Myimme kesällä 2016 rivitalokotimme ja muutimme vuokralle. Haaveilimme omakotitalosta ja vuokralla asuessa olisi helppo seurata markkinoita.

Kun sopivaa valmista taloa ei alkanut löytyä, aloimme punnita eri vaihtoehtoja. Tehdäkö useampi kompromissi ja päästä kenties vähän helpommalla vai saadako kovalla työllä juuri se unelmien koti.

Olemme huonoja tyytymään kakkosvaihtoehtoon – meistä tuli rakentajia.

keittiön valaistus

Joulukuussa 2016 saimme sopivan tontin ja alkuvuodesta 2017 alkoi talon suunnittelu. Mieheni piirsi toivomallamme huonemäärällä ja tilajaottelulla karkean pohjaluonnoksen, josta hioimme arkkitehdin kanssa toimivan kokonaisuuden rakennusluvan hakemista varten.

portaikko

Taloomme tuli yhteensä 200 asuinneliötä kahteen kerrokseen, joista sisääntuloaula ja olohuone-ruokailutila ovat korkeaa tilaa. Vaikka projektin suuruus hirvitti, tulevat materiaalivalinnat olivat melko selvinä mielissämme. Oli kuitenkin yksi osa-alue, joka oli meille aivan vieras. Se oli valaistus. Sen verran tiesimme, että haluamme panostaa valaistukseen ja, että ilman ammattilaista siitä ei tulisi mitään.

Toiveemme valaistukselle olivat selkeät: riittävä ja miellyttävä yleisvalaistus siten, että valaisimet eivät tee turhaan itsestään numeroa. Käytännössä tämä tarkoitti, että emme halunneet kotiimme kovassa nousussa olevia led-nauhoja tai muita valaistuksellisia krumeluureja.

Korkeat tilat huomioivan, hyvän yleisvalaistuksen lisäksi halusimme harkittuihin kohtiin tunnelmallista epäsuoraa valoa ja pidimme tärkeänä myös valaistuksen säätömahdollisuutta. Näiden lähtökohtien lisäksi suunnittelija keksi ehdottaa arkkitehtuurisesti spesiaalipaikan korostamista valaisulla. Tätä emme olisi itse hoksanneet ja idea lisäsi luottoamme suunnittelijaan.

Olimme tehneet oikean valinnan valitessamme Winledin suunnittelemaan kotimme valaistusta.

3D-kuva ja valmiskuva

Asiakaslähtöisyyttä ja parkkipaikkapalavereita

Yhteistyö Winledin kanssa sujui mutkattomasti. Kävimme suunnittelun aluksi suunnittelijan kanssa pitkähkön puhelinpalaverin, jossa kerroin toiveemme. Olimme tehneet ennen palaveria taustatyötä, jotta osasin nimetä Winledin valikoimasta meitä miellyttävät valaisimet. Puhelun jälkeen olin vähän epäileväinen, liekö suunnittelija oli saanut ajatuksistani kiinni. Yllätyimmekin positiivisesti ensimmäiset luonnokset nähtyämme. Valaistus näytti jo tässä vaiheessa pitkälti siltä kuin halusimmekin.

Luonnoskuvien tarkan tarkastelun jälkeen pidimme vielä toisen puhelinpalaverin, jossa kävimme läpi muutamat haluamamme muutokset. Muutoksia ei ollut paljon ja suurimat muutokset taisivat liittyä kuvissa näkyviin sisustusvalintoihin, jotka olivat tässä suunnitelmassa vain rekvisiittaa. Suunnittelija kuitenkin halusi meidän saavan kuvista mahdollisimman oikean käsityksen tiloista ja muistankin pohtineeni hänen kanssaan jopa lastenhuoneen seinien värejä.

olohuoneen valaistus

Toinen puhelinpalaveri on jäänyt mieleeni hauskana muistona myös sen lokaation takia: puhuin puhelua autossa päiväkodin pihalla. Tämä kuvastaa ehkä hyvin raksavuoden kiirettä, mutta myös Winledin asiakaslähtöisyyttä. Minun ei tarvinnut järjestää puhelinaikaa kesken työpäivän, vaan he joustivat ja palaveerasivat silloin, kun asiakkaalle parhaiten sopi. Winledin asiantuntijat osasivat myös kysyä minulta oikeat kysymykset ja minulla oli täysin luottavainen olo antaessani heidän päätettäväkseen niin kotimme valaistuksen värilämpötilan kuin ledspottien määränkin.

takkahuoneen led-valaistus

Winledin konseptia voi hyvällä mielin kutsua tämän päivän vaatimustasoa vastaavaksi. Se ei ole aikaan ja paikkaan sidottua, suunnittelijat ovat ammattitaitoisia ja kuuntelevat asiakasta. Lisäksi haluan mainita vielä Winledin suunnittelukuvien laadun. Niiden perusteella saimme todella hyvän käsityksen paitsi tulevasta valaistuksesta, mutta myös kodin tiloista ylipäätään.

Tämän tasoisia kuvia emme päässeet rakentamisen muissa vaiheissa näkemään. Niinpä monet kerrat jälkeenpäinkin palasimme Winledin kuviin, vaikka valaistus ei enää ollutkaan työn alla. Nyt kaksi vuotta jälkeenpäin suunnittelukuviin palatessani hämmentynyt hymy nousi huulilleni. Miten valaistussuunnitelman kuvat voivatkaan näyttää niin aidoilta ja paikaansapitäviltä? Jopa olohuoneen taulu on juuri oikealla paikalla.

Seuraavassa kirjoituksessani päässette näkemään ja lukemaan tarkemmin, mitkä valaisimet meille valikoitui. Kerron myös, mihin olemme olleet erityisen tyytyväisiä ja tekisimmekö nyt jotain toisin.

Tämän vieraskynäkirjoituksen kirjoitti asiakkaamme Juulia Määttä.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 05.05.2020

Lue myös