla ja mieltymysten kertomisella Winled sai luotua ajatuksemme mukaisen valaistuksen. Toki muutoksia tehtiin ensimmäisten kuvien jälkeen ja kokeiltiin erilaisia ratkaisuja päästäksemme parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen.

Jokaisen muutoksen ja uuden kuvan Winled toimitti hyvin nopeasti ja valaistussuunnitelma oli kokonaisuudessaan ja lopullisesti luotu parissa viikossa. Prosessi olisi ollut nopeampi, mutta olimme puolison kanssa hieman hitaita päätösten tekemisessä. Valaistussuunnitelman valmistuttua Winled toimitti meille vielä sähkösuunnitelmaan liitettävän suunnitelman, jonka toimitimme Sievitalon sähkösuunnittelijalle.

Meidän tehtävänämme oli siis kertoa mitä haluamme pyydettyjen esitietojen kautta ja Winled toteutti ajatuksemme ammattitaitoa käyttäen ja varmistaen, että valaistus on käytännöllinen jokaisesta näkökulmasta.

Sähkösuunniitelija parkaa, joka on joutunut kuuntelemaan toiveitamme Sähkösuunniitelija parkaa, joka on joutunut kuuntelemaan toiveitamme.

Joitakin teknisiä ongelmia ilmeni valaistussuunnitelman esittämisen jälkeen talotoimittajalle, kuten virtalähteiden mitoitus siten, että valaistusjärjestelmä on ABB-valonsäätimelle yhteensopiva. Muutoin tähän asti kaikki näyttää sujuvan hyvin yhteen talotoimittajankin puolesta. Toiveikkaana siis eteenpäin!

Vieraskynä-artikkelin on kirjoittaneet asiakkaamme Emilia ja Tomas.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 25.08.2020

Lue myös