Ravintola Narranin uusi LED valaistus


Mitä sinulle tulee mieleen baarista tai yökerhosta? Hämärä ja ahdas tila, jossa ei näe nokkaansa pidemmälle? Nuhruinen yleisilme ja niin kirkkaat strobovalot, että migreeni alkaa hyvin pian ilmoitella tulostaan?

No, valaistuksen voi toteuttaa toisinkin: nimittäin tyylillä.

Valaistussuunnitelma on tärkeässä osassa

Uudistunut Narran viihdyttää Levillä

À La Carte Ravintola Narran sijaitsee loistavalla paikalla aivan Levin ytimessä. Narranin kolmikerroksinen rakennus on näkyvästi esillä eturinteen välittömässä läheisyydessä. Ravintola tarjoaa vaihtoehtoja kaikille ruokailusta musiikkiin ja yökerhoilusta after skihin.

"Projekti oli melko kiireinen. Ravintola oli periaatteessa saneeraus, mutta sitä voisi kuvailla uudiskohteena", kertoo projektin toteuttaneen Levin Sähkö Oy:n Erkki Vänni.

Tässä projektissa uusittiinkin koko talo ja samalla päädyttiin siihen, että Ravintola Narranin valaistuksessa siirryttiin 2010-luvulle, eikä tätä päätöstä ole tarvinut katua.

Ravintola Narranille toteutettiin myös ulkovalaistus, josta pääset lukemaan lisää tästä.

Ravintola Narranin ledit valaisevat tunnelmallisen ravintolan istumapaikkoja

Kohdevalaistuksella kohti tunnelmaa

Ravintola Narranin valaistussuunnitelmassa hahmottuivat tiloihin asennettavat valaisimet ja niiden asennuspaikat sekä laskelmat valon tehosta, jakautumisesta sekä energiankulutuksesta.

Valaistussuunnitelmaan sisältyvät 3D-mallinnukset tiloista, jotka helpottavat tilan hahmottamista suunnitteluvaiheessa. Kun valaistussuunnitelmassa yhdistetään jo alkuvaiheen 3D-mallinnoksiin toivottu design sekä valaistussuunnittelijoiden ammattitaito, saadaan lopputuloksena käyttötarkoitukseen täydellinen valaistus.

"Ravintoloita suunnitellessa käytetään huomattavasti enemmän kohdevalaistusta kuin muissa julkisissa tiloissa tai omakotitaloissa. Tärkeintä suunnitellessa onkin ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus. Viihtyvyyden takia valaistuksen tulee olla tasaista ja erilaiset valaisutilanteet on otettava huomioon", toteaa valaistussuunnittelija Joona Saarelainen.

Huomioitavaa tilojen valaistuksen suunnittelussa on myös itse tilan värimaailma, jotta voidaan olla varmoja tilan lasketuista valomääristä, sekä siitä, että värit toistuvat niinkuin on haluttu. Valaistustason tulisi olla myös riittävän korkeaa kun siivotaan, mutta tarpeeksi alhainen normaalissa käytössä, jotta tila pysyisi tunnelmallisena. Tälläisen valaistustilanteen voi ratkaista valaisimien himmentämisellä.

Ravintoloiden valaistuksesta voi lukea lisää artikkelistamme Hotellin ja ravintolan valaistus

Iiris ledivalaisimet näyttävät hyvältä kullatussa katossa.

Kullattuja kattoja ja Iiriksen loistoa

Narranin yläkerran ravintolan avarista ikkunoista tulvii luonnonvaloa ja sen loistavan sijainnin vuoksi niistä aukeaa myös suora näkymä vilkkaaseen Leviin.

Lappi-painotteiselta ruokalistalta löytyy monenlaisia annosvaihtoehtoja. Kotoisa ja lämmin tunnelma ravintolaan on luotu käyttämällä kohdevalaisimia. Ravintola on valaistu 8-wattisilla Iiris LED-valaisimilla, jotka uppoavat näyttävästi kullattuun kattoon.

Päivitetyn tuotemallistomme myötä Iiris 8W on poistunut valikoimasta, mutta sen korvaajana voidaan pitää Libra 6W -alasvaloa. Libra 6W on upea suunnattava alasvalo, joka on täydellinen valinta tilaan kuin tilaan.

Niin Iiris 8W kuin sen korvaaja Libra 6W:kin sopivat loistavasti ravintoloihin niiden kapean valokeilan ansiosta. Valaisimet ovat himmennettävissä ja ne ovat suunnattavat, jonka myötä niillä saadaan luotua pöytiin juuri sopiva valaistusteho tai korostettua jotain muuta kohdetta kuten erikoisempia pinnan muotoja ja tehosteseiniä.

"Tämä kaikki hillitysti toteutettuna luo ravintolaan asiakkaalle viihtyisän ympäristön", toteaa Saarelainen.

Tarkasti suunnitellussa LED-valaistuksessa Narranin baarityöntekijät näkevät tehdä erikoisemmatkin drinkit.

Yläkerrasta löytyvät myös mukavat istuskelutilat baaritiskin kera. Istumapaikkoja on lukuisia ja Narranin karaokebaarista voikin vaikka aloittaa laskettelupäivän jälkeisen after skin.

Työntekijöiden työpisteiden valaistus on myös otettu huomioon asiakkaiden viihtyvyyden lisäksi. Katossa olevat Iirikset takaavat sen, että Narranin baarityöntekijät näkevät tehdä erikoisemmatkin drinkit. Baaritiskit on myös valaistu valonauhalla, joka johdattaa asiakkaat tiskille ja samalla toimii myös loistavana sisustuselementtinä.

LED-porrasvalot helpottavat kulkemista yön pimeillä tunneilla

Pyrre vie juhlakansan kohti tanssilattiaa

Alakertaan mennessä voi huomata portaiden näyttävän valaistuksen. Portaiden valaistuksessa on käytetty Pyrre-porrasvalosarjan valaisimia, jotka ovat sijoitettuna seinän alaosaan portaiden suuntaisesti. Päivitetyn tuotemalliston myötä Pyrre-porrasvalosarja on jäänyt pois valikoimasta ja sen on korvannut Piko 3W -valaisin, joka on ominaisuuksiltaan hyvin vastaava kuin Pyrre.

Ravintola Narranin alakertaan astuttaessa eteen avautuu suuri tanssilattia DJ-nurkkineen. Tilaa alakerrasta löytyy isommallekin juhlaväelle valaistuksen luodessa yöklubimaisen tunnelman.

Himmennettävät ledit ja valonauha takaavat oikean tunnelman tanssilattialle.

Himmennettävyys luo oikean buugin

Kun tanssilattialta siirtyy eteenpäin, törmää yökerhotiloihin. Istumapaikkoja sekä pöytiä Narranin yökerhosta löytyy useita, ja niiden äärellä voikin nauttia yöllisestä vilskeestä.

Valaistuksessa on käytetty yläkerran tavoin 8-wattisia Iiris -ledivaloja, jotka voidaan tarvittaessa himmentää tunnelman luomiseksi. Katon Iirikset valaisevat baaria kuin tähdet, joka luo mieluisan tunnelman asiakkaille. Baaritiskin luona on myös käytetty yläkerran mukaisesti valonauhaa.

Ravintola Narranin LED-valaistuissa tiloissa riittää istumatilaa monelle henkilölle

Varsinkin tiloissa, joissa valaistus on päällä pitkiäkin aikoja, on LED-valaisinten käytöstä hyötyjä. Ne eivät tuota paljon lämpöä, kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät pidempään. Näiden etujen lisäksi valaisinten valoteho on tasaista, riittävää ja ne sopivat monenlaisiin valaistustilanteisiin.

Ammattimainen valaistussuunnitelma sekä laadukkaat valaisimet ovat tärkeässä osassa toimivaa lopputulosta. Kun harkittu sisustus ja oikeanlainen valaistus kohtaavat, on tunnelma taattu.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 27.11.2017

Lue myös