Trala Automaatio Oy — tuotantotilojen valaistus ledeillä


Trala Automaatio Oy on Alahärmässä, Etelä-Pohjanmaalla toimiva hienomekaanisten osien valmistukseen erikoistunut automaattisorvaamo.

"Yrityksen tiloissa oli alun perin neulomo ennen kuin Trala Automaatio Oy siirtyi tiloihin. Vanha valaistus oli toteutettu loisteputkilla ja ne olivat aikalailla loppuun kuluneita jo sekä niiden valoteho oli mitä oli", kertoo valaistusmuutoksen toteuttaneen Alahärmän Sähkö Oy:n Lasse Penninkangas.

Koska Trala Automaatiolla valmistetaan erittäin pieniäkin komponentteja, tulee valaistuksen olla sellainen, että tarkkaa työtä voidaan tehdä - tämän vuoksi LED-valaisimet ovat oiva valaistusratkaisu.

Valaistusmuutoksen eteni rivakasti

"Projekti lähti liikkeelle, kun Trala Automaatio Oy:n toimitusjohtaja Juhani Alasaari otti yhteyttä Alahärmän Sähkö Oy:n Lasse Penninkankaaseen koskien valaistusuudistusta. Pääsyy valaisimien vaihtoon oli energian säästö, jonka vuoksi valaistusratkaisuksi kannattikin valita led-valot", sanoo Winledin myyntijohtaja Sami Salonsaari.

"Yhdessä sitten kartoitimme valaistuksen ja käytiin läpi mihin mitäkin valaisimia voisi laittaa", Salonsaari jatkaa.

Valaistussuunnittelukuva Trala Oy:sta

Varsinkin teollisuuden kohteissa on tärkeää tehdä valaistussuunnitelma, jotta voidaan olla varmoja valaistuksen arvoista. Kartoituksen jälkeen homma siirtyikin valaistussuunnittelijoille, jotka tekivät suunnitelman, laskelmat ja valaisinlistat.

Standardeissa on määritelty eri teollisuuden tehtäville valaistuksen vähimmäisvaatimukset, joita noudattamalla voidaan olla varmoja siitä, että valoa on tilassa riittävästi ja häikäisy ei häiritse työtehtäviä. Varsinkin tarkoissa työtehtävissä optimaalisen valaistuksen merkitys kasvaa.

Valaistussuunnitelman ja -laskelmien valmistuttua, esiteltiin ne yrityksen toimitusjohtajalle ja hyväksytyn päätöksen jälkeen projektia vietiin eteenpäin.

Tuotantotiloissa tasainen ja kaunis valo

Entiseen valaistukseen verrattuna huima ero

Koska tuotannon puolella olevat tilat ovat melko matalat, niin valaisimeksi valikoitui Winledin Runkovalaisin 60W.

Kyseiset valaisimet soveltuvat niin sisä- kuin ulkokäyttöön monipuolisten ominaisuuksien vuoksi.

"Runkovalaisimesta tuleva valoa on tosi kiva silmälle ja se ei häikäise. Kyseiset energiaa säästävät ja pitkäikäiset Runkovalaisimet ovat oiva korvaaja vanhoille loisteputkille", kertoo Salonsaari.

Asennus valaisimilla on helppoa

Asennusprojektin aikana valaisimet vaihdettiin linja kerrallaan, jonka myötä yrityksen toiminta ei keskeytynyt.

"Tuotteiden toimitusajat olivat lyhyet ja tulivat sovitusti perille, jonka myötä päästiin kivuttomasti viemään projektia eteenpäin. Tuotteet ovat laadukkaita, kuten pitääkin, ja helppoja asentaa", kertoo Penninkangas.

Runkovalaisin 60W on helppo asentaa, sillä siinä on pikaliittimet molemmissa päissä - valaisin pystytään näppärästi asentamaan suoraan korkista piuha läpi pikaliittimeen ja korkki kiinni.

Valaisin voidaan asentaa pinta-asennuksena sekä myös MEK-kiskoon MEK-kiinnikkeellä - koko takamitaltaan valaisin menee uraan eli tällöin ei ole väliä mihin kiinnikkeen laittaa.

LED-valot eivät tuota lämpöä kuin loisteputket

Vähemmän lämmityskustannuksia = säästöä

Aiemmin myös lämmöntuotto oli ongelmana, kun sekä koneet että vanhat loisteputket tuottivat tiloihin kuumuutta. Tämän vuoksi varsinkin kesäisin tiloissa täytyi käyttää paljon jäähdyttimiä, että tiloissa oli mukava työskennellä.

"Yksi pääsyy miksi LED-valot valittiin, oli myös se, että ne eivät tuota lämpöä samalailla kuin vanhat valaisimet", kertoo Penninkangas.

Vanhat valaisimet tarvitsivat myös huomattavasti enemmän huoltoa kuin uusi valaistus - LED-valaisimet ovat huoltovapaita ja pitkäikäisiä.

"Ennen valaisimet vaativat jatkuvaa huoltoa ja lamppuja sekä kuristimia piti olla useasti vaihtamassa, kun huomattiin että ne olivat pimeänä", Penninkangas jatkaa.

LEDit säästävät sähköä ja huoltokustannuksia

Uusien LED-valaisimien myötä myös valoteho nousi, kuitenkin sähkönsäästö puolittui, vaikka valaisinmäärät pysyivät lähes samana.

"Lähdettiin tietoisesti hakemaan reilusti parempaa valaistusta, jonka vuoksi valaisinmäärät pysyivät samana. Positiivista on se, että vaikka näin tehtiin, niin sähkönkulutus putosi puoleen", sanoo Salonsaari

"Asentaessa huomattiin, että säästöjä täytyy tulla, kun puolet ryhmäkeskuksen sulakkeista jäi vapaaksi. Kyseisiä Runkovalaisimia saa laittaa 10A ryhmään peräti 20kpl samaan pötköön, jolloin sulakkeita vapautui paljon", naurahtaa Penninkangas.

Myös muihin Trala Oy -tiloihin tuli Winled-valaisimia

Myös muihin tiloihin LED-valoja

Tuotantotilojen lisäksi myös muihinkin tiloihin asennettiin LED-valaisimia.

Toimistoihin ja pukuhuoneisiin asennettiin Eden 30x120 -paneeleita pinta-asennuskehyksillä. Kyseiset valaisimet antavat tasaisen ja häikäisemättömän valon, jonka vuoksi ne ovatkin olleet suosittuja valaistusratkaisuita ympäri Suomea eri toimitiloissa.

Käytävien ja vastaanoton loisteputket korvattiin Lumina 12W -plafondeilla. Eteisen Luminat ovat liiketunnistimella.

WC-tiloissa käytettiin lisäksi Penelope 17W -peilivalaisinta.

Valaistukseen ollaan oltu tyytyväisiä

Valaistus on pelannut luvatusti

"Ennen työstökoneissa käytettiin paljon kohdevalaisimia, mutta nyt niitä ei enää tarvita. Asiakas tuntuu olevan oikein tyytyväinen lopputulokseen", kertoo Penninkangas.

Tänä vuonna uudistimme myös takuitamme pidemmiksi. Annamme kaikille tuotteillemme vähintään 5 vuoden takuun ja osassa tuotteissa tuotetakuu on 7 vuotta.

"Takuuvaihtoja ei ole ollut, laitteet pelannut hyvin", Penninkangas jatkaa.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 20.09.2019

Lue myös