Vuonna 2017 aloitettu rakennusprojektimme on saatu päätökseen ja lähes kaikki valaisimet ovat jo löytäneet paikkansa. Pihatyöt ovat vielä tänä vuonna jääneet työn alle, joten ulkovalaistuksen suhteen ei vielä täysin valmiita olla.

Valaisimet saapuivat meille syksyllä 2017 ja odotimme malttamattomina, koska pääsemme näkemään ne valmiissa kodissamme. Ensimaistiaiset saimme varastorakennukseen ja päärakennukseen tulleista Hydra 12W-valaisimista, joita talvella tummuvassa illassa kuvailimme ja ihastelimme mökillä, jossa asuimme hetken evakossa.

Valoja on pienessä kylässämme ihasteltu muutenkin.

Valonauhalla valaistu seinä

Sisätiloissa valaistuksen toteutus aloitettiin alkuvuodesta 2018 ja alusta lähtien olimme täysin tyytyväisiä valaisinvalintaamme Kannaan, joka on moderni, selkeälinjainen valaisin. Valosävyksi valitsimme 4000K sekä ulko- että sisätiloihin. Tämän olimme päättäneet jo aiemmin ja varmistuksen saimme Mikkelin asuntomessuilla nähtyjen Winledin eri kohteisiin suunnittelemien valaistusten perusteella. Pidämme molemmat vaaleasta valosta ja talossamme on suuret ikkunat, joista luonnonvalo pääsee hyvin sisälle.

Keittiö-olohuone tila on ns. läpi talon, jolloin ikkunoista valo tulvii molemmin puolin sisään. Tästä syystä emme halunneet sekoittaa mukaan lämpimämpää valosävyä ja se on kyllä ollut täysin oikea ratkaisu. Tunnelmallisempaa, epäsuoraa valoa on saatu valonauhoilla, joita meillä löytyy yläkerran wc-tilasta, kahdesta yläkerran vaatehuoneesta, korkean aulatilan katosta sekä saunasta.

Valonauha katossa

Tumma valaistu sauna

Suurimmat mietinnän kohteet olivat olohuoneen korkean tilan valaistus sekä saunan valaistus. Lisäksi yläkerran vinon katon vuoksi vaatehuoneiden ja yläkerran wc-tilan valaistus tuottivat päänvaivaa. Etenkin näiden tilojen vuoksi koimme valaistussuunnittelijan mielipiteistä ja asiantuntemuksesta olleen hurjan paljon hyötyä. Tiloissa ei ole pelkoa hämäryydestä tai pimeydestä. Päinvastoin olemme päättäneet, että olohuoneen korkea tilakaan ei ainakaan tällä hetkellä vaadi muuta valaistusta kuin katossa olevan valonauhan.

Kaapin valaiseminen

Olemme nyt asuneet uudessa kodissamme kolme kuukautta ja odotamme jo pimeneviä iltoja, jolloin valaistus pääsee vielä paremmin oikeuksiinsa. Laitoimme kaikkiin huoneisiin myös varaukset tavallisia riippuvia kattovalaisimia varten, mutta vielä emme ole missään huoneessa niitä kaivanneet.

Kaapin valaistus

Kokemuksena rakennusprojekti oli kaikenkaikkiaan luonnikkaampi ja helpompi kuin osasimme etukäteen kuvitella. Ehkä se tuntui helpommalta siksi, että osa-alueet oli etukäteen niin hyvin suunniteltu ja ammattilaisten toteutuksen alla. Suosittelemme miettimään valaistusta kokonaisuuden tärkeänä osana ja tarttumaan suunnitteluun tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Uusi kotimme on valoisa ja ihana, juuri sellainen kuin se suurimmissa unelmissamme oli!

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Satu ja valaistuksen suunnitteli Niko Määttänen.

Jos et ole muuten lukenut Satun ensimmäistä kirjoitusta, niin sekin löytyy blogistamme!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 08.01.2019

Lue myös