Kun ostaa rintamamiestalon tietää, että remonttia on edessä useaksi vuodeksi ja osaa myös aavistaa, että se ei mahdollisesti koskaan lopu. Haaveena tietysti on, kun saa yhden kierroksen pintaremonttia tehtyä, voi olla muutaman vuoden rauhassa, ennen kuin uusi kierros pitää aloittaa. Ja siksi haluaa tietysti pitää huolta ettei ainakaan suunnittelun puutteesta johtuen joutuisi liian nopeasti purkamaan ja tekemään uudelleen.

Yksi hankalimmista jutuista remontissa on omasta mielestäni valaistus. Huoneet ovat suuria ja halu rakentaa erilaisia tunnelmia edesauttava valaistus on maallikolle melkoisen hankalaa. Jalkalamppujakaan ei ihmisellä voi olla määräänsä enempää =) Varsinkaan kellarissa; kodinhoitohuoneessa, kylpyhuoneessa tai saunassa.

3D-mallinnus kellarikäytävästä ja sen valaistuksesta.

Meidän kellarin lämpimät tilat on rempattu viimeksi vuonna 1995. Tila on melko matala (alle 200cm) ja vaikka ikkunoita on käytännössä joka huoneessa, niin ne ovat maantasossa eli katonrajassa. Luonnonvaloa on siis tarjolla melko vähän silloinkin, kun sitä Suomessa muuten olisi... Eikä kylpytiloissa oikein voi ikkunoita muutenkaan pitää ilman verhoja, koska asumme keskellä taajamaa. Paitsi poikkeustapauksissa. Joita en ole vielä keksinyt. =)

3D-mallinnus vessasta sekä vessan valaistuksesta

3d-mallinnus sauna- sekä pesutilasta ja niiden valaistuksesta

Aika pian ongelman ymmärrettyäni kuulin Winledin palveluista ja tartuinkin tuumasta toimeen. Parasta oli jutella valaistusuunnittelijan kanssa; käydä läpi pohjapiirroksia ennen ja jälkeen ja kertoa mikä meille on tärkeää ja mitä toivoisimme. Halusin, että vaikka kyseessä oli kodinhoitotila, johon lähtökohtaisesti tarvitaan riittävä valaistus, olisi kellariin mahdollista luoda perusvalaistuksella erilaisia tunnelmia. Tarkoituksena oli remontoida vanhaa kunnioittaen ja jättää vanhoja rakenteita näkyviin sen verran kuin mahdollista ja järkevää. Näiden esiin tuominen valaistuksellakin olisi luonnollisesti mukavaa. Esimerkiksi jätimme näkyviin alkuperäistä punatiilestä muurattua ulkoseinän verhousta koko kodinhoitohuoneen osalta. Kodinhoitohuone on muutenkin seinämateriaaleiltaan suhteellisen rouhea: päädyimme maalaamaan seinät ja katon, jotka ovat alkuperäisen betonivalun jäljiltä. Kuistin alla olevan suksihuoltotilan seinät verhosimme maalatulla raakalaudalla. Näiden erityistoiveiden lisäksi kellari on rintamamiestalon kellari. Ei siis korkeimmillaankaan kovin korkea, vain n 200cm. Tästä syystä lamppujen fyysinen koko ei saanut olla kovin suuri. KHH:n ja suksihuoltotilan lisäksi valaistussuunnitelmaan kuului vaatehuone, WC, takkahuone, kylpyhuone ja sauna.

3D-mallinnus Rintamamiestalon kellarin valaistuksesta

Lähtökohtana oli siis että valaistus on sekä toiminnallista ja järkevää, että kaunista. Ja mielellään tietysti niin, että projekti ei saisi maksaa ihan koko maailmaa. Winled teki kyllä ihmeitä. Ohessa onkin ollut kuvia Winledin Erkan tekemästä suunnitelmasta. Parasta tässä on se, että valaistussuunnittelija muisti kaikki toiveet ja otti ne ihan superhyvin huomioon sekä omasi lehmän hermot.

Mielenkiinnolla odotamme lopputulosta, mistä seuraava postaukseni koostuukin.

Kirjoittajana on ollut asiakkaamme Anna. Valaistussuunnitelman tähän kohteeseen teki Erkka Hurske.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös