Rintamamiestalon remontti — nuorennusleikkaus LEDien avulla


Moni saattaisi puistella päätään kuullessaan projektista, joka alkoi vuoden 2016 keväällä: viimeisillään raskaana oleva nainen ja täysipäiväisesti töitä tekevä mies, -54 rakennettu kolmikerroksinen rintamamiestalo sekä lattiasta kattoon tehtävä remontti kun muodostavat melko järjettömän yhtälön. Toimeen tartuttiin kuitenkin tarmolla, ja kun valmiita pintoja alkoi syntyä, eivät projektin rankkuus ja laajuus tuntuneet enää missään.

Keittiöön lisämaustetta DIY-valaisimilla

Projekti aloitettiin keskikerroksesta. Vanha keittiö revittiin liitoksistaan ja poltettiin juhannuskokossa. Uusi keittiö tilattiin vauhdilla ja koneet käytiin ostamassa hyvään hintaan messuilta. Kun keittiö sitten valmistui, huokaistiin helpotuksesta: kuukausitolkulla mikro- ja noutoruoalla elämisellä kun ei varsinaisesti kovinkaan positiivisia vaikutuksia ole hektisen arjen pyörittämiseen.

Talossa uurastanut perheenpää sattuu olemaan kekseliäs sähkö- ja raksamies, ja hän keksikin oivia valaistusratkaisuja taloon ledejä hyödyntäen. Esimerkiksi vanhasta puuseipäästä valmistui näppärästi paljon kehuja kerännyt kattovalaisin, joka paitsi näyttää hyvältä myös tehostaa keittiön valaistusta. Puuseipään päälle asennettiin 9,6-wattista LED-valonauhaa, jonka neutraali värilämpötila pitää valkoisen katon valkoisena ja piristää kummasti vuoden pimeimpinä hetkinä.

Rintamamiestalon kellari – työmaa vailla vertaa

Perunakellari. Kaikki vanhoissa taloissa vierailleet luultavasti tunnistavat tuon ominaistuoksun, joka tarttuu vaatteisiin ja nenäkarvoihin. Tämäkään talo ei ollut poikkeus, ja hajusta päästiinkin eroon vasta uudelleen valetun betonilattian myötä.

Lattia aukaistiin ja huonekorkeutta lisättiin lapion, pikkukaivurin sekä suurpaineimurin avulla. Lattialämmityskaapelit vedettiin paikoilleen ja betonivalu viimeisteli erittäin suuritöisen kokonaisuuden.

Seuraavaksi vuorossa oli kylpyhuone saunoineen. Kunnianhimoinen tavoite oli saada joulusauna lämpiämään, joten töitä painettiin hiki hatussa yötä päivää. Sauna oli kuin olikin valmis jouluaattona kello 00:12 ja onnelliset asukkaat saunoivatkin koko loppukuun lähes päivittäin.

Tehdyssä valaistussuunnitelmassa saunaan oli suunniteltu valonauhaa. Kuitenkin saunan valmistuttua päädyttiin siihen, että kylpyhuoneesta sekä saunan ikkunasta tuleva valo piisaisi mainiosti muuten tummanpuhuvaan tilaan.

Kylpyhuone valaistiin suunnattavan Libran sekä valonauhan avulla. Upea lopputulos onkin omiaan niin tunnelmallisiin kylpyhetkiin kuin koko perheen suihkutteluihinkin.

Pukuhuoneen katto laudoitettiin, ja lautojen väliin laitettiin 4,8-wattista valounauhaa alumiinprofiilin sisään. Yksi valojuova riittääkin erinomaisesti valaisemaan koko pienen pukuhuoneen.

Rintamamiestalon kellarin pukuhuone

Kodinhoitohuoneessa LED-roikkuvalaisimet tehostamassa työtasojen valaistusta

Kodinhoitohuone on vielä työn alla, mutta tehty valaistussuunnitelma antaa hyvin osviittaa siitä, mitä tuleman pitää. Koska katon alaslaskua ei voida tehdä matalan tilan ja katossa kulkevien putkien takia, ei myöskään valaisimia voida upottaa: valaistuksen suunnitellut Toni Reinilä keksikin käyttää Nurro-roikkuvalaisimia tehostamaan työtason valaistusta sekä Vela-kiskovalaisinta korostamaan vanhaa punatiiliseinää.

Kodinhoitohuoneen valaistus

Autotallista man cave muusikolle

Autotalliin on suunnitteilla man cave/musiikkistudio, joten käyttötarkoituksia pienessä tilassa on monia. Siksi valaistus suunniteltiinkin niin, että tunnelmavalaistuksesta huolehtivat epäsuoran valon listat, ja työvalaistusta tehostamaan asennetaan kattoon Eden-valopaneelia.

Autotallista man cave

Monikäyttöinen valaistus kellarissa

Kuten kodinhoitohuonekin, myös miesluola on vielä rakenteilla – hyvin tehty Winled-valaistussuunnitelma 3D-kuvineen on kuitenkin oiva tapa nähdä lopputulos jo silloin, kun projekti on vasta pieni pilke silmäkulmassa.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös