Suomen eteläisimmällä tunturilla sijaitseva hiihtokeskus Iso-Syöte on loistava lomakohde luontoa ja erinomaisia laskettelurinteitä sekä palveluita arvostavalle.

Iso-Syöte kuuluu kymmenen suurimman hiihtokeskuksen joukkoon, jonka laskettelukausi tavallisesti avataan marraskuun puolivälin jälkeen, kausi jatkuu pitkälle kevääseen vapunpäivään saakka.

"Meillä on täällä 17 rinnettä, joista kolme on snowparkkeja. Tarjoamme myös asiakkaille laskettelumahdollisuuden lisäksi välinevuokrausta, hiihtokouluja sekä valmennustoimintaa erityisesti lumilautapuolelle", kertoo hiihtokeskus Iso-Syötteen aluejohtaja Jussi Kiiskilä.

Ministreet-rinteeseen haluttiin parhaat valaisimet mitä markkinoilla oli saatavilla

Hiihtokeskus Iso-Syötteen ministreet-rinteessä ei ollut aikaisempaa valaistusta, mutta tähän haluttiin muutos.

"Valaistusta tähän rinteeseen lähdettiin suunnittelemaan siitä lähtökohdasta, että halusimme sinne parhaat valaisimet mitä markkinoilla oli saatavilla. Meille tärkeää hiihtokeskustoiminnassa on turvallisuus, johon valaistuksen osuus on todella suuri - varsinkin kun puhutaan ministreetistä, jossa on hyppyreitä sekä muita suorituspaikkoja", toteaa Kiiskilä.

Vaikka muissa rinteissä on kattava valaistus, on niissä käytetty perinteisempää tekniikkaa kuten suurpainenatrium- ja kaasupurkausvalaisimia.

"Me tiesimme, että valaistus- ja varsinkin LED-tekniikka on kehittynyt hurjasti, joten haluttiin lähteä katsomaan mitä siellä puolella on tarjolla", jatkaa Kiiskilä.

LED-valaisimet ovat loistava valaistusratkaisu hiihtokeskuksille

Mistä rinnevalaistuksen valinnassa lähdettiin liikkeelle?

Hiihtokeskus Iso-Syötteen rinnevalaistusprojektin kartoitusta lähdettiin suunnittelemaan kevättalvella 2018.

"LED-valaistus oli se mielenkiintoisin juttu meille, joten lähdimme kartoittamaan eri toimittajia ja pyysimme tarjouksia", selittää Kiiskilä.

Nopeasti muutamia toimittajia valikoitui valintakierrokselle, johon kuului myös Winled ja Koillissähkö Oy.

"Meidän osalta tässä valaistusprojektissa lähdettiin liikkeelle siitä, että Winledin Tommi Rissanen otti yhteyttä, että Syötteellä uudella rinteellä olisi tarvetta valaistukseen. Kävimme sitten paikanpäällä tutustumassa kohteeseen, kartoittamassa valaisinmääriä sekä -paikkoja ja tehtiin ensikäden suunnitelmat kyseisestä rinteestä", kertoo Koillissähkö Oy:n toimitusjohtaja Sami Holmi.

Koillissähkö toteutti Winledin kanssa yhteistyössä valaistuksen rinteisiin.

"Kun Winledin puolelta sitten saatiin valaistussuunnitelma ja rinteeseen sopiva valaisinmalli, niin kasasimme kokonaistarjouksen, joka esitettiin asiakkaalle", Holmi jatkaa.

Kokonaistarjous tehtiin "avaimet-käteen" -tarjouksena, johon sisältyi ihan alusta lähtien kaapelointi, tolppien pystytys, tarvikkeet ja myöhemmin valaisimien asennukset ja säädöt.

"Valaistussuunnittelusta toimitettiin meille mallinnos, jossa oli suunnitelma valaistuksesta. Tämä oli erittäin hyvä työkalu, kun vertailtiin eri vaihtoehtoja", toteaa Kiiskilä valaistussuunnittelusta ja jatkaa:

"Winled valikoitui yhteistyökumppaniksimme heidän erittäin hyvien referenssien avulla - kuten aiemmin Leville toteutettu rinnevalaistus. Tämän lisäksi meille oli tosi tärkeää, että tämä valaistusprojekti pystyttiin toteuttamaan yhteistyössä paikallisen sähköurakoitsijan eli Koillissähkön kanssa. Näiden syiden vuoksi oli helppo lähteä tekemään heidän kanssaan yhteistyötä."

Rinnevalaistus takaa turvallisen laskemisen

Titan - huippuluokan LED-tekniikka ja suorituskykyiset ominaisuudet tunturiolosuhteisiin

"Nykyään LED-tekniikka on todella paljon parempi valaistusratkaisu verrattuna vanhoihin monimetalli ja elohopealamppuihin, joten ei ole järkevää edes muita vaihtoehtoja harkita", toteaa Koillissähkön Holmi.

Tuntureissa voi herätä monia kysymyksiä luovatko olosuhteet LED-valoille haasteita ja soveltuvatko ne rinteisiin.

"Koska meillä ei ole ollut aikaisemmin LED-tekniikkaa käytössä, niin yksi suurimmista kysymyksistä oli, että miten ne keräävät tykkyä ja miten ne kestävät meidän tunturiolosuhteitamme", mietti Kiiskilä.

LED-valaisimet ovat oiva valaisinratkaisu laskettelurinteisiin, koska ne lämpenevät tarpeeksi, jolloin ne pitävät itsensä vapaana lumesta. Tämän lisäksi valaistustekniikka on niin kehittynyttä, että valaisimien suojaukset ovat sellaiset, että ne kestävät kiprakat pakkaset ja purevan tuulen tuiskinnan.

LED-valaisimet kestävät arktisia olosuhteita.

Valaisimeksi valikoitui monipuolinen ja huippuluokkainen Titan 300W, jossa on virtaviivainen ja visuaalisesti houkutteleva ulkonäkö. Valaisin on täydellinen ratkaisu yleisten sisä- ja ulkotilojen valaistukselle ja esimerkiksi urheiluareenoille.

Erittäin tehokkaan optiikan avulla Titan tarjoaa korkeimman tasaisuuden ja valaistuksen, jota käyttäjä kohteeseensa tarvitsee. Valaisin minimoi varjot, häikäisyn sekä heijastumat, joita perinteisemmät valonlähteet aiheuttavat.

"Titan 300W valaisimien käyttöikä ja kestävyys on selvästi parempaa kuin vanhoissa valaistusratkaisuissa", Holmi toteaa.

D-merkityt Titan -teollisuusvalaisimista ovat sekä IP66- että IK10-luokiteltuja, jonka myötä ne kestävät kovia olosuhteita.

Titan-sarjan valaisimet sopivat niin ulko- kuin sisätiloihinkin.

Sujuva rinnevalaistuksen asennustyö

Valaisinmäärien ja paikkojen ollessa tiedossa, projekti pyörähti kunnolla käyntiin. Kesällä 2018 aloitettiin maakaapelin vetäminen ja valaisimien asentaminen 400m pitkään rinteeseen.

Valaisimia rinteeseen tuli yhteensä 20 kappaletta, jotka asennettiin 8 pylvääseen. Puoleen pylväistä tuli kolme valaisinta.

"Valaisimien asennus ja kiinnitys tapahtui jouhevasti sekä suuntaukset saatiin tehtyä maassa. Titaneissa on kumikaapeli valmiina, joten kyseessä oli asennusystävällinen valaisin - jakorasiaa väliin ja virtajohtoon kiinni, erittäin simppeliä", kertoo Koillissähkön Sami Holmi.

Rinnevalaistuksen asentaminen tapahtui kesällä.

"Kaapelointi tehtiin maakaapelilla, joka tuotiin jokaisen pylvään juureen, ja pylvästä pitkin valaisimeen. Valaisimet kiinnitettiin puupylväisiin maassa ja kuljetettiin rinteeseen", toteaa Holmi.

"Asennusprojekti eteni hyvin ja yhteistyö toimi. Valaisimet saatiin sovittuun aikaan työmaalle ja työntekijät pääsi asentamaan sovitusti", Holmi jatkaa.

Iso-Syötteen rinnevalaistus.

Silminnähtävä ero uuden ja vanhan rinnevalaistuksen välillä

Ministreet-rinteeseen saatiin tehokasta valoa, joka on myös vihreä valinta.

"Energiankulutus ja -säästö oli myös yksi tärkeä asia, kun lähdettiin tätä valaistusta suunnittelemaan. Olemme nyt vertailleet perinteistä ja uutta led-tekniikkaa ja on selvää, että energiansäästö tulee siellä yhtenä suurena asiana esille", iloitsee Kiiskilä.

Ministreet-rinteen valaistus ledeillä.

Energiansäästön lisäksi säästöjä syntyy myös huoltokustannuksista. Titan 300W LED-valaisimet ovat huoltovapaita ja kestäviä, jolloin niitä ei tarvitse olla vaihtamassa kuten vanhoja valonlähteitä.

"Asiakkaalta olemme saaneet kommenttia, että valaistus on hyvä ja huomaa eron, kun katsoo uutta ja vanhaa valaistusta rinteissä. Valotehon on nyt paljon parempi ja sen huomaa ihan silmällä", Holmi kertoo.

Tykystä ei ole ollut ongelmia LED-valaisimille rinteessä.

Kiitosta uudesta LED-valaistuksesta myös asiakkailta

Myös tykynkertymisongelmiin ei ole rinteessä törmätty.

"Täytyy sanoa, että LED-valaisimet ovat erittäin hyvin on soveltunut ministreetille. Niiden kanssa ei ole ollut ongelmia - valaisimet on toiminut tosi hyvin ja ollaan saatu siitä tosi paljon kiitosta niin työntekijöiltä kuin myös asiakkailta", iloitsee Kiiskilä ja jatkaa:

"Tullaan varmasti laajentamaan tätä ratkaisua myös muihin rinteisiin ja jatkamaan yhteistyötä sähköasioissa paikallisen Koillissähkön kanssa. Voimme myös lämpimästi suositella Winlediä myös muille hiihtokeskuksille".


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 01.03.2019

Lue myös