Seinäjoen asuntomessut 2016: kohde no. 32 — Keittiömaailman suola ja pippuri


Vierailimme Seinäjoen Asuntomessuilla, jossa tavoitimme haastateltavaksi messukohde Suola ja Pippurin emännän Marika Toivosen.

Kiireinen rakennusvaihe on nyt takana, ja messukohteiden rakentajat voivat huokaista helpotuksesta. Myös Toivosella on hymy herkässä. Hän kertoo, että suosikkijuttuja uudessa kodissa ovat Winledin suunnittelemat epäsuoran valon ratkaisut muun muassa makuuhuoneessa sekä tupakeittiön korkea tila.

Videohaastattelussa Marika Toivonen kertoo perheen rakennustaipaleesta ja antaa vinkkejä muille kodinrakentajille:

Alun perin Toivosen perhe ei aikonut Asuntomessurakentajiksi, mutta siihen päädyttiin ystävien houkuttelemana.

Toivosen perheeseen kuuluvat mies ja 12-vuotias tytär sekä 8-vuotias poika. Uusi koti onkin suunniteltu lapsiperheen elämään sopivaksi. Yläkerta on lasten valtakunta, jonne mahtuu kylään isompikin kaveriporukka.

Alakertaa puolestaan hallitsee näyttävä korkea tila, joka on viimeisen päälle valaistu kattoon upotettavilla valaisimilla ja akustoitu akustiikkalevyillä.

Korkeassa tilassa LED-valaisimet takaavat riittävän valon Upea korkea tupakeittiö on kodin sydän. Tilaa jakaa moderni takka ja isot ikkunat takaavat luonnonvalon päivisin. Iltaisin syttyvät katon valaisimet.

Valaistussuunnittelija Toni Reinilä kertoo, että näin korkean tilan suunnittelussa huomioon piti ottaa valaisinten teho- sekä kappalemäärät, niin, että katossa olevat valaisimet valaisevat olohuoneen lattialle asti. Valaisinsijoittelulla piti varmistaa, että valaistuksen tulisi olla mahdollisimman tasainen sekä ottaa huomioon sisustussuunnittelijan määrittelemät sisustusvalaisimet ja niiden paikat.

Näin korkean tilan valaisu kannattaakin siis hoitaa riittävän luksimäärän LED-valaisimilla, jotta potkua riittää miellyttävän yleisvalaistuksen luomiseen. Iso plussa on lisäksi kestävyys, sillä näin korkeassa tilassa ei ole mielekästä joutua vaihtamaan lamppuja usein. Olohuoneen korkeassa tilassa on käytetty Iiris 18W, joka on hyvä laajakeilainen ja tehokas yleisvalaisin.

Vanhempien makuuhuoneen valaistus Vanhempien makuuhuone on tunnelmallinen ja moderni. Seinän puunvärinen koristepaneeli, lämpöiset viltit ja pehmeän roosan väriset sisustustyynyt viimeistelevät tunnelman. Valaistuksessa on käytetty Winledin Iiris-sarjan LED-valaisimia, joita ovat tukemassa sisustusvalaisimet. Sängyn takana on myös käytetty LED-valonauhaa.

!Epäsuora valo eteisessä Epäsuora valo nostaa eteisen arkkitehtuurin kauniisti oikeuksiinsa. Upea sisustuselementti eteisessä on myös vanha rautaheloitettu puuovi.

Kylpyhuoneesta ei tyyliä puutu. Harmaakin voi olla leikkisä Penelope-valaisin pitää huolen siitä, että esimerkiksi meikatessa ei tule olemaan ongelmia ja valoa on riittävästi. Kuka vielä väittää, ettei myös rauhallisella harmaalla voida saada aikaan keveää, juuri sopivasti koristeellista kokonaisuutta?

Talon asukas Uudessa kodissa on helppo hymyillä ja kelpaa kattaa pöytää. Muita rakentajia Marika neuvoo huolelliseen suunnitteluun. "Meilläkin taloprojekti oli vuoden päivät vain paperilla, ennen kuin lähdettiin rakentamaan, ja siinä kohtaa ratkesi monta asiaa."

Tilava makuuhuone Tyttären makuuhuone yläkerrassa on tilava ja kotoisa. Muutenkin yläkerta on perheen lasten valtakunta, jossa molemmille on omat huoneet ja runsaasti tilaa kavereiden kanssa hengailuun. Yläkerran huoneissa on käytetty Iiris-valaisimia.

Korkeaa tilaa olohuoneessa Kutsuva oleskelutila on sisustettu talon ilmeeseen sopivin värein. Ikkunoista näkyy rauhallinen metsämaisema, vaikka ollaan Asuntomessualueen sydämessä. Huolimatta siitä, että tila on hyvin korkea, niin oikein tehty valaistussuunnittelu tehokkailla valaisimilla pitää huolen siitä, että yleisvaloa on riittävästi.

Winled-valaistukset Seinäjoen Asuntomessuille 2016

Muista myös lukea artikkelit muista kohteistamme Seinäjoen Asuntomessuilta, joihin on toteutettu valaistusratkaisut Winledin LED-valoilla:

Kohde nro 10: Dome Lumo

Kohde nro 11: Lakka Lakeus

Kohde nro 12: Villa Tango

Kohde nro 13: Jämerä Samsö

Kohde nro 20: Talo Riihi

Kohde nro 24: Kannustalo Pohjanmaa

Lisäksi olimme valaisemassa Mäihä-puukerrostalon käytävävalaistusta.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 25.11.2017

Lue myös