Tässä se tontti on! Tällainen talo! Kuinka mahtava ja ihana siitä tuleekaan! Rakennuttaja singahtaa alun huumasta yllättävän nopeasti epämukavuusalueelle. Uusia ja vieraita asioita tulee selvitettäväksi sellaista tahtia, että alun unelmointi muuttuu nopeasti armottomaksi googlettamiseksi. Sen lisäksi, että pitää selvittää asioita, joista ei ole aiemmin kuullutkaan, keskittyminen ja huomio siirtyvät asioihin, joihin ei aiemmin ole juuri kiinnittänyt huomiota: Miten ahtailta omat vaatekaapit yhtäkkiä alkavatkaan tuntua, kuinka keittiön järjestyksessä olisi yhtäkkiä valtavasti parannettavaa ja ennen kaikkea: Miten missään kotimme huoneessa ei tunnu riittävän valaistus. Asioita, joita haluaisimme uudessa kodissa parantaa.

Innolla lähdimme selvittämään valaistuksen perusteita. Jonkin ajan kuluttua, aika nopeastikin, kotimme googlenaattorit luovuttivat ja totesivat, että ehkä jaksetaan perehtyä asiaan paremmin vähän myöhemmin. Miten helpottuneita olimmekaan, kun Winled tuli vastaan koko paketin kanssa!

3D-mallinnuskuva taulujen erikoisvalaistuksesta

Koska lumenit ja valosävyt tuntuivat heprealta, oli meille helpompaa keskustella tulevasta kodistamme käytännön tasolla valaistussuunnittelijan kanssa ymmärtämättä sen paremmin miten valaistuksen riittävyys lasketaan. Kerroimme esimerkiksi, että lasten huoneissa haluamme kunnon valaistuksen, että he näkevät kunnolla läksyjä tehdessään, keittiöön haluamme vaihtoehdon tunnelmavalaistukselle mahdollisesti epäsuoralla led-valolla, kun taas ruokapöydässä pitäisi pystyä lukemaan sanomalehteä siristelemättä.

Suunnittelun lopputuloksen saimme nähtäväksi tarkoilla 3D-kuvilla. Valaistussuunnitelijamme oli napannut ajatuksemme sisustukseen liittyen todella hyvin mukaan kuviin, ja valaistuskuvista pystyimme käytännössä näkemään, miten hyvin valaistus riitti kussakin huoneessa. Muokkaukset kuviin kävi todella nopeasti ja kaikki päivittyivät verkkolinkin takana olevaan omaan kansioon.

Rakennuttamisessa on aina haasteensa, mutta valaistussuunnittelu ja siihen liittyvät sähkösuunnitelmat on ollut yksi projektimme helpoimmista ja onnistuneimmista valinnoista. Rakennuttajan epäusko talon valmistumisesta, tavaroiden saapumattomuudesta tai liian aikaisin saapumisesta, väärin vedetyistä putkista tai väärästä seinän paikasta helpottaa hetkellisesti, kun kurkistaa hiukan Winledin kuviin meidän kodistamme sitten joskus.

Miten meidän käytännön toiveet sitten toteutui suunnitelmissa? Mielestäni aivan loistavasti! Keittiöön meille on tulossa yläkaappien päälle epäsuora valo. Kotiimme valoihin tulee kauttaaltaan 4000K värilämpötila, jota hiukan pelkäsimme: Tuleeko siitä kylmä vaikutelma? Onko kodissa kotoisaa, jos valo näyttää sinertävältä? Keittiön yläkaappien päälle tuleva epäsuora valaistus toi helpotusta ahdinkoon, koska siinä värilämpötilaa pystyy vaihtamaan lämpimästä 3000K:sta kylmään 6000K:n. Ajatuksena oli, että yleisvalaistus voi olla valkoinen, tehokas ja kirkas, mutta jos halutaan keittiöön ja ruokailutilaan hämärä taustavalo, värilämpötilaa saa säädettyä tunnelmalliseksi keltaiseksi. Ruokailutilan päälle jätettiin rasia tavalliselle rasialampulle, mutta istumapaikkojen päälle tulee tehokkaat kattoon upotetut Kanna-valaisimet, joiden valossa lehden luku varmasti onnistuu.

Kuva keittiön lämpimän sävyisestä valaistuksesta

Kuva keittiön kylmän sävyisestä valaistuksesta

Valaisimista Kanna-valaisin oli rakkautta ensi silmäyksellä: Neliönmallinen, kattoon upotettava malli, jossa on todella hyvä valaistuskyky. Ihanan pelkistettyä. Tällä valolla toteutetaan pääosin koko talon valaistus. Tätä on myös käytetty lasten huoneiden katossa, jotta myös yleisvalaistus riitäisi lukemiseen ja läksyjen tekoon. Lasten huoneiden nukkumaparville tulee led-valonauha, joka on enemmänkin tunnelmavalo. Lapset ovat katselleet kuvia tulevista huoneistaan usein ja suunnitelleet, missä heidän lelunsa ja muut tavaransa tulevat olemaan. Kun välillä on vaikea hahmottaa, että pölyisestä työmaasta voisi joskus tulla oikea koti, niin 3D-suunnitelmat tuovat konkretiaa visiosta ja muistutusta alkuperäisestä unelmasta, jonka vuoksi rakentamiseen alkujaan lähdettiin, sekä aikuisille, että lapsille. Emme malta odottaa, että pääsemme muuttamaan ja kokeilemaan suunnitelmia myös käytännössä!

3d-mallinnuskuva lastenhuoneesta

3d-mallinnuskuva omakotitalon valaistuksesta

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Sari ja valaistuksen toteutti Erkka Hurske.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös