Terassin valaistus ledeillä


Valaistuksella luodaan tunnelmaa teraseille illan viettoon varsinkin kesän lopulla ja syksyllä, kun lämpötila on vielä tarpeeksi korkea, mutta illat alkavat olla pimeitä. Led valaisimet sopivat näihin tiloihin hyvin pienen energian kulutuksen vuoksi, sekä sen takia, että ne syttyvät nopeasti myös kylmällä kelillä. Tässä artikkelissa käymme läpi millaisia valaistusratkaisuja led -valaisimilla voidaan terasseille toteuttaa.

Millainen on hyvä terassin valaistus?

Hyvä terassin valaistus luo tunnelmaa pimeneviin iltoihin ja huolellisesti suunniteltu terrasin valaistus mahdollistaa terassin käytön pidemmälle syksyyn. Valaistuksella lisätään myös turvallisuutta, kun terassilla nähdään kulkea hyvin. Valaistuksella saadaan korostettua niin talon arkkitehtuuria kuin myös pihan puita ja kasveja.

Valaistus on onnistunut silloin, kun valoa on riittävästi halutuissa paikoissa, eikä se aiheuta häikäisyjä. Tämän vuoksi ulkona käytetäänkin usein pienempi tehoisia valaisimia kuin sisällä ja valaistustasot pidetään matalampina. Terassin valaistuksella saadaan myös tasoitettua sisä- ja ulkotilojen välisiä valaistustasojen eroja, joilloin kulku sisään ja ulos on miellyttävämpää.

Terassin valaistus yleisesti

Mikä värilämpötila sopii terassille?

Lämmin sävyinen valaistus luo monen mielestä enemmän tunnelmaa terasseille, mutta esimerkiksi talvella tämä saa lumihanget kellertämään. Lämmintä värilämpötilaa voidaankin hyvin käyttää esimerkisi lasitetuilla terasseilla. Monesti lämmin sävy on miellyttävämpi, kun värimaailma on tummaa. Neutraalilla värilämpötila on lähempänä luonnonvaloa, jolloin se sopii ulkotiloihin hyvin. Se puolestaan sopii hyvin vaaleille pinnoille, jolloin ne näkyvät oikean värisinä.

Valaisimen värilämpötila myös ulkona on pitkälti kiinni omista mieltymyksistä. Suositeltavaa kuitenkin on, että kaikki valaisimet samaan tilaan laitettaisiin samalla värilämpötilalla. Teille sopivan värilämpötilan valitsemisen helpottamiseksi olemme tehneet artikkelin Mikä on oikea valonväri.

Valaisimen värilämpötila terassilla

Millaisen valaisimen voin asentaa terassille?

Valaisimen valitseminen terassille onnistuu, kun ottaa huomioon ulkotilojen vaatimat IP-luokitukset. IP-luokituksista voit lukea lisää artikkelistamme: Mitä IP luokitus tarkoittaa. Esimerkiksi seinävalaisimet tulevat olla vähintään IPX3, Winledin tuotteista seinävalaisimet ovat vähintään IP54, jolloin ne voi huoletta asentaa ulos.

Valaistusratkaisuja terassille

Tässä alla käymme läpi hyväksi havaittuja valaistustapoja terasseille ja niiden välittömään ympäristöön sekä millaisilla led -valaisimilla ne voidaan tehokkaasti toteuttaa. Valaistus voidaan toteuttaa niin suoralla kuin epäsuoralla valaistuksella tarpeiden ja asennusmahdollisuuksien mukaan.

Terassin valaistus katosta

Helpoin ja tehokkain tapa valaista terassi on käyttää suoraa valaistusta upottamalla valaisimet terassin kattoon. Tällä tavalla terassille saadaan tasainen ja hyvä valaistus, joka on helppo toteuttaa samalla tyylillä kuin sisätilojen valaistus. Hyviä valaisimia tähän on esimerkiksi Kanna tai Lilja -sarjan valaisimet.

Terassin valaistus katosta led valaisimilla

LED-nauhat terassille

LED-nauhoilla saadaan toteutettua mitä mielikuvituksellisempia valaistuksia. Asentamalla nämä alumiiniprofiileihin saadaan niistä myös sään kestäviä. LED-nauhoja saadaan asennettua helposti erilaisiin paikkoihin kuten katetun terassin tukipalkkeihin.

LED-nauhoilla voidaan myös toteuttaa suoraa valaistusta asentamalla ne kattoon. Nämä sopivat myös hyvin terasseille, joissa ei ole varsinaista kattoa, sillä ne voidaan asentaa myös palkkeihin. Tässä tapauksessa voidaan käyttää hieman tehokkaampaa LED-nauhaa esimerkiksi valonauha 9,6W/m.

Terassin valaistus LED-nauhoilla katosta

Turvallisuutta terassille voidaan luoda hyvin valaistuilla askelmilla, johon sopivan teho on valonauha 4,8W/m. Tällä tavalla terassille turvallisuuden lisäksi saadaan myös kivoja yksityiskohtia.

Terassin askelmien valaistus LED-nauhalla

Saman tehoisella nauhalla saadaan myös rajattua terassin rajoja näyttävästi sekä tuotua valoa myös terassin reunoille asentamalla LED-nauhaa terassin kaiteiden alle.

Valikoimastamme löydät lisää LED-valonauhoja ja alumiiniprofiileja.

Terassin kaiteiden valaistus LED-nauhoilla

Kohdevalot terassille

Terassilla voidaan myös käyttää kohdevalaistusta, jolla saadaan korostettua esimerkisi seinäpintoja tai istutuksia. Seinäpintojen korostukseen ja kulkureitin valaistukseksi terassille voidaan käyttää terassiin upotettavaa Velmu 3W -terassivalaisinta.

Terassin kohdevalaistus Velmu -valaisimella

Terassin reunoilla on monesti koristamassa erilaisia istuksia, joita voidaan valaista alhaaltapäin. Tällä tavoin saadaan tuotua istutukset kivasti esille ja luotua lisää tunnelmaa terassille. Istuksien valaistuksessa voidaan käyttää siihen tarkoitukseen suunniteltua Spike 4W valaisinta, jossa on piikki, jolla valaisin saadaan laitettua kiinni maahan. Lisäksi valaisin on suunnattava, jolloin sitä voidaan suunnata helposti uudestaan kasvien kasvaessa isommiksi. Mustan värin vuoksi itse valaisin pysyy varsin huomaamattomana.

Kasvien ja puidn valaistus terassilla led valaisimella

Seinävalaisimet terassille

Seinävalaisimet ovat oiva ratkaisu terasseille varsinkin silloin, kun tilat eivät ole katettuja ja ainoa vaihtoehto onkin kiinnittää valaisin seinään. Samalla saadaan korosteuttua talon seinäpintoja. Hyvä valaisin tähän tarkoitukseen on esimerkiksi Hydra 12W-seinävalaisin. Hydra -seinävalaisin antaa valoa ylös ja alaspäin ja lisäksi siinä saadaan säädettyä miten paljon valoa ylös tai alaspäin. Jos tilassa on katto, voidaan valaisin suunnata antamaan valoa vain ylös päin, jolloin saadaan mukava epäsuoravalaistus terassille.

Terassin valaistus seinävaloilla

Pollarivalaisimet terassille

Tehokas keino avoimen terassin rajaamiseen on pollarivalaisimet. Näillä saadaan samalla myös valaistua kulkureitit tai esimerkisiksi viereiset kasvit. Pollarivalaisimia on monenlaisia, joista osa antaa valoa tiettyyn suuntiin. Lacuna -sarjan valaisimista Lacuna Plaza -pollarivalaisin antaa valoa neljään suuntaan, jolloin sillä saadaan valaistus tehokkaasti valaisimen koko ympäristö.

Terassin valaistus Lacuna Plaza pollarivalaisimella

Muut kodin LED-valaistusratkaisut

Olemme kirjoittaneet myös muita artikkeleita koskien kodin valaistusta, käy lukemassa myös nämä:

LED-valot kotiin

LED-valot saunaan

LED-valot makuuhuoneeseen

LED-valot portaisiin

LED-valot kylpyhuoneeseen

LED-valot keittiöön

LED-valot ulkotiloihin

LED-valot olohuoneeseen

LED valot WC — vessan yleisvalo ja meikkausvalaistus

LED-valot kodinhoitohuoneeseen

LED-valot autotalliin

LED-valot eteiseen

LED-valot työhuoneeseen

Mistä voin ostaa led -valaisimia terassille?

Led-valaisimet kannattaa ostaa suoraan sähköalan ammattilaisilta, sillä niiden asentaminen vaatii ammattipätevyyden omaavan henkilön. Täältä löydät jälleenmyyjämme. Heidän kautta saatte myös käyttöön valaistussuunnittelupalvelumme, jos tarvitsette kohteeseenne valaistussuunnitelmaa.


Julkasija: Winled Oy, Joona Saarelainen
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös