On kevät ja seison kokolailla keskellä meidän tonttia. Joitakin kuukausia aikaisemmin tontti oli kaivettu paljaaksi kalliota myöden. Pitkälti yli 50 kuormallista viety maata pois. Kallio ei ollut missään nimessä tasainen, niin kuin minä vajaavaisella mielikuvituksella varustettu yksilö olin sen kuvitellut olevan. Sileähkö ja helppo alusta johon on yksinkertaista toteuttaa perustukset. Sellaiseksi olin kallion ajatellut.

Meidän kallio oli kuitenkin Himalajan vuoristo pienoiskoossa. Korkeita huippuja ja syviä notkoja täynnä vettä. Tiedän tarkalleen millaisen talon haluan rakentaa, olimmehan vaimon kanssa käyttäneet suunnitteluun aikaan reilusti yli vuoden. Tontilla seistessäni en kuitenkaan tiennyt, että kuinka pääsen alkuun.

Tässä vaiheessa tieto ei lisännyt tuskaa, vaan tietämättömyys. Yleensä rakentamisen alussa pitäisi olla into piukassa, kun on vielä virtaa ja rahaa jäljellä. Meillä oli kuitenkin tässä suhteessa kivikkoisempi alku, kirjaimellisesti.

Into ja motivaatio puskea hankkeessa eteenpäin tuli lopulta yllättävästä paikasta. Kun olin muutaman päivän tontilla vellonnut ja manannut huonoa kohtaloani ja ikäänkuin odottanut, että kallio tasaisi itse itsensä, sain vaimoltani oudon viestin: “Sinulle soitetaan kohta Winlediltä. Puhelun aikana selvisi, että Winled toteuttaa ammattimaisia valaistussuunnitelmia.

Ajatus tuntui aluksi absurdilta, kun en ollut vielä edes ratkaissut kuinka perustukset toteutetaan. Puhelun aikana ajatus alkoi kuitenkin käymään järkeen. Tiesimmehän millaisen talon haluamme. Jopa sisustusta oli mietitty hyvin pitkälle. Ajatus siitä, että edes jokin asia nytkähtäisi eteenpäin tuntui tässä vaiheessa tervetulleelta.

Pian ensimmäisen puhelun jälkeen kävimmekin puhelimitse läpi Winledin suunnittelijan kanssa meidän ajatuksia tulevasta kodistamme. Tästä puhelusta meni noin viikko, kun suunnitelma tupsahti sähköpostiini. Ja millainen suunnitelma se olikaan! Tarkkaan mallinnettuja 3D-kuvia, värimaailma oli juuri niinkuin olimme ajatelleetkin toimivalla valaistuksella höystettynä. Kun omat haaveet kootaan näin upeasti kasaan, niin eihän siinä voi kun tuijottaa kuvia leuka lattiassa täysin hämmentyneenä.

3D-valaistussuunnittelmakuva ulkotiloista

Sen jälkeen kun suunnitelmat oli katsottu läpi moneen kertaan ja pakkosyötetty lähipiirille toistuvasti, muistan todenneeni: “Kiitos Winled!. Tämä oli se kipinä, jonka tarvitsin haastavana hetkenä. Paperilla talo oli valmis ja kuten alussa totesin, nyt sen pystyi myös rajallisemmalla hahmotuskyvylläkin varustettu henkilö näkemään. Voidaankin siis todeta, että Winledin tuoma valaistus oli se valo tunnelin päässä, joka sai minut ottamaan itseäni niskasta kiinni ja lähtemään etsimään ratkaisua haaveemme perustamiselle.

Keittiön 3D-valaistussuunnittelukuva

Ja jos itse valaistuksen toteutuksesta sanoisin vielä jokusen sanasen loppuun. Meillä ei ollut paljoakaan erityisiä toivomuksia, mutta halusimme toimivan ja ennen kaikkea riittävän valaistuksen, joka helpottaa arkea syksyn pimeydessä.

Keittiöön halusimme led-nauhat perinteisten työvalaisimien sijaan. Tämä siksi, että led-nauha voidaan sijoittaa kaapin etureunaan, jolloin se tarjoaa valoa keskelle työtasoa. Käytännöllisyyden ohella esteettisyydestä plussaa, sillä led-nauha on varsin huomaamaton perinteiseen työvalaisimeen verrattuna.

Kodinhoitohuone valaistussuunnittelu

Sama ajatus toistuu myös kodinhoitohuoneessa.

WC:n valaistussuunnittelu

WC-tiloihin halusimme niin ikään led-nauhaa tuomaan epäsuoraa valaistusta kaapiston alta. Tämä siitä syystä, että kun yöllä haluaa saniteettitilaa hyödyntää niin ei tarvitse koko valaistusarsenaalia kytkeä päälle, vaan vaihtoehtona on hillitty ja miellyttävä valaistus joka kuitenkin mahdollistaa miespuolisillekin käyttäjille Kaisa Mäkäräistä paremman osumatarkkuuden.

Makuuhuoneen valaistussuunnittelu

Ja kun olimme näiden kuvien ansiosta tykästyneet led-nauhojen tuomiin mahdollisuuksiin, niin päätimme jälkikäteen lisätä niitä myös aikuisten makuuhuoneeseen. Tämäkin lisäys kävi helposti, vaikka itselle jäi pitkän yhteydenoton jälkeen epävarma fiilis, että osasinko sittenkään kertoa mitä hain takaa. Ammattilainen on kuitenkin ammattilainen ja ajatus löysi kerralla maaliin. Samalla tavalla tullaan myös toteuttamaan vaatehuoneen valaistus.

Vieraskynä-postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Tomi.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 03.12.2019

Lue myös