Sähkön hinta puhuttaa — 3 tapaa säästää sähköä valaistuksella


Ennätyskallis pörssisähkö on puhuttanut tänä talvena ja saanut ihmiset miettimään myös oman kodin energiakulutusta.

Jo pienillä arkisilla teoilla ja säädöillä voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia ja tuntuvia säästöjä. Usein esimerkiksi kännykän ja muiden laitteiden laturit voivat jäädä päälle huoneesta lähdettäessä ja useat sähkölaitteet kuluttavat virtaa usein myös valmiustilassa.

Valaistus on kehittynyt vuosien saatossa energiatehokkaiden valaistusratkaisuiden myötä.

Kokosimme tähän artikkeliin kolme vinkkiä, miten säästää sähköä valaistuksen avulla ja samalla voit säästää vuodessa huomattavia summia sähkölaskustasi.

1. Käytä oikeanlaisia valaisimia oikeassa paikassa

Väärä valokeila suuntaa valon myös sinne mihin sitä ei välttämättä tarvitse. Hyvin suunniteltu valaistus sisältää monipuoliset valaistustilanteet.

Varsinkin talviaikaan LED-valaisimien hyödyt nousevat esiin, kun valoja yleensä pidetään päällä pitempiä aikoja kuin kesäisin.

Helppo tapa kasvattaa energiatehokkuutta kodeissa on vaihtaa vanhat hehkulamput ja vanhemmat polttimot lediin. Tämä on myös pitkäikäinen ratkaisu, sillä LED-valojen käyttöikä on huomattavasti pitempi.

2. Huomioi mitä valaisimen tehokkuudeksi sanotaan

Tänä päivänä kaikki tietävät, että LED säästää sähköä. Se mikä jää vähemmälle huomiolle on, että valoissa voi olla jopa yli 100% erot energiatehokkuudessa.

Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti, että samanlaisen valon voi saada käyttämällä 5W tai 10W energiaa, riippuen valaisimen tehokkuudesta.

Hyvä esimerkki on, että LED-polttimo voi olla 150lm/W, mutta kun se laitetaan itse valaisimeen kiinni, niin siitä saadaankin vaan 60% ulos eli 90lm/W.

3. Valaistuksen ohjausjärjestelmällä lisää säästöjä

Sen lisäksi, että käytetään erilaisia ohjausjärjestelmiä kuten, liike- ja läsnäolotunnistimilla, hämärä- ja kellokytkimiä sekä vakiovalo-ohjauksia, jotteivat valaisimet ole päällä ilman tarvetta, on syytä kiinnittää huomiota valonmäärään suhteessa tilan käyttöön.

Siivotessa valontarve on tietenkin suurempi kuin TV:tä katseltaessa. Sen sijaan, että olisit jatkuvasti sormet himmentimillä, on hyvä tutustua kotiautomaation tuomiin mahdollisuuksiin. Lue lisää täältä älyvalaistuksesta täältä!


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 10.12.2021

Lue myös