Tunnelma ja työvalaistusta — Koti kuudelle kirkastui osa 2


Rakennamme kuusihenkiselle perheelle Hevi-kivitaloa Espooseen. Omakotitaloprojektimme on edennyt loppuvaiheeseen ja pääsimme muuttamaan sisään uuteen kotiimme viime kesänä. Paljon on kuitenkin vielä tekemistä, ja nyt odotamme kevään etenemistä, jotta pääsemme jatkamaan ulkopanelointeja, rimoituksia, terassia ja pihatöitä.

Valaistuksen osalta sisätilat ja julkisivun seinävalaistukset ovat valmiit, mutta ulkoterassien alakattojen, autokatoksen alakaton sekä pihavalaistus odottaa vielä panelointien ja pihatöiden etenemistä. Tähän blogikirjoitukseen olen koonnut valittuja paloja ja kuvia projektin vaiheista ja erityisesti sisätilojen valaistuksesta.

Perheemme lapset ovat 2–15-vuotiaita lapsia, joten portaiden turvallisuus oli meille tärkeimpiä seikkoja. Portaiden valaistus luo ensisijaisesti turvallisuutta liikkuessa hämärällä ja jokaisen porrasaskelman tulisi olla valaistuna niissä kulkiessa. Valaistus portaiden alkupäässä ja loppupäässä on erityisen tärkeää ja jopa harkitsin liiketunnistinvalaistusta portaisiin.

Portaat on hyvä valaista laadukkaasti

Portaiden valaistus suunniteltiin LED-nauha-valaistuksella porrasaskelmiin perinteisten seinävalojen sijasta. Alun perin portaat oli tarkoitus jättää betoniportaiksi, jolloin suunnitelmassa led-nauha olisi upotettu porrasaskelmien reunaan.

Päätimme kuitenkin päällystää portaat samalla parketilla kuin lattiakin, joten myös valaistuksen toteutusta hieman muutettiin ja valonauha asennettiin porrasnokkien alle piiloon.

Vaativin vaihe portaissa oli tehdä sähköviennit joka portaalle oikeaan kohtaan. Porrasaskeleet valaistiin epäsuoralla valaistuksella asentamalla led-nauha porrasnokkien alle, jolloin valo ei häikäise ylöspäin portaissa liikkujaa.

Portaat valaistu illalla Kuvassa portaiden toteutus led-nauhalla porrasnokkien alle iltahämärässä.

Makuuhuoneeseen haluttiin luoda hotellihuonetunnelmaa epäsuoralla valaistuksella.

Tunnelmaa makuuhuoneeseen valolla

Suunnitteluvaiheessa meille oli vielä epäselvää, että tehdäänkö katon alaslasku neliönmallisella syvennyksellä keskelle kattoa vai alaslaskulla, jossa katon ja seinän reunaan jää tila led-nauhalle.

Päätimme tehdä ensin mainitun syvennyksen eteiseen, josta löydätte valokuvia ensimmäisessä kirjoituksestamme ja makuuhuoneeseen toteutimme alla olevan kuvan mukaisen alaslasketun katon, jossa led-nauha kiertää kolmella sivulla makuuhuonetta, koska yhdellä sivulle tuli alaslasku LVI ja IV-vientejä varten sekä vaatekaapisto.

Epäsuoralla valaistuksella saa kuitenkin kätevästi korostettua seiniä.

Kodintekniikan vaatimat LVI ja IV -putkien koteloinnit katossa tulivat hieman yllätyksenä, koska kuvittelimme että putket olisi saatu vietyä alakatossa, ilman että huonekorkeutta pitäisi laskea tai kotelointeja tehdä.

Epäsuoralla valaistuksella saa kuitenkin kätevästi korostettua ehjiä seiniä ja kattoa ja vietyä huomiota pois.

Seinävalaistus ulkona on toteutettu LED-valoilla

Erityisen tyytyväisiä olemme julkisivun valaistukseen. Ulkovalaistuksessa talon julkisivuun asennettiin Hydra seinävalaisimia. Hydra-valaisimessa valloitti ajaton skandinaavinen muotoilu ja valkoinen väri sulautuu hyvin valkoiseen rappaukseen. Hydran valoa voi myös portaattoman helposti muuttaa ja kohdentaa liikuttamalla valaisimen sisällä olevia metallilevyjä, valaisemaan kumpaankin suuntaan tai vain ylös tai alaspäin.

Kylpyhuoneen valaistus ledeillä

Kylpyhuoneisiin sekä WC tiloihin halusimme sekä epäsuorat että suorat kattovalaisimet.

Pesutilojen ja WC kattoihin asennettiin Helmi-lasikuutiot. Kalusteisiin kuten kuvissa näkyviin Puustellin allaskaapiston alle, peilikaapiston alla sekä yllä on led nauha. Epäsuoravalaistus kylpyhuoneessa on miellyttävä ja keventää kalusteita. Seinään kiinnitettävä allaskaappi näyttää led valonauhalla valaistun alaosan avulla kuin leijuvan ilmassa.

Epäsuorat valaistukset kannattaa huomioida jo sähkösuunnitelmaa tehdessä. Perinteisesti sähkösuunnitelmaan lisätään peilikaapin ylle yksi sähköpiste kohde valaistukselle, joten jos haluaa valaistuksen allaskaapin ja peilikaapin alle niin kannattaa mainita asiasta jo sähkösuunnitelmaa tehdessä.

Toinen huomattava asia oli sähkövientien korkeudet. Eli kalustesuunnitelmat ja asennuskorkeudet olisi hyvä olla selvillä jo sähkösuunnitelmaa tehdessä ja viimeistään asennuksia tehdessä, jotta sähköasentajat osaavat vetää sähköt oikealle korkeudelle, jotta sähköjohtojen päät jäävät nätisti kaappien taakse piiloon.

Jälkeenpäin voi harmittaa, jos seinälaatassa on kalusteen vieressä sähkövientien reikä väärässä kohtaa näkyvissä tai että joutuu muuttamaan kaapin korkeutta vain peittääkseen väärässä paikassa olevan sähköviennin.

Kalusteiden asennuksessa käytetään yleensä ns. standardi korkeuksia, mutta kalusteiden korkeudet on hyvä merkitä sähköasentajalle, jos ei halua, että sähköasentaja arvailee kalusteiden asennuskorkeudet.

Valaistussuunnittelukuva kodin olohuoneen valaistuksesta

Yllä havainnekuva valaistussuunnitelmasta. Olohuoneen kattoon asennettiin Konto-akustiikkalevyjä suoraan ruoteisiin. Katossa on Kanna 12W -valaisimia, joita Katon Konto-akustiikkalevyihin upotetut valaisimet toimivat hyvin korkeassa tilassa.

Takan ja ruokailupöydän välissä on Spectri 8 NV -valaisimia, joita käytettiin myös keittiön saarekkeen yläpuolella.

Olohuoneen Kanna-valaistus

Keittiön ja ruokailutilan valaistus on yksi tärkeimmistä, koska tarvitaan työskentely valoa sekä tunnelmavalaistusta. Epäsuoravalaistus led-nauhalla toteutettiin myös keittiön yläkaapiston alle ja päälle sekä saarekkeen baaritiskin alapuolelle. Keittiössä on tärkeää olla hyvä työvalaistus.

Keittiön valaistussuunnitelma

Winledin valaistussuunnitelman kuva pohjapiirroksen ja Puustellin keittiösuunnitelman perusteella. Valaistussuunnitelman jälkeen keittiötä hieman vielä muuteltiin, mm. valkoinen kvartsitaso vaihdettiin mustaksi kivitasoksi ja ikkunaseinän alakaapit vaihdettiin valkoisen puuviilun väriseksi. Yllä olevasta kuvasta voitte nähdä toteutuksen ja omasta mielestämme valaistussuunnitelma antoi todella hyvän käsityksen miltä tuleva keittiö ja ruokailutila tila tulisi näyttämään.

Keittiön toteutunut valaistus

Winled onnistui todella hyvin tässä keittiön, ruokatilan ja olohuoneen visualisoinnissa. Erityisen ilahtunut olin kuinka tarkkaan valaistussuunnittelija oli katsonut alustavia suunnitelmiamme ja kuinka lähellä valitsemaamme Puustellin viiluovea tuo Winledin suunnitelman keittiöoven väri olikaan.

Keittiön yläkaapiston yläpuolella ja alapuolella valaistus toteutettu led-nauhalla. Keittiön saarekkeen yllä kolme Spectri 8W NV -valaisinta ja katossa pienempiä Kanna 6W NV -valaisimia.

null Keittiö päivänvalossa. Keittiön katossa Kanna-valaisimet ja saarekkeen yllä pienemmät LED-valaisimet.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Annukka.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 01.09.2020

Lue myös