Työhuoneen valaistus


Digitalisaation ansiosta työhuone on nykyään kaikkialla. Hyvien verkko- ja etäyhteyksien sekä muuttuneiden työtapojen ansiosta yhä useammalla on mahdollisuus tehdä töitä kotoa käsin. Työssä jaksamiseen vaikuttaa suuresti valaistus.

Tässä artikkelissa käymmekin läpi mitä työhuoneen valaistuksessa tulee ottaa huomioon — oli huoneen käyttötarkoitus sitten kotitoimisto etätyöhön tai tila omille harrastuksille.

Etätyö yleistyy - miten työhuoneeseen saadaan hyvä valaistus?

Hyvän valaistuksen aikaan saamiseksi on tärkeintä selvittää aluksi mitä töitä tilassa tehdään, jotta voidaan määrittää valaistukselle vaatimukset. Mitä tarkempaa työtä tilassa tehdään, sitä enemmän valoa tarvitaan. Monesti kodeissa työhuone saattaa toimia myös samalla vierashuoneessa, joten on syytä ottaa huomioon myös tilan muut käyttötarkoitukset. Tällöin varsinkin olisi hyvä huolehtia siitä, että valaisimet ovat himmennettävissä, jolloin tilan tunnelmaa saadaan säädeltyä.

Hyvä valaistus työhuoneessa on tasainen ja valo on oikeassa paikassa eli työskentelyalueella. Hyvä valaistus ei myöskään muodosta epämiellyttäviä varjoja tai häikäisyä, vaikka tietokoneen näytön kautta. Jotta silmät eivät rasittuisi pitkissä työpäivissä tietokoneen äärellä, on tärkeää, ettei näytön ja sen takana olevan alueen valovoimakkuuksissa ole suuria eroja. Tätä ongelmaa ei pääse muodostumaan, kun yleisvalaistus suunnitellaan tilaan riittäväksi ja tasaiseksi. Tasainen yleisvalaistus onkin hyvä lähtökohta työhuoneen valaistukseen, sillä silloin mahdollistetaan myös tilan muunneltavuus.

Kotitoimiston tehokas valaistus

Mikä värilämpötila sopii työhuoneeseen?

Neutraalilla värilämpötilalla on piristävä, aktivoiva ja työtehokkuutta lisäävä vaikutus, joten jos tila on vain työhuone käytössä olisi suositeltavaa käyttää neutraalia värilämpötilaa. Värilämpötila on kuitenkin paljon kiinni mieltymyksistä, joten myös lämpimällä värilämpötilalla saadaan tehtyä hyvä valaistus.

Lisää värilämpötiloista ja niiden vaikutuksista voitte lukea artikkelista Mikä on oikea valonväri?.

Työhuoneen valaistusvoimakkuudet

Työhuoneen valaistusvoimakkuuksiin vaikuttaa missä käytössä tila on. Suurin valontarve tilassa on itse työskentelyalueella. Jos tilassa tehdään töitä tietokoneella ja tehdään kokonaisia työpäivä kannattaa tilaan soveltaa standardin vaatimuksia toimistojen valaistuksesta. Kirjoittamiseen, lukemiseen ja tietokoneella tehtäviin töihin tulisi olla valaistuksen olla noin 500 luksia. Tätä samaa valaistusvoimakkuutta voidaan käyttää myös vaativampaan piirtämiseen, käsitöihin ja maalaamiseen. Tilan yleisvalaistuksen olisi hyvä olla noin 250-300 luksia, jolla varmistetaan hyvä pohja valaistukselle. Tämän lisäksi voidaan käyttää erikseen esimerkiksi kohde-, jalka- tai työpöytävalaisimia, joilla saadaan sitten työskentelyalueelle riittävä valaistusvoimakkuus.

Työhuoneen yleisvalaistus

Työhuoneen valaistus voidaan tehdä myös kokonaan pelkästään yleisvalaistuksella. Yleisvalaistus voidaan suoraan mitoittaa siten, että valaistusvoimakkuus on riittävä työn vaatimuksiin koko tilassa. Tällöin valaisimet kannattaa valita himmennettävinä, sillä toisinaan hämärämpi valaistus auttaa luovuudessa.

Tästä voitte lukea lisää artikkelista Toimiston ja kokoustilan valaistus.

Yleisvalaistus kannattaa tehdä laajakeilaisilla valaisimilla, jolloin valaistus saadaan tasaiseksi koko tilassa. Valikoimistamme tallaisia ovat esimerkiksi Aada, Iiris, Kanna tai Lilja.

Myös LED-nauhoilla voidaan toteuttaa yleisvalaistus. Valaistus voidaan tehdä joko suorasti asentamalla Valonauha 12W uppoprofiilissa kattoon tai epäsuorasti tekemällä kattoon syvennyksen LED-nauhoja varten. LED-nauha voidaan asentaa myös seinälle valolistoihin, jolloin saadaan työpöydälle hyvä valaistus.

Työpöydän valaistus led-nauhalla

Tarvittavaan valaisimien määrään vaikuttaa niin huoneen koko kuin itse valaisimen valoteho.

Esimerkiksi noin 10m² työhuoneeseen saadaan noin 250-300 luksia, kun sinne laitetaan 4kpl Kanna 12W tai Lilja 12W -valaisinta. Vastaavasti lähes sama valaistusvoimakkuus saadaan tilaan käyttämällä 2kpl Aada 30x60 valopaneelia.

Jos tilaan halutaan 500 luksia työtason korkeuteen, tarvitaan valaisimia 6kpl Kanna 18W tai Lilja 18W tai vastaavasti Aada 30x60 valopaneelilla valaisimia tarvitaan 4kpl.

Työhuoneen valaistusvoimakkuus Työhuoneen valaistusvoimakkuus.

Nämä valaisinmallit ovat omiaan työtiloihin, sillä niiden laajan valokeilan ansiosta niitä ei tarvitse sijoittaa lähelle tilan reunoja, jolloin vältytään kiusalliselta häikäisyltä ja siltä ettei tietokoneen näyttöön aiheudu valaisimista kiiltokuvastumista. Näiden valaisimien mattapintainen optiikka estää tehokkaasti häikäisyn muodostumista.

Työpöydän valaistus

Nykyään pöytävalaisimia saa myös sellaisia malleja, joissa voi samalla ladata kännykkäänsä, jolloin se on oikein kätevä työpöydälle. Pöytävalaisinta valittaessa kannattaa huomioida, että valaisin on sellainen joka antaa tasaisen valon ympärilleen ja sen valonlähdettä ei ole näkyvissä, jolloin se ei pääse häikäisemään. Valaisimessa olisi myös hyvä olla suuntaus ominaisuus, jolloin valo saadaan kohdistettua mahdollisimman hyvin haluttuun paikkaan. Työpöydälle ei välttämättä tarvita erillistä valaisinta, jos yleisvalaistus on tilassa riittävän tehokas ja oikein sijoitettu.

Oikeankätisten tulisi sijoittaa pöytävalaisin vasemmalle puolelle työpöytää. Tällöin saadaan minimoitua kädestä muodostuvat varjot esimerkiksi piirtäessä tai kirjoittaessa.

Pöytävalaisimet työpöydällä

Minne työpöytä kannattaa sijoittaa työhuoneessa?

Varsinkin tietokoneella tehtäviä töitä varten kannattaa pöydän sijoituksessa ottaa huomioon muutama oleellinen asia työskentelymukavuuden kannalta. Tietokoneiden ja etenkin läppärien näytöt harvemmin ovat mattapintaisia, jolloin niistä helposti heijastuu häiritsevää valoa. Pöytä tai valaisimet kannattaakin sijoittaa siten, että valaisimet eivät olisi suoraan työpöydän päällä. Riittävän laajakeilaiset valaisimet antavat kyllä työpisteelle varjottoman valaistuksen, vaikka ne sijoitettaisiin työtuolin taakse.

Toinen asia mitä kannattaa ottaa huomioon on auringon valo. Suorassa auringon valossa on vaikea saada selvää näytöstä ja häikäisy on erittäin häiritsevällä tasolla. Tämän takia työpöytää ei kannata sijoittaa ikkunan vastaiselle seinälle, vaan paras paikka olisikin ikkunaseinän viereinen seinä. Myöskään suoraan ikkunan eteen pöytää ei kannata laittaa, vaikka hienoja maisemia olisikin välillä mukava katsella. Auringon valossa tällöin näytön takana on huomattavasti suuremmat valaistusvoimakkuudet kuin itse näytössä ja tämä väsyttää silmiä pidemmän päälle.

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös tämä, jossa on koostettuna kodin eri tilojen valaistusohjeita ja -ratkaisuja:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot terassille

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen

**LED-valot kodinhoitohuoneeseen

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta, sillä niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös