Urheiluvalaistus — LED valot urheiluun ja liikuntaan


Urheilukenttien valaisimilta vaaditaan paljon, sillä niiden pitää olla tehokkaita, kestää iskuja ja ulkotiloissa kestää myös vaativiakin sää olosuhteita. Standardeissa on määritelty korkeita valaistusvoimakkuuksia eri urheilulajeille, koska valaistuksen tulee valaista pelialue tasaisesti aiheuttamatta häikäisyjä, jotta esimerkiksi pallopeleissä nähdään peliväline hyvin nopeista liikkeistä huolimatta. Urheilutiloja on monia eritasoisia perus harjoitushalleista aina televisioituihin otteluihin ja näissä onkin siis tarvetta eri tasoisille valaistuksille.

Tässä artikkelissa käymme läpi miten eri urheilutiloja voidaan valaista ja mitä valaisimia niihin voidaan käyttää.

Miten saadaan hyvä valaistus urheilukentille?

SFS-EN 12193- standardissa on määritelty vähimmäisvaatimukset valaistuksesta eri lajeille ja näille kaikille on tehty eri luokituksia kilpailutason mukaan. Korkeimman vaatimukset ovat kansanvälisen ja kansallisen kärkitason kentillä, joissa usein on myös katsojia ja televisiointia. Pienemmät vaatimukset ovat harjoitushalleissa ja harrastelijatasolla, jossa ei juurikaan ole yleisöpaikkoja.

Mitä kovemmalla tasolla kilpaillaan, sitä enemmän valaistukselta vaaditaan, koska liike on tällä tasolla kovempaa ja valaistuksessa ei saa muodostua epätasaisuuksia tai häikäisyä tämän takia. Lisäksi korkeammat valaistusvaatimukset helpottavat tuomareita ja yleisöä seuraamaan lajia. Valaistuksessa tulee ottaa huomioon pintojen heijastukset, jotka varsinkin talvilajeissa korostuvat, sillä lumi heijastaa valoa. Esimerkiksi alppihiihdossa mennään lujaa vauhtia rinnettä alas, jolloin valaistukselta vaaditaan hyvää vaakatason valotehoa, jotta kaikki rinteen muodot erottuvat selkeästi eikä pääse syntymään vaaratilanteita.

Laskettelurinteen ledvalaistus

Valaisimilta vaaditaan eri lajeissa erilaisia kestävyysominaisuuksia. Esimerkiksi ulkolajeissa valaisimet ovat kovalla rasituksella sään puolesta, jolloin oikea kotelointiluokka on erityisen tärkeää ja esimerkiksi laskettelurinteissä valaisimen tulee kestää tykkylumen tuoma mekaaninen rasitus. Valaisimen tulee myös omata tietynlainen iskunkestävyys luokka. Valaisimien sijoittelulla voidaan vaikuttaa paljon niiden altistumiseen iskuille, mutta urheilussa tapahtuu usein yllättäviä asioita, jolloin valaisimen tulee kestää iskuja, ettei kilpailua jouduttaisi keskeyttämään ainakaan sen takia, että valaisin pääsee särkymään.

Hyvällä valaistuksella saadaan urheilupaikkojen käyttöaikaa pidennettyä ulkona huomattavasti. Moni ihminen ehtii harrastustensa pariin vasta työ- tai koulupäivän jälkeen, joka tarkoittaa sitä, että Suomessa urheilupaikoilla valaistus on välttämätöntä noin puolet vuodesta. Esimerkiksi Helsingissä on asennettu valaisimet valaisemaan Siltamäen frisbeegolfrataa, joka on tuonut paljon lisää pelaajia radalle syksyn ja talven aikana kauempaakin Suomesta, tämän ollessa Suomen ainoa kunnolla valaistus frisbeegolfrata.

Jäähallien valaistus

Jäähallin valaistusta suunniteltaessa on tärkeää tietää ensin millä tasolla hallissa pelataan, sillä se vaikuttaa suuresti valaistusvaatimuksiin. Jäähallien valaistuksen suunnitteluun löytyy Suomen Jääkiekkoliitto Ry:n kattava "Jäähallien valaistus -opas", jonka avulla saadaan suunniteltua sopiva valaistus eritasoisiin jäähalleihin. Tämä ohjeistus perustuu SFS-EN 12193- standardin arvoihin, joihin on lisänä huomioitu TV-kuvausten mukana tulevat valaistusteknilliset vaatimukset. Valaistuksen vaatimukset jäähalleille ovat seuraavat:

Jäähallien valaistusvaatimukset Jäähallien valaistusohje - Suomen Jääkiekkoliitto Ry, Jääkiekon SM-liiga Oy, Opetus- ja kulttuuriministeriö 2014

J1 luokka koskee SM-Liigan otteluita, J2 A-SM-Liigan ja Mestiksen otteluita, J3 Suomi-sarjan ja sitä alempien divisioonien otteluita ja J4 koskee harjoitushalleja.

Jäähalleihin led-valaistus sopii hyvin energiansäästön lisäksi sen vähäisen lämmöntuoton takia, jolloin säästetään myös jäähdytyskustannuksissa. Led-valaisimet ovat myös saatavilla eri ohjaustavoilla, joilla saadaan varsinkin korkeamman tason jäähalleissa sähkönsäästöä, sillä kaikissa hallin toiminnoissa ei tarvita TV-kuvauksiin soveltuvaa valaistusta. Jäähalleissa valaisimet ovat usein huomattavan korkealla, jolloin led-valaisimien pitkä käyttöikä tuo säästöjä myös huoltokustannuksissa.

Jäähalleihin soveltuvat hyvin Moduuli- ja Titan -sarjan valaisimet. Alla oleva Winled-areena on valaistu Titan Linear 150W -valaisimella.

Lue lisää Winled-areenan valaistuksesta.

Jäähallin ledvalaistus

Jalkapallokentän valaistus

Jalkapallokenttien valaistusvaatimukset standardin SFS-EN 12193 mukaan ovat sisäkentille seuraavat:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 750 0,70
II 500 0,70
III 200 0,50


Jalkapallokenttien valaistusvaatimukset standardin SFS-EN 12193 mukaan ovat ulkokentille seuraavat:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 500 0,70
II 200 0,60
III 75 0,50


Ulkokentille sopii valaisimeksi loistavasti Titan 450W -valaisin, jolla voidaan II-tason kentän valaistus toteuttaa seuraavalla tavalla:

Ledvalaisimet jalkapallokentälle

Sisähalleihin valaisimeksi sopii Ufo -sarjan led-valaisimet, jotka voidaan helposti ripustaa kuplahallin rakenteisiin koukkukiinnityksellä.

Lue lisää Lohjan jalkapallohallin valaistuksesta.

Kuplahallin ledvalaistus

Tenniskentän valaistus

Tenniskentällä kuten monessa muussakin urheilulajissa on tärkeää, että valaisimet sijaitsevat siten, että ne eivät häikäise pelaajaa ja valonmäärän tulee olla riittävä, sillä lajissa vaaditaan jatkuvaa nopeaa reagointia.

Tenniskenttien valaistusvaatimukset standardin SFS-EN 12193 mukaan ovat sisäkentille seuraavat:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 750 0,70
II 500 0,70
III 300 0,50


Tenniskenttien valaistusvaatimukset standardin SFS-EN 12193 mukaan ovat ulkokentille seuraavat:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 500 0,70
II 300 0,70
III 200 0,60


Led-valaisimet soveltuvat hyvin tenniskenttien valaisuun, sillä ne kestävät hyvin niin ulkona kuin sisälläkin. Lisäksi valaisimet syttyvät täyteen tehoonsa välittömästi, jolloin ne ovat hyvä ratkaisu tennishalleihin, joissa käytetään aikaohjausta varauskalenterin mukaisesti. Sisällä tenniskentän valaistus voidaan toteuttaa esimerkiksi kentän reunoille linjaan asennetuilla Runkovalaisimilla. Ulkokentille saadaan tehokas valaistus asentamalla valaisintolppiin Titan -sarjan valaisimet.

Alla löytyy esimerkkilaskelma harrastetason ulkotenniskentän valaistuksesta.

Tenniskentän ledvalaistus

Kuntosalin valaistus

Standardin vaatimukset kuntosalien valaistusvoimakkuudelle on 300 luksia. Hyvä ja tasainen valaistus on välttämätöntä kuntosaleilla jo turvallisuuden näkökulmasta. Lisäksi hyvä valaistus edesauttaa treeneissä jaksamista, sillä neutraalilla valonsävyllä ja riittävällä valaistusvoimakkuudella on selkeä vaikutus ihmisen vireystilaan.

Led-valaisimet sopivat kuntosaleille pienen energian kulutuksensa vuoksi, sillä moni kuntosali on nykyään auki 24/7, jolloin ylläpitokustannuksista merkittävä osuus muodostuu sähkönkulutuksesta.

Kuntosaleille sopiva valaisin mallistostamme on Runkovalaisin tai Aada -valopaneeli.

Kuntosalin valaistuksesta voitte lukea lisää Fit Kuopion ja Fit Karhulan toteutetuista led-valaistuksista.

Kuntosalin ledvalaistus

Liikuntasalin valaistus

Koulujen liikuntasalien perusvaatimuksena valaistusvoimakkuudelle on 300luksia. Jos tilassa harrastetaan korkeammalla tasolla muuta urheilua kuin vain liikuntatunteja, täytyy vaatimukset tarkistaa lajikohtaisesti standardista SFS-EN 12193. Valaistusta suunniteltaessa on syytä ottaa huomioon myös valaistuksen ohjaus, useassa isommassa liikuntasalissa tila voidaan jakaa moneen osaan, jolloin valaistuksenohjauksessa kannattaa ottaa tämä jaottelu huomioon.

Liikuntasalin valaistus voidaan toteuttaa joko ledheittimillä kuten Saturnus -sarjalla, jos tila on korkea tai matalamman salin voi toteuttaa Runkovalaisimilla.

Liikuntasalin valaistuksesta voitte lukea lisää Multian kuntotaloon toteutetuista led-valaistuksista.

Liikuntasalin ledvalaistus

Raviradan valaistus

Raveissa tarvitaan valoa erimääriä erikohdissa ravirataa. Valaistuksen tulisi olla tehokasta pystypinnoilla, jotta yleisössä nähdään kilpailu selkeästi. Askellajin tulee koko lähdön ajan säilyä ravina, joten mahdollisten sääntörikkomusten havaitseminen on helpompaa hyvässä valaistuksessa. Standardin mukaiset valaistukset raviradoille ovat seuraavanlaiset vaakatasossa:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 200 0,60
II 100 0,40
III 50 0,20


Radan yleisvalaistuksen lisäksi tulee huolehtia, että valaistus on riittävä pystypinnoilla erikohdissa rataa. Etusuoralla vaatimukset pystypinnoille ovat:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX)
I 750
II 300
III 100


Kaarteissa ja takasuoralla:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX)
I 500
II 200
III -


Lisäksi hevosten tarkistuksia varten valaistuksen tulisi olla 100 luksia ja maalialuella tarvitaan 1000 luksin valaistusvoimakkuus kameroita ja tuomareita varten.

Sulkapallon, squashin ja pöytätenniksen valaistus

Sulkapallo, squash ja pöytätenniksen valaistusvoimakkuudet standardin SFS-EN 12193 mukaan sisätiloissa tulisi olla::

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 750 0,70
II 500 0,70
III 300 0,70

Koripallon, lentopallon, salibandyn ja kamppailulajien valaistus

Koripallon, salibandyn, käsipallon, kamppailulajien ja painonnoston valaistusvoimakkuudet standardin SFS-EN 12193 mukaan sisätiloissa tulisi olla::

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 750 0,70
II 500 0,70
III 200 0,50


Ulkotiloissa koripallo-, salibandy-, käsipallo- ja lentopallokentillä tulisi olla seuraavat valaistusvoimakkuudet:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 500 0,70
II 200 0,60
III 750 0,50

Olemme olleet toteuttamassa OBV Beach hallin valaistusta.

Beachvolley ja lentopallon led valaistus

Nyrkkeilysalien valaistus

Nyrkkeilyssä tarvitaan valaistusvoimakkuudeksi 300 luksia treenisaleihin. Isoimmissa nyrkkeilytapahtumissa tarvitaan kehän aluelle huomattavasti enemmän valaistusta, sillä äärettömän nopeat iskut pitää saada laadukkaasti taltioitua television hidastusvideoihin. Myös itse nyrkkeilijät tarvitsevat paljon valoa, jotta he näkisivät väistää vastustajan lyönnit. Nyrkkeilykehän valaistusvoimakkuudet standardin SFS-EN 12193 mukaan on:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 2000 0,80
II 1000 0,80
III 500 0,50

Biljardi- ja snookerpöytien valaistus

Biljardissa ja snookerissa vaaditaan millintarkkoja lyöntejä, jotta suoritus onnistuisi. Tällöin pöydät tulisi olla valaistu tehokkaasti ja erittäin tasaisesti, jottei tähtäämistä häiritseviä varjoja muodostuisi. Biljardi ja snookerpöytien valaistusvoimakkuudet standardin SFS-EN 12193 mukaan sisätiloissa ovat:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 750 0,80
II 500 0,80
III 500 0,50

Hiihtolatujen valaistus

Hiihtoladuille valaistusvoimakkuudet standardin SFS-EN 12193 mukaan on:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 20 0,30
II 10 0,30
III 3 0,10

Laskettelurinteiden valaistus

Alppilajeja ja laskettelua varten rinteiden valaistusvoimakkuudet standardin SFS-EN 12193 mukaan tulisi olla:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 100 0,50
II 30 0,30
III 20 0,20


LED valot rinteissä lisäävät laskettelijoiden turvallisuutta

Hyppyjen alueella tarvitaan huomattavasti enemmän valoa, jotta laskija pystyy arvioimaan ja näkemään hyppyrit kovassakin vauhdissa. Näillä alueilla valaistusvoimakkuuksien tulisi olla:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 150 0,50
II 50 0,30
III 20 0,30


Turvallisuuden kannalta tärkein osuus on alastuloalue, jolla tarvitaan vieläkin enemmän valoa:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 300 0,70
II 200 0,60
III 200 0,60

Laskettelurinteiden valaistuksesta voitte lukea lisää Levin ja Iso-Syötteen toteutetuista led-valaistuksista.

Yleisurheilukentän valaistus

Standardin SFS-EN 12193 mukaan yleisurheiluun tulisi olla sisäkentillä seuraavanlainen valaistus:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 500 0,70
II 300 0,60
III 200 0,50

Ulkokentillä valaistuksen tulisi olla:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I 500 0,70
II 200 0,50
III 100 0,50

Juoksulajeja varten tulisi erikseen valaista maaliviiva 1000 luksin valaistusvoimakkuudella, jotta maalikameran kuvista saadaan selkeitä ja toimitsijat pystyvät tekemään näistä kuvista päätöksiä. Lisäksi ulkona urheilustadioneilla tulisi valaistuksessa ottaa huomioon stadionilla olijoiden turvallisuus. Monissa heittolajeissa heitto saattaa nousta valaistun alueen yläpuolelle, jolloin se voi hetkellisesti kadota näkyvistä ja aiheuttaa vaaraa suuntautuessaan muualle kuin heittoalueelle.

Nokia River Golf ja Winled-valaistus Kuva: Nokia River Golf.

Golfkentän valaistus

Golfissa voidaan valaista esimerkiksi rangeja, jolloin peli- ja harjoituskautta saadaan Suomessa hieman pidennettyä syksylle. Nokia River golfin rangella valot saadaan päälle napista ja pallon lentorata näkyy 125m saakka.

Standardin SFS-EN 12193 mukaan Golf driving rangella tulisi olla seuraavanlainen valaistus:

Luokka Valaistusvoimakkuus (LX) Tasaisuus
I - -
II - -
III 100 0,80

LEDin edut urheiluvalaistuksessa

Tulevaisuudessa uudet led-valaisimien mahdollistamat innovaatiot tulevat näkymään yhä selkeämmin urheilukentillä. Led-valaisimet mahdollistavat erilaiset näyttävät pelaajaesittelyt ja joukkueiden sisääntulot. Ledvalaisimia voidaan myös upottaa pelikentän alle, kuten on esimerkiksi tehty Niken Rise 2.0 -koripallokentällä. Valaisimet mahdollistavat pelaajan liikkeiden seurannan ja tuo valmentajille täysin uusia työkaluja treenien seurantaan ja toteutukseen.

Led-valaisimet ovat eliniältään pitkäkestoisin ratkaisu valaistukseen. Varsinkin isoimmilla urheilupaikoilla pitkän eliniän merkitys korostuu, sillä valaisimet sijaitsevat usein huomattavan korkeissa mastoissa, joista valaisimien huolto ja vaihtaminen on hankalaa ja kallista.

Ledvalaisimissa on suurpainenatrium- ja monimetallivalaisimia kalliimpi alkuinvestointi, mutta se maksaa itsensä jopa muutamassa vuodessa takaisin huoltovapaudellaan ja huomattavalla energiansäästöllä. Esimerkiksi alueellisen tason otteluihin jalkapallossa vaaditaan 200 luksin valaistusvoimakkuus, jonka toteuttaminen monimetallivalaisimilla saa aikaan noin 39kW valaistuskuorman, kun saman valaistuksen toteutus led-valaisimilla tuo noin 20kW kuormituksen.

Mitä korkeammalla tasolla pelataan sitä enemmän valoa vaaditaan ja näillä lukemilla ledien säästöt sähkönkulutuksessa korostuvat, esimerkiksi OmaSP Stadionin purkauslamppuvalaisimien kokonaiskuorma on 152kW.

Yhä enemmän kiinnitetään huomiota vihreisiin arvoihin ja kestävään kehitykseen. NHL:ssä on osana tätä suunnitelmaa on tehty toimintasuunnitelma nimeltä NHL Green, jonka yhtenä osiona on ollut korvata vanhanaikaiset valaisimet ledvalaisimilla sarjan jäähalleissa. Led-valaistuksella näissä halleissa koettu saavan parempi ja kirkkaampi valaistus, joka antaa niin huippu-urheilijoille kuin katsojillekin paremman näkyvyyden kentän tapahtumista.

Flicker free -välkkymätön valaistus

TV-kuvauksissa on yleistyneet suurnopeuskamerat, joilla saadaan aikaan näyttäviä hidastuksia. Perinteisillä valonlähteillä tämä aiheuttaa suorissa lähetyksissä kuvassa välkyntää hidastuksissa. Näyttävät hidastukset pelin tärkeimmistä käännekohdista ovat faneille isoja asioita, joita ei pitäisi pilata huonon valaistuksen takia. Led-valaisimet ovatkin sopivimpia valaisimia, koska ne eivät aiheuta samalla tavalla välkyntää. Valittaessa valaisia urheiluareenoille on hyvä varmistaa, että valaisimet ovat varusteltuja Flicker free -ominaisuudella, jolloin TV-kuvauksista saadaan parhaat puolet irti.

Tuotteistamme tällaisia valaisimia ovat muun muassa Titan -sarjan valaisimet, joilla seuraavan jäähallin valaistus on toteutettu:

Valaistuksen ohjaus

Suomen suurimmissa jäähalleissa on paljon käyttöä kuin jääkiekon pelaaminen. Niitä käytetään niin konserttiareena kuin muidenkin lajien pelien pelaamisessa. Tällöin on tärkeää, että valaistus on säädettävissä kuhunkin tarkoitukseen helposti.

Monissa koulujen liikuntasaleissa tila on jaettavissa muutamaan osaan, jolloin on hyvä, jos valoja voidaan ohjata lohkoittain. Tällaiset toimenpiteet saavat aikaan vuodessa mittavia säästöjä energiankulutuksessa. Led-valaisimet ovat näihin hyvin soveltuvia, koska niiden himmentäminen ja ohjaus on helppoa ja voidaan toteuttaa niin yksittäisen valaisimen ohjauksella kuin isommissakin ryhmissä. TV-kuvausten osalta juuri nämä syttymisnopeudet ja himmennysominaisuudet ovat olennaisimmat vaatimukset valonlähteille.

Mistä valaisimet kannattaa ostaa?

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös