Jokainen tietää, että suunniteltu ja toteutettu toimiston valaistus parantaa työntekijöiden terveydentilaa sekä tekee heidät onnellisemmaksi. Tutkimukset osoittavat, että kirkkaat, avoimet toimistot auttavat motivoimaan työntekijöitä ja parantamaan tuotteliaisuutta. Hyvä valaistus tekee toimistoista myös turvallisemman paikan työskennellä.

Valaistuksella on suuri merkitys toimistotyössä

Luovuuden edistäminen valaistuksen avulla

Standardi SFS-EN 12646 määrittelee kirjoittamiseen, lukemiseen ja tietojenkäsittelyyn keskittyvälle työtasolle 500 luxia valaistusvoimakkuutta, tekniseen piirtämiseen 750 luxia. Neuvottelu- ja kokoushuoneeseen standardi määrittelee 500 luxin valaistusvoimakkuuden. Standardin mukainen valaistus tukee toki tuotteliaisuutta, mutta miten käy työtehtäville, jotka vaativat luovaa ajatustyötä?

Kävelet ympäri toimistoa ja pää lyö tyhjää. Intoa ja energiaa töiden tekoon on vaikka muille jakaa, mutta uusia ideoita ei synny millään, vaikka kuinka yrität. Mikä neuvoksi?

Luulisi, että kirkas, valon täyteinen ja avara toimisto olisi omiaan luovan mielesi stimulointiin. Ei välttämättä. Itseasiassa hämärässä huoneessa työskentely johtaa useimmiten uusiin, luoviin ideoihin. Tai ainakin niin eräs tutkimus sanoo.

Valaistus auttaa miettimiseen

Journal of Environmental Psychologyn tekemän tutkimuksen mukaan pimeys laukaisee aivoissa toisiinsa liittyvien tapahtumien ketjun, joka on edesauttaa luovaa ajattelua. Perimmäinen ajatus tämän takana on se, että ainoa aika, jolloin luovuutesi ei tunne minkäänlaisia rajoja, on silloin, kun näet unta tai olet unen kaltaisessa tilassa.

Oletko koskaan huomannut, kuinka suurin osa uskomattomista ideoistasi syntyy juuri silloin, kun olet nukahtamaisillasi. Tai pian aamulla heräämisen jälkeen, kun tuijotat apaattisena suihkun seinää ja lorottelet kalliita vesiä viemäristä alas? Myöhemmin päivällä et enää kuitenkaan muista, mitä viime iltana tai aamusuihkussa olet päässäsi pyöritellyt.

Hämärä valaistus edistää vapaata ajattelua

Juuri ennen nukahtamista aivomme siirtyvät unen ja valveen välitilaan, hypnogogiseen tilaan, jossa unet sekä todellisuus sekoittuvat ja aivot yrittävät ymmärtää näkemäänsä. Tämä tila on pitkään kiinnostanut artisteja, sillä tässä tilassa kaikki aivojemme asettamat rajoitukset vapaalle ajattelulle katoavat mahdollistaen uusien, mullistavien ideoiden synnyn.

Hämärä valaistus edistää vapaata ajattelua

Esimerkiksi surrealismin isä, Salvador Dali, käytti hyväkseen hypnogogista tilaa asettamalla lautasen lattialle tuolin eteen johon hän sitten kävi istumaan. Hän piteli lusikkaa lautasen päällä, sulki silmänsä, antoi kehonsa rentoutua ja ajelehtia unten maille. Lusikan tipahdettua Dalin kädestä lautaselle, hän heräsi ja yritti muistella näkemäänsä.

Samanlaista ajattelun vapautta syntyy myös päiväunilla ja joissain tapauksissa myös meditoidessa. Rajat katoavat ja fantastisia asioita voi tapahtua. Näiden tapahtumien aikana aivomme operoivat erilaisella taajuudella kuin valveilla ollessamme. Viskhen Lakhiani puhui myös tästä eräässä haastattelussaan ja käytti esimerkkinä Thomas Edisonia. Voit käydä katsomassa haastattelun täältä

Mitä ottaa huomioon toimistovalaistuksessa

Mitä toimiston valaistuksessa tulee ottaa huomioon

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että töitä tehdään jatkuvasti pimeässä. Valaistuksen tulisi olla säädettävissä taas tavanomaiseen, kirkkaaseen ja raikkaaseen toimistovalaistukseen kun olet keksinyt ratkaisun pohtimaasi ongelmaan ja olet valmis tekemään töitä intensiivisesti.

Riittävä määrä valoa

Toimistojen työpisteet suunnitellaan lähes poikkeuksetta niin, että työtasolle saadaan 500 luxia valaistusvoimakkuutta. Yleisvalaistukseen suositellaan laajan avauskulman valaisimia, jolloin työpisteelle saadaan heijastettua valoa myös epäsuorasti. Epäsuora valaistus voi vähentää työpisteelle syntyviä varjoja ja vähentää työtason ja sitä ympäröivän tilan kontrasti eroja.

Toimiston ja kokoustilojen valaistussuunnitelmaa tehdessä tärkeintä on ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus: esimerkiksi kokoustilassa tarvitaan moninkertainen valonmäärä verrattuna varastotilaan.

Kokoustilan valaistuksesta voit luke lisää Kylpylähotelli Pohjanrannasta.

Tasaisuus

Kun valo heijastuu työtasolle usean valaisimen ja ympäröivien pintojen kautta, on se huomattavasti tasaisempi kuin yhdestä lähteestä heijastuva valo. Yleisvalojen ja epäsuoran valaistuksen lisäksi työpisteillä olisi hyvä olla säädettävissä oleva työpistevalaisin, jolloin työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa valon jakautumiseen työtasolla sekä suoran ja epäsuoran valaistuksen suhteeseen.

Värilämpötila

Pitäen mielessä edellisessä kappaleessa läpi käydyt asiat, ihanteellisin tapaus oli se, että työpistevalaistus olisi värilämpötilaltaan säädettävissä. Asian voi helposti ratkaista esimerkiksi värilämpötilasäädettävällä pöytälampulla, mutta esimerkiksi avotoimistoissa tilan yleisilmeestä saattaa tulla levoton, jos toimiston yleisvalaistus tehdään 4000K värilämpötilalla ja työntekijät käyttävät matalampaa värilämpötilaa työpisteellä. Mahdollisissa lepo- ja mietiskelyhuoneissa, rauhoittavampi 3000K värilämpötila on omiaan edistämään rauhallista tunnelmaa ja tätä kautta inspiroi innovatiivisia ajatuksia.

Lue lisää Teknowaren toimistorakennuksen valaistuksesta, joka toteutettiin 4000K värilämpötilan valaisimilla.

Häikäisyn ehkäiseminen

Häikäisy johtuu etu- ja taka-alan välisestä suuresta kontrasti erosta, esimerkiksi ikkunan eteen sijoitettu tietokoneen näyttö. Kun silmä joutuu jatkuvasti työskentelemään sopeutuakseen kontrasti eroon, aiheuttaa se silmien väsymystä ja pahimmassa tapauksessa pääkipua. Heijastuksia ja häikäisyä voi tulla myös tietokoneen näytön kautta, joten valaisinten sijoitteluun tulee myös kiinnittää huomiota.

Häikäisyä ehkäisee myös työtason valaistuksen tasaisuus sekä yleisvalaistukseen käytetyn valaisimen ominaisuudet. Valaisimen laaja avauskulma heijastaa valoa pehmeästi ympärilleen ja valaisee myös ympäröiviä seiniä, vähentäen työpisteen ja sitä ympäröivän tilan kontrasti eroja.

Esimerkiksi Pyhäjärven Sanomilla haluttiin minimoida kaikenlaiset häikäisyt näyttöpäätetyössä ja saada tasainen valaistus. LED-valaisimiksi tiloihin valikoituivat LED-paneelit.

Välkyntä

Valaisimien välkyntä kuormittaa silmiä ja aiheuttaa väsymystä ja pahimmassa tapauksessa päänsärkyä. Vaikka välkyntää ei paljaalla silmällä aina huomaa, se voi silti aiheuttaa oireita. Eräs helppo tapa testata valaisimen välkyntä, on ottaa puhelin käteen, laittaa videokuvaus päälle ja kuvata valaisinta.'

Etätyö lisääntyy - muista myös oman kodin työhuoneen valaistus!

Verkko- ja etäyhteyksien sekä muuttuneiden työtapojen ansiosta yhä useampi pystyy tekemään työnsä etänä esimerkiksi kotoa. Työssä jaksamiseen vaikuttaa suuresti valaistus, jonka myötä siihen kannattaa myös kotona panostaa.

Kirjoitimme artikkelin työhuoneen valaistuksesta, joka kannattaa ottaa lukuun: Työhuoneen valaistus etätöissä


Julkasija: Winled Oy, Lauri Laine
Julkaistu : 03.12.2018

Lue myös