Tällä kertaa esittelyvuorossa on kohde numero 20, Riihi, joka nuoresta iästään huolimatta on saanut kokea jo enemmän kuin moni talovanhus yhteensä.

Muistatteko alkuvuodesta, kun lööpit huusivat asuntomessualueella sattuneesta tulipalosta? Esimerkiksi yle.fi kertoi silloin, ettei Asuntomessujen koko 40-vuotisen historian aikana ole koskaan sattunut yhtä tuhoisaa paloa. Tragedia ei kuitenkaan lannistanut isäntäväkeä, vaan kotia lähdettiin rakentamaan uudestaan – sillä kuuluisalla pohjalaasella sisulla.

Ja nyt upea hirsirakennus kohoaakin ylväänä Seinäjoen asuntomessualueella – kenties komeampana kuin koskaan.

Talo Riihen julkisivu Seinäjoen asuntomessuilla

Jo pelkästään talon julkisivu tekee katsojaan vaikutuksen: selkälinjainen arkkitehtuuri yhdistettynä suuriin ikkunoihin sekä käytettyihin materiaaleihin tekevät rakennuksesta täydellisesti ympäröivään luontoon sulautuvan kaunottaren, joka ei ainoastaan saa ohikulkijoita huokailemaan ihastuksesta vaan tarjoaa myös kauniin ja toimivan kodin siihen pian muuttavalle perheelle.

Talo Riihen upea umpiportaikko

Talo Riihen portaikon Velmu-valaisimet

Sisäänkäynti johdattaa kulkijan ala-aulaan, jonka suurin katseenvangitsija on ehdottomasti jykevä kierreportaikko puolikaarenmuotoisine valaistuksineen. Lattiaan upotetut iskunkestävät Velmu-valaisimet ovat tuttu näky terasseilta, mutta toimivat täydellisenä parina katon Spectri-alasvaloille näin sisätiloissakin.

Kohteen valaistuksen suunnitellut Toni Reinilä kertoo, että lähtökohta koko rakennuksen valaistussuunnittelulle oli juurikin tämä kyseinen portaikko, ja sen muotoa haluttiin eritoten valaistuksella korostaa – portaikon toimivuutta kuitenkaan unohtamatta: valoa lankeaa askelmille riittävästi, ja näin varmisteaankin portaikon turvallisuus sekä käyttömukavuus.

Ala-aulassa käytetty epäsuora valaistus tuo täydellisesti puun lämpimät sävyt ja syyt esiin. Epäsuora valo tuntuukin olevan vihdoin rantautunut oikein urakalla suomalaisiinkin koteihin, ja lukuisat vaihtoehdot sen toteuttamiseen tuovatkin mahdollisuuden niin vanhan remontoijan kuin uuden rakentajankin hyödyntää tätä upeaa tunnelmanluojaa.

Kaunis olohuonevalaistus

Yläkertaan siirryttäessä valaisee Spectri matkaa läpi avokeittiön sekä sen yhteydessä olevan olohuoneen. Keittiön työtason päälle lisää valoa tuomaan on ripustettu paljon huomiota saaneet Nurro -roikkuvalaisimet, jotka on maalattu mustaksi täydentämään tilan muuta värimaailmaa.

Koska luonnonvaloa tulvii suurista ikkunoista tiloihin paljon, ei ylimääräisiä kikkailuja valaistuksen suhteen tarvita. Kuitenkin tarkkaan lasketut luksimäärät takaavat sen, että pimeimpinäkään talvi-iltoina ei Riihen asukkaiden tarvitse touhuta hämärässä. Spectri sekä Tupla-Spectri ovat läpi talon käytettyjä suunnattavia alasvaloja, jotka tehokkuutensa sekä neliskanttisen muotonsa ansiosta ovat kuin tehtyjä näihin korkeisiin ja avariin tiloihin.

Vanhempien makuuhuone järvinäköalalla

Kadehdittavan järvinäköalalla varustetun makuuhuoneen ohitettuaan kulkija tulee suurelle parvekkeelle, josta rappuset vievät alas japanilaistyyliseen puutarhaan.

Piha-aita Seinäjoen asuntomessuilla

Vihreään luontoon ja hyvin toteutettuun pihasuunnitteluun yhdistyvät kaunis koristeallas sekä kekseliäästi terassiin upotettu hiekkalaatikko, jotka saavat runsaasti valoa osakseen mustien Hydra -seinävalaisinten ansiosta.

Kaiken kaikkiaan Riihi on kokonaisuus, jossa luonnonläheiset materiaalit, kaunis arkkitehtuuri sekä toimiva, sisustuksellinen valaistus kohtaavat. Kyllä se pohjalaanen sisu vaan taitaa saada ihmeitä aikaan.

Winled-valaistukset Seinäjoen Asuntomessuille 2016

Muista myös lukea artikkelit muista kohteistamme Seinäjoen Asuntomessuilta, joihin on toteutettu valaistusratkaisut Winledin LED-valoilla:

Kohde nro 10: Dome Lumo

Kohde nro 11: Lakka Lakeus

Kohde nro 12: Villa Tango

Kohde nro 13: Jämerä Samsö

Kohde nro 24: Kannustalo Pohjanmaa

Kohde nro 32: Keittiömaailman Suola ja Pippuri

Lisäksi olimme valaisemassa Mäihä-puukerrostalon käytävävalaistusta.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 25.11.2017

Lue myös