Kesällä 2017 päätimme hankkia uuden kodin. Seurasimme tarkkaan myytäviä kohteita lähiympäristössämme ja ajatuksissa oli myös vaihtoehtoisesti rakentaa uusi koti. Lähiseudulta ei löytynyt meille sopivaa kohdetta, joten päätimme rakentaa hirsitalon. Hirsitoimitus saapui viime vuoden elokuussa ja rakentamisemme on edennyt pikku hiljaa siihen pisteeseen, että väliseiniä on alettu tekemään.

Iloksemme lähipiiristämme löytyy monenlaista teknistä osaajaa, joten rakentamisen alkuun ja tilattavan talon valintaan saimme apua ja tukea. Lisäksi meillä oli tuttu sähkömies apunamme ja hän neuvoi meitä laatimaan hyvissä ajoin sähkösuunnitelman. Hän mainitsi silloin asioivansa paljon Winled Oy:n kanssa.

Päätimmekin suunnata jo viime vuonna Poriin asuntomessuille ja etsitä Winledin osaston. Asuntomessujen osastolla oli ystävällinen ja iloinen vastaanotto, jossa tuli nopeasti fiilis tervetuloa asiakkaaksemme, kuinka voimme auttaa juuri teitä. Lisäksi valaisintoimittajaa valitessa Winledin valintaan päätymiseen vaikutti painavasti yksilöllinen asiakaskokemus.

Asuntomessuilla jätimme yhteystietomme ja pian meihin otti yhteyttä suunnittelija Winledistä. Lähetimme hänelle kotimme piirustukset ja pian meillä oli 3D kuvina suunnitelma joka huoneesta. Suunnitelma näytti oikein hyvältä sekä sisältä että ulkoa. Laadukas ja selkeä valaisinsuunnitelma jo rakentamisen varhaisessa vaiheessa loi vahvasti uskoa siihen, miten hieno uusi koti tulee olemaan.

talon ulkona näkyvä valaistus

Rakentaminen on kokonaisuudessaan sujunut meillä hienosti. Tällä hetkellä väliseinät alkavat olla valmiina ja keittiön suunnittelu on työn alla. Sähkömies on käynyt tekemässä töitään Winledin suunnitelman mukaisesti. On selvää, että keittiön valaistukseen saattaa tulla pieniä muutoksia riippuen keittiön lopullisesta rakenteesta.

Valaisinsuunnitelmaan tehtävien mahdollisten muutosten suhteen olemme saaneet Winlediltä selkeät ohjeet miten toimia ja he ovat aktiivisesti tarjoneet asiantuntija-apuaan meille.

Uuden talon valaistukseen on alusta asti kiinnitetty huomiota kahdesta syystä. Ensinnäkin vanhassa kodissamme, joka on vanha maalaistalo valojen ja valaistuksen suurta merkitystä kokonaisuudessa ei edes tahtonut ymmärtää. Lisäksi talo rakentuu maaseudulle, jossa ainut valonlähde oman valaistuksen lisäksi on luonnonvalo, jota Pohjolassa ei jokaiselle vuodenajalle juurikaan riitä.

talon sisätilojen valaistus

Keittiö ja olohuone tulevat olemaan tämän kodin sydämet ja ehdottomasti eniten käytetyt huoneet. Keittiö ja olohuone sijaitsevat lähekkäin, mutta kuitenkin omina tiloinaan. Avara olohuone ja isot korkeat ikkunat toivat haasteensa valaistuksen suhteen. Kattoon on suunniteltu lamppuja paljon, mutta himmentimien avulla ja sopivalla valon värivalinnalla saadaan aikaan tunnelmallinen sekä riittävä valaistus.

Valaisimia valittaessa olimme positiivisesti yllättyneitä miten käytännöllisiä ja hienoja kattoon upotettavat led-valot ovat. Ne ovat juuri niin huomaamattomia kun valojen tuleekin olla, mutta toisaalta suuren valotehonsa ansiosta valaisevat kokoonsa nähden huomattavan laajalle. Lisäksi himmentävät valon säätimet antavat runsaasti mahdollisuuksia tilan käyttöön. Avarassa olohuoneessamme pyrimme ensisijassa hyödyntämään luonnovaloja, joka suorastaan tulvii sisään suurista ikkunoista, mutta pimeimpinä vuodenaikoina valo ja tunnelma luodaan hyvin suunnitellulla valaistuskokonaisuudella.

olohuoneen valaistus

Odotamme kovasti rakentamisemme edistymistä siihen vaiheeseen, että keittiö ja valaisimet asetetaan paikalleen. Laadukas ja selkeä valaisinsuunnitelma on toiminut rakentamisen alkuvaiheessa tärkeänä suunnannäyttäjänä ja motivaattorina upean kodin syntymiseen havainnekuvien kautta.

Seuraavaksi siirrymme valaisinsuunnittelussa pohtimaan pihan ja talon julkisivujen valaistusta. Ensimmäistä isompaa rakennusprojektiaan toteuttaville on tärkeää, että asiantuntija-apu on aina käytettävissä.

Tämän vieraskynäkirjoituksen kirjoitti asiakkaamme Päivi Ahala.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 11.02.2020

Lue myös