Rintamamiestalon kanssa on oppinut ettei ikinä parane suunnitella, tai ainakaan hankkia materiaaleja ennen kuin on purkanut, ja nähnyt mitä rakenteet jne. pitää sisällään. Arvailemalla ei pääse kovinkaan pitkälle. Korkeintaan rautakauppaan ja takaisin. Takaisin siksi että jo noudetut materiaalit pitää palauttaa.

Tämä ei pätenyt valaistussuunnitelmaan, mutta tilaajan päättämättömyys aiheutti jonkin verran muuttujia suunnitelmaan. Itse suunnitelman kanssa onnistuimme kohtuullisen hyvin, ainoa murhe oli niiden huoneiden osalta joiden kattoa tai muita pintarakenteita ei ollut tarkoitus uusia, joten pinta-/uppoasennus asetti rajoituksia valaisimien valintaan. Kaikista valaisimista ei luonnollisestikaan ollut tarjolla sekä uppo- että pinta-asennusmallia, varsinkaan sellaista, joka kestäisi kellaritilan huonekorkeuden. Päätöstä asennusmallista ei voinut tehdä ennen kuin sähkömies oli tutkinut vanhat johdot ja asennukset ja ottanut kantaa niiden käyttökelpoisuuteen ja mahdollisuuksiin. Winledin Erkalla onneksi riitti kärsivällisyyttä tähänkin keskusteluun. =)

Kuva rintamamiestalon kellarin valaistuksesta

Rintamamiestalon kellarin kuvia

Vaikka budjettimme oli rajallinen, halusimme silti että valaistuksessa olisi joitakin ominaisuuksia. Oli onni että meille suunnitellut Winledin valaisimet olivat kaikki himmennettäviä ja siten esim. takkahuoneeseen ja kylpyhuoneeseen on mahdollista loihtia himmeämpää valaistuista tarvittaessa. Lisäksi led-nauhoista on moneksi, niin saunassa kuin vanhojen tiiliseinien korostamisessakin. Kellarissa kuitenkin käytännöllisyys on tärkein ominaisuus ja siinäkin suunnitelma onnistui täydellisesti. Amatööri oppi prosessissa aika paljon lumeneista, kelvineistä ja muista valaistuksen suureista. Opettavainen prosessi, ja ehdottomasti ottaisin uudelleenkin ammattilaisen suunnittelemaan valaistukset erityisesti tämäntyyppiseen tilaan. Suurin asia minkä opin oli kertoa suunnittelijalle rehellisesti ja avoimesti budjetin lisäksi että mitkä asiat on itselle tärkeitä ja mihin tarkoituksen tiloja käytetään. Ammattilainen on tekemässä suunnitelmaa sinun kotiisi, sinun tarpeitasi varten.

Kuva kellarin valaistuksesta

Winled toimitti käyttöömme havainnekuvat, joilla maallikko pääsi tutkimaan millaiset valaisimet ja valaistus on suunniteltu käytyjen keskustelujen perusteella. Kun päätös on tehty, Winled toimitti kuvat asennusta varten, jotta sähkömieskin sai selvyyttä siihen että mihin oli tarkoitus mitäkin asentaa. Kuvien lisäksi itse piirsin kuviin katkaisijoiden ja himmentimien paikat, joka olikin ihan oma hommansa. Sata kertaa mielessäni kävelin erilaisilla kantamuksilla ja määränpäillä tilat läpi ja kuvittelin missä kohtaa olisi järkevää törkätä katkaisijaa tai heiluttaa liiketunnistimelle. Sähköurakkaa suunnitellessa olisi ollut hyvä ymmärtää kertoa että kyseessä on led-valot, jolloin sähkömies olisi hoksannut arvioida paljonko aikaa menee muuntajien kytkemiseen ja piilottamiseen. Toinen vinkki erityisesti korjausrakentajille: jos kellarin huonekorkeus on kiinteä, kannattaa etukäteen tarkistaa että kuinka paljon upotettavien valaisimien upotussyvyys. Varsinkin jos on mennyt valitsemaan sadesuihkut, jotka nekin vaativat koolauksesta muutaman sentin tilaa alaspäin. Tässä kohtaa joutui sekä remppa- että sähkömies hieman improvisoimaan, jotta suihkumme soveltuvat myös normaalikasvuisille henkilöille..

Kuva rintamamiestalon kellarissa sijaitsevasta saunasta

Kellarin saunan valaistus

Kuva rintamamiestalon kellarin saunan valaistuksesta

Kaiken kaikkiaan valaistuksesta tuli juuri sellainen kuin toivottiinkin. Matalahko tila sai riittävän valaistuksen, joka toimii keskitalvellakin kun ulkona on säkkipimeää. Kuten kuvista näkee, pinnat ovat pääpiirteittään valmiit, mutta listoitukset odottavat edelleen asentajaansa.. Valokuviin olisi voitu photoshopata listat, mutta totesimme ettei anneta liian ruusuista kuvaa.. Eihän rintamamiestalo ole koskaan valmis kuin korkeintaan elokuvissa ja sisustusohjelmissa.

Postauksen on kirjoittanut asiakkaamme Anna ja valaistuksen kohteeseen toteutti Erkka Hurske.


Julkasija: Winled Oy, Winled Oy
Julkaistu : 29.11.2017

Lue myös