VALAISTUSSUUNNITELMALLA VARMUUTTA RAKENTAMISEEN


Ensimmäisen omakotitaloprojektin käynnistäminen on täynnä innostusta sekä epävarmuuden tunnetta. Onneksi internet on täynnä blogeja ja vlogeja, joista etsiä tietoa! Törmäsin omakotitalon rakennusprojektia seuranneeseen videoblogiin, jossa vaihe vaiheelta esiteltiin talon valmistumista. Eräs jakso käsitteli valaistussuunnitelman tekemistä ja jaksoa katsoessani törmäsin ensimmäistä kertaa Winlediin. Rakentajan perustelut valaistussuunnitelman tekemiselle olivat vakuuttavat, ja näin ollen päädyin itsekin etsimään lisää tietoa Winledistä ja sen tekemistä omakotitalon valaistussuunnitelmista.

talo-ulkoa

Talon lopullista pohjaratkaisua katsellessa mietin, onko talossa tiloja, joihin haluttaisiin perusratkaisujen sijaan jotain pientä ekstraa. Inspiraatiokuvia selatessa törmäsin ratkaisuun, jossa seinää korostettiin kohdevalojen avulla. Koska toisessa inspiraatiokuvassani oli tehosteseinä, laitoin esitietoihin, että haluaisin nämä kaksi asiaa yhdistettävän. Valaistussuunnitelman alkuvaiheessa siis kerätään alkutietoja, joissa talon pohjakuvien lisäksi listataan mahdollisesti jo valitut sisustusmateriaalit sekä muut sisustuselementit, jos sellaisia on jo tiedossa. Lisäksi on hyvä listata toiveet valaistuksen suhteen sekä mahdolliset haasteet, jotka toivottaisiin ratkaistavan.

taulu-valaistusseina

Efektiseinän kohdevalaistuksen lisäksi valitsin kaksi muuta seinäpaikkaa talosta, joihin todennäköisesti tullaan sijoittamaan taulu tai seinävaate. Listasin nämä esitietoihin, jotta ne voidaan suunnitelmaa tehtäessä ottaa huomioon. Talon muissa huoneissa sen sijaan kiinteiden valaisinten osalta on päädytty melko perusratkaisuihin ottaen huomioon, että valon määrä on tarpeisiin nähden riittävä.

valaistuseina

Valaistussuunnitelma kuvineen havainnollisti erinomaisesti, miltä valaistus talossa tulisi näyttämään. Koska talotoimittaja ei tarjonnut kuin pohja- ja julkisivupiirustukset, Winledin valaistussuunnitelmaa katsellessa pääsi ensimmäistä kertaa kurkistamaan talon sisälle ja näki, millaiselta uusi koti tulisi näyttämään. Talon sisäkuvat havainnollistavine kalusteineen veivät kaiken suunnittelun täysin uudelle tasolle ja niiden avulla oli helpompi suunnitella myös muun kuin kiinteän valaistuksen tarvetta.

kylpyhuone-valaistus

Tämän artikkelin kirjoitti asiakkaamme Anneli.

Lue myös Annelin ensimmäinen artikkeli valaistussuunnittelusta!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 17.09.2019

Lue myös