Terässaari Oy teollisuusvalaistus Saturnus 200W 5000K LED valoilla


Terässaari Oy on erikoistunut tarkkuutta vaativien laiteosien valmistamiseen ja kokoonpanoon. Yrityksen koneistus-, hitsaus-, kokoonpano- ja levytyö- laitteet mahdollistavat korkealaatuisten kokonaisuuksien tai osakokonaisuuksien toteutukset. Koska tiloissa toteutetaan esimerkiksi työkoneita vaativiin olosuhteisiin, kuten betoni-, murskain- ja kaivosteollisuudelle, tulee tilojen olla ensiluokkaiset - valaistusta unohtamatta.

Teollisuuskohteissa on tärkeää hyvä valaistus

Valaistussuunnitelma takaa oikean määrän valoa tuotantotiloihin

On vain harvoja toimitiloja, joissa valaistuksella ei olisi merkitystä. Kun kyseessä on halli, tuotantotila, toimisto tai mikä tahansa työskentelytila, niin hyvin suunniteltu valaistus tuo merkittäviä etuja. Hyvä valaistus parantaa muun muassa energiatehokkuutta, tuottavuutta ja työturvallisuutta.

Valaistussuunnitelman tekeminen yrityksen toimitiloihin tuo merkittäviä säästöjä jo pelkästään vaihtamalla vanhojen valaisimien tilalle ammattilaisen tekemän valaistussuunnitelman mukaan tilan tarpeisiin optimoidut LED-valaisimet.

"Teollisuuden sekä muiden julkisten kohteiden valaistussuunnitelmissa täytyy ottaa huomioon työkohteiden vaatimukset valaistusvoimakkuuden, tasaisuuden ja kiusahäikäisyn suhteen. Vaatimukset ovat esitetty sisätyökohteiden valaistusstandardissa SFS-EN 12464-1:2011, jota uusi suunniteltu valaistus vastaa", kertoo Winledin valaistussuunnittelija Lauri Laine.

5000K värilämpötila tuo kirkkautta pimeään.

Valot erittelevät laitteet - työturvallisuus paranee

Tiloissa käytettiin ennen LED-valoihin siirtymistä 400W monimetalliheittimiä sekä 2x58W loisteputkia. Näiden tilalle päädyttiin vaihtamaan Saturnus 200W -heittimet, jotka ovat laadukas valaistusratkaisu. Kyseisillä valaisimilla valaistaan niin halleja, teollisuusalojen laitoksia sekä suuria piha-alueita. Valaisinmäärällisesti Saturnuksia on tiloissa vähemmän, mutta silti valoteho nousi huomattavasti. Valaistuksen asentamisen halliin hoiti PK-Sähköpalvelut Oy.

"Uusilla valaisimilla saadaan parempi valo tuotantotiloihin. Valo erottelee laitteet paremmin, jolloin myös työturvallisuus kasvaa", kertoo Jämsänkosken Terässaari Oy:n tuotantopäällikkö Antti Kautto.

Valaisimien värilämpötilaksi tiloihin valikoitui 5000K, johon ollaan oltu tyytyväisiä.

"Viileän valkoinen värilämpötila on käytännössä puhdasta, valkoista valoa. 5000K värilämpötilaa käytetään useimmiten tiloissa, joissa vaaditaan kirkasta ja voimakasta valaistusta, kuten esimerkiksi erilaisissa teollisuuskohteissa. Lisäksi korkeampaa värilämpötilaa käyttäessä tilan käyttäjät voivat tuntea olonsa energisemmiksi ja virkeämmiksi", selittää Laine värilämpötilasta.

Saturnukset ovat tehokkaita LED-valaisimia, jotka ovat hyvin monikäyttöisiä.

Pitkäikäiset D-merkinnän valaisimet ja vähemmän huoltotöitä

Saturnus 200W on juuri teollisuuden tarpeisiin suunniteltu tehokas valaisin - koviin olosuhteisiin tarkoitetut LED-teollisuusvalaisimet kestävät vaativiakin olosuhteita niiden IP65 ja IK10 -luokitusten vuoksi. Paloturvallisen valaisimesta tekee myös sen D-merkintä, joka tarkoittaa, että valaisimen pintalämpötila on korkeintaan 90 °C alueilla, joille voi keräytyä pölyä. Tätä valaisinta on myös saatavilla 1-10V ohjauksella, joten se on omiaan juuri hallivalaistukseen, varsinkin kun tarkoituksena on korvata vanhoja tehonälkäisiä heittimiä ja loisteputkivalaisimia.

"Hallikohteissa suosittelen valaisinmallia, jota voidaan ohjata monipuolisemmin kuin pelkästään päälle ja pois. Lisäksi hallikohteet eivät lähtökohtaisesti ole kovin puhtaita paikkoja, joten IP-luokitus täytyy olla kunnossa. D-merkintä on myös tärkeä pölyisissä paikoissa palovaaran välttämiseksi", toteaa Laine.

Aikaisempiin valaisimiin verrattuna LEDit syttyvät heti, jos sattuu esimerkiksi sähkökatkos. Jos vaikka joku vahingossa painaisi valot pois päältä, niin monimetallivalaisimilla kestää 10min, että ne käynnistyvät - LEDin kanssa ei menetetä työtehokkuutta ja samalla myös työturvallisuus kohenee.

Saturnus-valaisimet ovat pitkäikäisiä, niihin luvataan 50 000h käyttöikä ja 5 vuoden takuu. Siinä vaiheessa, kun käyttöikä saavutetaan, on järkevää vaihtaa koko valaisin uuteen - joten hyvin huoltovapaasta valaisimista puhutaan.

Lisää teollisuusvalaisia löydät tuotesivultamme.

Pitkä takuu ja huoltotöiden vähentyminen uusilla valaisimilla.

Tyytyväiset työntekijät valoisissa olosuhteissa

Tiloihin tehtyjen laskelmien mukaan vanhalla valaistuksella sähkön hinta vuodessa oli 8 505,97€, mutta uudella valaistuksella vain 5 075,86€ - säästöä syntyy siis vuodessa valaisinvaihdolla 3430,11€ vuodessa.

"Kyllä meillä on ollut työntekijät tyytyväisiä uuteen valaistukseen ja energiansäästö on tietenkin plussaa", toteaa Kautto.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 14.09.2018

Lue myös