Terassin valaistus ledeillä


Valaistuksella luodaan tunnelmaa teraseille illan viettoon varsinkin kesän lopulla ja syksyllä, kun lämpötila on vielä tarpeeksi korkea, mutta illat alkavat olla pimeitä. Led-valaisimet sopivat näihin tiloihin hyvin pienen energian kulutuksen vuoksi, sekä sen takia, että ne syttyvät nopeasti myös kylmällä kelillä.

Tässä artikkelissa käymme läpi millaisia valaistusratkaisuja led -valaisimilla voidaan terasseille toteuttaa.

Terassin valaistuksella saadaan pidennettyä sen käyttöaikaa

Millainen on hyvä terassin valaistus?

Hyvä terassin valaistus luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin ja huolellisesti suunniteltu terassin valaistus mahdollistaa terassin käytön pidemmälle syksyyn. Valaistuksella lisätään myös turvallisuutta, kun terassilla nähdään kulkea hyvin. Valaistuksella saadaan korostettua niin talon arkkitehtuuria kuin myös pihan puita ja kasveja.

Valaistus on onnistunut silloin, kun valoa on riittävästi halutuissa paikoissa, eikä se aiheuta häikäisyjä. Tämän vuoksi ulkona käytetäänkin usein pienempi tehoisia valaisimia kuin sisällä ja valaistustasot pidetään matalampina. Terassin valaistuksella saadaan myös tasoitettua sisä- ja ulkotilojen välisiä valaistustasojen eroja, jolloin kulku sisään ja ulos on miellyttävämpää.

Terassin valaistus yleisesti

Mikä värilämpötila sopii terassille?

Lämmin sävyinen valaistus luo monen mielestä enemmän tunnelmaa terasseille, mutta esimerkiksi talvella tämä saa lumihanget kellertämään. Lämmintä värilämpötilaa voidaankin hyvin käyttää esimerkisi lasitetuilla terasseilla. Monesti lämmin sävy on miellyttävämpi, kun värimaailma on tummaa.

Neutraalilla värilämpötila on lähempänä luonnonvaloa, jolloin se sopii ulkotiloihin hyvin. Se puolestaan sopii hyvin vaaleille pinnoille, jolloin ne näkyvät oikean värisinä.

Valaisimen värilämpötila myös ulkona on pitkälti kiinni omista mieltymyksistä. Suositeltavaa kuitenkin on, että kaikki valaisimet samaan tilaan laitettaisiin samalla värilämpötilalla.

Teille sopivan värilämpötilan valitsemisen helpottamiseksi olemme tehneet artikkelin Mikä on oikea valonväri.

Valaisimen värilämpötila terassilla

Valaistuksen ohjauksella energiatehokkuutta ulos

Terassin ulkovalot voidaan varustaa niin liiketunnistimella kuin myös hämäräkytkimellä tai ajastimella. Tällä tavalla niiden sytyttämisestä tai sammuttamisesta ei tarvitse huolehtia vaikka ei itse olisikaan kotona!

Lisätietoa valaistuksen ohjauksesta löydät lisää Valaistus-sivultamme.

Valaistussuunnittelu terassille kannattaa!

Jos terassin valaistus suunnitellaan uuteen kohteeseen, suosittelemme, että valaistussuunnittelu toteutetaan jo ennen talon rakennusta. Näin päästään jo sähkösuunnitelmassa ottamaan huomioon johdotukset, kuormitukset ja muut erityistarpeet valaistavaan kohteeseen liittyen.

Voit lukea myös asiakkaidemme valaistussuunnittelukokemuksia ulko- ja terassivalaistukseen:

Tunnelmallinen ja käytännöllinen pihavalaistus helposti.
KotiSpa ja ulkotilat

Millaisen valaisimen voin asentaa terassille?

Valaisimen valitseminen terassille onnistuu, kun ottaa huomioon ulkotilojen vaatimat IP-luokitukset. IP-luokituksista voit lukea lisää artikkelistamme: Mitä IP luokitus tarkoittaa.

Esimerkiksi seinävalaisimet tulevat olla vähintään IPX3, Winledin tuotteista seinävalaisimet ovat vähintään IP54, jolloin ne voi huoletta asentaa ulos.

Kun valitaan korkean IP-luokan valaisin, niin saadaan säästöä myös huoltokuluissa, kun ne kestävät myrskyjä, pakkasta ja muita epänormaaleja ilmoja.

Kaiteisiin soveltuu esimerkiksi valonauha

Terassin valaistusratkaisuja

Kun valitaan terassille sopivia ulkovalaisimia, tulisi ne valita sijoituspaikan ja tarkoituksen mukaan. Tässä alla käymme läpi hyväksi havaittuja valaistustapoja terasseille ja niiden välittömään ympäristöön sekä millaisilla led -valaisimilla ne voidaan tehokkaasti toteuttaa.

Valaistus voidaan toteuttaa niin suoralla kuin epäsuoralla valaistuksella tarpeiden ja asennusmahdollisuuksien mukaan.

Kun valoa on riittävästi halutuissa paikoissa, eikä se aiheuta häikäisyjä, on se onnistunut. Yleisesti terasseilla nähdään seinävalaisimia ja pollarivalaisimia, mutta myös valonauhat ja maahan upotettavat valaisimet luovat nykyaikaista tunnelmaa ulkotiloihin.

Terassin valaistus katosta led valaisimilla

Terassin valaistus katosta

Helpoin ja tehokkain tapa valaista terassi on käyttää suoraa valaistusta upottamalla valaisimet terassin kattoon. Tällä tavalla terassille saadaan tasainen ja hyvä valaistus, joka on helppo toteuttaa samalla tyylillä kuin sisätilojen valaistus.

Hyviä valaisimia tähän on esimerkiksi Kanna tai Lilja -sarjan valaisimet.

Terassin valaistus LED-nauhoilla katosta

LED-nauhat terassille

LED-nauhoilla saadaan toteutettua mitä mielikuvituksellisempia valaistuksia. Asentamalla nämä alumiiniprofiileihin saadaan niistä myös sään kestäviä. LED-nauhoja saadaan asennettua helposti erilaisiin paikkoihin kuten katetun terassin tukipalkkeihin.

Terassin askelmien valaistus LED-nauhalla

LED-nauhoilla voidaan myös toteuttaa suoraa valaistusta asentamalla ne kattoon. Nämä sopivat myös hyvin terasseille, joissa ei ole varsinaista kattoa, sillä ne voidaan asentaa myös palkkeihin. Tässä tapauksessa voidaan käyttää hieman tehokkaampaa LED-nauhaa esimerkiksi valonauha 9,6W/m.

Turvallisuutta terassille voidaan luoda hyvin valaistuilla askelmilla, johon sopivan teho on valonauha 4,8W/m. Tällä tavalla terassille turvallisuuden lisäksi saadaan myös kivoja yksityiskohtia.

Terassin kaiteiden valaistus LED-nauhoilla

Saman tehoisella nauhalla saadaan myös rajattua terassin rajoja näyttävästi sekä tuotua valoa myös terassin reunoille asentamalla LED-nauhaa terassin kaiteiden alle.

Valikoimastamme löydät lisää LED-valonauhoja ja alumiiniprofiileja.

Kasvien ja puidn valaistus terassilla led valaisimella

Kohdevalot terassille

Terassilla voidaan myös käyttää kohdevalaistusta, jolla saadaan korostettua esimerkisi seinäpintoja tai istutuksia. Seinäpintojen korostukseen ja kulkureitin valaistukseksi terassille voidaan käyttää terassiin upotettavaa Velmu 3W -terassivalaisinta.

Terassin kohdevalaistus Velmu -valaisimella

Terassin reunoilla on monesti koristamassa erilaisia istuksia, joita voidaan valaista alhaaltapäin. Tällä tavoin saadaan tuotua istutukset kivasti esille ja luotua lisää tunnelmaa terassille. Istuksien valaistuksessa voidaan käyttää siihen tarkoitukseen suunniteltua Spike 4W valaisinta, jossa on piikki, jolla valaisin saadaan laitettua kiinni maahan. Lisäksi valaisin on suunnattava, jolloin sitä voidaan suunnata helposti uudestaan kasvien kasvaessa isommiksi. Mustan värin vuoksi itse valaisin pysyy varsin huomaamattomana.

Seinävalaisimet soveltuvat hyvin terasseille

Seinävalaisimet terassille

Seinävalaisimet ovat oiva ratkaisu terasseille varsinkin silloin, kun tilat eivät ole katettuja ja ainoa vaihtoehto onkin kiinnittää valaisin seinään. Samalla saadaan korosteuttua talon seinäpintoja.

Terassin valaistus seinävaloilla

Hyvä valaisin tähän tarkoitukseen on esimerkiksi Hydra 12W-seinävalaisin. Hydra -seinävalaisin antaa valoa ylös ja alaspäin ja lisäksi siinä saadaan säädettyä miten paljon valoa ylös tai alaspäin. Jos tilassa on katto, voidaan valaisin suunnata antamaan valoa vain ylös päin, jolloin saadaan mukava epäsuoravalaistus terassille.

Pollarivalaisimet soveltuvat korostamaan esim. kasveja ja tuomaan valoa kulkuväylille

Pollarivalaisimet terassille

Tehokas keino avoimen terassin rajaamiseen on pollarivalaisimet. Näillä saadaan samalla myös valaistua kulkureitit tai esimerkisiksi viereiset kasvit. Pollarivalaisimia on monenlaisia, joista osa antaa valoa tiettyyn suuntiin.

Terassin valaistus Lacuna Plaza pollarivalaisimella

Lacuna -sarjan valaisimista Lacuna Plaza -pollarivalaisin antaa valoa neljään suuntaan, jolloin sillä saadaan valaistus tehokkaasti valaisimen koko ympäristö.

Terassin ulkovalaisimia voit ostaa Winlediltä

Winledin viisi vinkkiä terassn valaistukseen

Tässä vielä muutama pointti, jotka kannattaa miettiä ennen terassin valaistuksen toteuttamista

1) Valitse valaistavat kohteet tarkasti

Valaistus on onnistunut silloin, kun valoa on riittävästi halutuissa paikoissa, eikä se aiheuta häikäisyjä. Myös naapuri kannattaa ottaa huomioon!

2) Ole ajoissa valaistuksen suhteen

Valaistussuunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa - pimeys tulee nopeasti.

3) Ota huomioon valaisimien soveltuvuus

Aina kannattaa valaistusta miettiessä huomioida, että valaistusratkaisut soveltuvat ulkokäyttöön ja kestävät pakkasta sekä muuttuvia olosuhteita.

4) Tarkista kuka valaisimen saa asentaa!

Esimerkiksi suoraan pistorasiaan kiinnitettävät pallovalosarjat, joita marketit myyvät, voit kytkeä itse. Mutta kun puhutaan esim. kunnon LED-valaisimista, niin niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön.

5) Älä unohda perinteisimpiä valaistusratkaisuja!

Myös yksinkertaiset lyhdyt ovat tuttu ja turvallinen valaistusratkaisu - sekä myös näyttävä valaistusratkaisu! Terassille voidaan myös asentaa valosarjoja tai valopuita,joita on saatavilla isoimmista marketeista tai rautakaupoista.

Monesti varsinkin vanhemmissa taloissa näkyy ulkotiloissa vanhempia "pallovalaisimia" kaiteissa, joiden sisällä on hehkulamppu. Hehkulampun tilalle suosittelemme vaihtamaan energiatehokas LED-polttimo.

Mistä voin ostaa ulkovalaisimet terassille?

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta, sillä niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön. Täältä löydät jälleenmyyjämme.

Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.

Hyödyntämällä valaistussuunnittelua, varmistetaan riittävä valomäärä terassin kulkureiteille, portaille tai sisäänkäynneille.

Terassin ulkovalaisimia voit ostaa Winlediltä

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

**LED-valot vaatehuoneeseen

**LED-valot lastenhuoneeseen


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös