Toimivaa ja tunnelmallista — 7 faktaa 3D valaistussuunnitelmasta


Kaikki tietävät, kuinka epämiellyttävää on lukea tai laittaa ruokaa liian hämärässä. Tai kuinka ylikirkas valaistus voi häiritä tai estää rentoutumisen. Jos kodin perusvalaistus ei ole kunnossa, tilan pimeitä kohtia on vaikea saada käyttöön ja elinala kapeutuu.

Kun taas kodin valaistus on toteutettu hyvin, se on luonnollinen osa asumista eikä siihen kiinnitä huomiota. Se ei hallitse vaan mahdollistaa, se vastaa omiin tarpeisiin – halusipa siivota, ruokailla tai meditoida. Kodin valaistus on minulle iso osa niin käytännöllisyyttä kuin tunnelmaa ja sisustusta.

Valaistussuunnitelman teettäminen notkahti meidän raksaprojektissamme eteenpäin Kouvolan asuntomessuilla, kun poikkesimme Winledin ständillä. Minulla oli Winledistä jo entuudestaan myönteinen kuva ja kokemus tuttavaperheemme kautta, joten päätin liittyä Windelin bloggaa ja someta -kampanjaan.

talo ulkoa

Esitietoihin kannattaa satsata

Tiukan aikataulumme vuoksi kyselin Winlediltä nopeaa aloitusta ja sainkin sellaisen jo seuraavalle päivälle. Minuun oltiin yhteydessä puhelimitse ja jo samana iltana täytin vaadittavat esitiedot Winledille.

Olin tutustunut Winledin tuotteisiin messuilla ja kuvastosta jo aiemmin, ja tehnyt muutenkin mielessäni suuntaa-antavaa valaistussuunnitelmaa uuteen kotiimme. Tarvittavien esitietojen laajuus kuitenkin yllätti ja sanoisinkin, että niiden täyttämiseen kannattaa varata aikaa useampi tunti. Mitä paremmin suunnitteluvaiheessa osaa antaa fiiliskuvia ja kertoa kodin materiaalivalinnoista, sen todenmukaisempia luonnoskuvista tulee. Etukäteen kannattaa myös pohtia mm. värilämpötilaa ja budjettia. Onneksi Winledin nettisivuilla on niistäkin paljon hyvää tietoa, joten suosittelen surffailemaan sivuilla ajan kanssa.

olohuone

keittiö

3D-suunnitelma auttaa myös sisustuksen suunnittelussa

Koska aikataulumme oli kiireinen, mieleeni myös juolahti teetättää pelkkä 2D-valaisinsuunnitelma muualla. Kyseenalaistin 3D-suunnitelman hyödyt ja pohdin, näkeekö suunnitelmasta valaisimet vain kivan visuaalisesti 3D-muodossa. Onneksi nopeasti hoksasin olevani väärässä. Tajusin, että vain 3D-suunnitelman avulla näkee asunnon jokaisen kolkan ja se antaa vastauksia mm. näihin kysymyksiin:

  1. kuinka paljon valoa tarvitaan minnekin
  2. onko jossakin varjoja tai pimeitä kohtia
  3. häikäisevätkö valot toisaalta jossakin,
  4. minkä tehoiset valaisimet tarvitaan,
  5. minkä tyyliset valaisimet (esim. spotit vai epäsuora valo) sopivat tilaan ja sisustukseen,
  6. miten valo leviää valaisimista huoneisiin,
  7. sekä bonuksena, mitä muita tilankäytöllisiä tai sisustuksellisia ratkaisuja koti kaipaa sitten, kun valaistus on kunnossa.

olohuone

sauna

Sain Winlediltä ensimmäiset luonnoskuvat kotimme valaistuksesta 2-3 viikon kuluessa esitietojen täyttämisestä. Videopalaveri toimi tosi hyvin ja sopi kiireiseen arkeemme, kun ei tarvinnut kotoa lähteä kokoustamaan tai viritellä lastenhoitokuvioita.

Vaikka olin kulkenut mielessäni kotimme jokaisessa tilassa, 3D-suunnitelma oli paljon konkreettisempi ja havainnollisempi kuin omat mielikuvani. Upealta näytti, vaikka varsinainen rakennusprojekti oli vasta alkutekijöissä!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 26.11.2019

Lue myös