Rautatyö Kröger Oyn valaistusratkaisuilla tuntuvat säästöt


Rautatyö Kröger Oy on vuonna 1973 perustettu perheyritys Jyväskylässä, joka toteuttaa haponkestävien, ruostumattomien ja alumiinisten osien valmistamista sekä kokoonpanemista. Erikoisosaamista tällä alihankintakonepajalta löytyy myös laserhitsauksesta, tarkkuussärmäyksestä ja ruostumattomien ja haponkestävien tuotteiden pintakäsittely. Yrityksen tiloissa tehtiin vuonna 2016 valaistusmuutos Stream Industries Oy:n toteuttamana, jota ei ole tarvinnut katua.

Valaistussuunnittelulla ja led-valaistuksella maksimoidaan kannatavuus

Valaistussuunnittelulla varmistetaan kannattavuus ja maksimoitua energiansäästö investoinnille

Valaistussuunnitelman tekeminen teollisuusyrityksen toimitiloihin on investointi, joka parantaa muun muassa energiatehokkuutta, tuottavuutta ja tietenkin turvallisuutta

Kun suunnitellaan teollisuuskohteen valaistusta, on tärkeää tietää, minkälaista työtä tiloissa tehdään. Työtilan käyttötarkoituksen perusteella ammattilaisvalaistussuunnittelija pystyy suunnitelemaan vähintään standardin mukaisesti valoa tilaan niin, että mm. lux- ja häikäisyarvot sekä valon tasaisuus saavuttavat asetetut vaatimukset.

"Teollisuuskohteissa yleensä käyttötunnit vaihtelevat 8 - 24h välillä ja valaisimia on useita. Tällöin LED-valaisimiin vaihtaminen tukee energiansäästöä merkittävästi, koska ajallisesti sekä määrällisesti kulutus on korkeaa", kertoo Winledin tuotepäällikkö Niko Määttänen.

Lähtökohtana valaistussuunnitelulla oli nostaa valaistustasoa. Vanhoilla loisteputkilla tiloissa oli 300lx, mutta tavoitteeksi asetettiin 500-550lx. Lisäksi valaisinprojektilla haluttiin rahallisia säästöjä. Merkittäviä säästöjä saadaan jo pelkästään vaihtamalla vanhojen loisteputkien tilalle ammattilaisen tekemän valaistussuunnitelman mukaan tilan tarpeisiin optimoidut LED-valaisimet.

"Yhdessä LED-valaistuksen kanssa ohjausjärjestelmällä voi saada maksimoitua jo ennestään suurta energiansäästöä. Esimerkiksi varastotiloissa liiketunnistimien käyttöä ja alueiden toiminnan suunnittelu sekä aikataulutus voi mahdollistaa huomattavan lisän energiansäästöön. Pelkällä valaisimen vaihdolla voidaan saada energiankäyttöä pudotettua 50%, niin ohjausjärjestelmän lisäyksellä tämä voidaan vielä saada alle 25% alkuperäisestä", Määttänen jatkaa.

Ufon asentaminen on helppoa

Ufo-valaisin tarjoaa sähkönsäästöratkaisut teollisuuteen

Rautatyö Kröger Oy:n tiloissa korvattiin vanhat loisteputkivalaisimet Winledin Ufo 100W LED-valaisimilla. Samalla myös valaisinmäärät putosivat huimasti: 176 loisteputkea korvattiin vain 27:eella LED-valaisimia.

Kuten arvatakin voi, niin yhteistehokin putosi erittäin reilusti. Ennen yhteisteho oli 11 968W, mutta vaihdon jälkeen vain 2700W!

"Ufo soveltuu erittäin hyvin teollisuuskohteisiin sen laajan ja tasaisen valokeilan sekä tehokkuuden vuoksi. Valaisimella minimoidaan häikäisyt, varjot ja heijastumat tehokkaan optiikan avulla", toteaa Määttänen.

"Ufo LED-valaisimet ovat asennusystävällisiä ja saatiin nopeasti valaisimet paikalleen", toteaa sähköalan ammattilainen Stream Industries Oy:n Lauri Kröger.

Tasainen valo LED-valaisimilla

Laadukkailla LED-valaisimilla vähemmän huoltotöitä

Kun valaisimet ovat laadukkaita, luotettavia ja pitkäikäisiä, saadaan huoltovälejä pidennettyä. LED-valaisimet ovat erinomainen vaihtoehto korvaamaan vanhat ja ikääntyneet valaisimet.

Jos mietitään, että yhdenkin vanhan loisteputkivalaisimen vuoksi voidaan joutua käyttämään paljon työaikaa ja kalustoa, niin valaisinvaihdolle tulee melko paljon hintaa. Ufo-valaisimet taas ovat pitkäikäisiä, niihin luvataan 50 000h käyttöikä ja 5 vuoden takuu.

Pitkäikäisyyden lisäksi valaisimet ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan omiaan juuri teollisuushalleihin ja varastoihin - niillä on D-merkintä, IK10- ja IP65-luokitukset, jolloin ne valaisimet kestävät myös likaa ja pölyä.

Ufo on tehty teollisuuskohteisiin

Oikeilla valaistusratkaisuilla tuntuvat säästöt

Suorien säästöjen lisäksi oikein suunnitellulla valaistuksella saavutetaan monia muitakin hyöytyjä. Monissa tiloissa työskentely muuttuu turvallisemmaksi ja virhemarginaali pienenee. Hyvin suunnitellulla LED-valaistuksella saavutettu hyöty on nykyään moninkertainen verrattuna mihinkään muuhun valaistusratkaisuun.

"Vuosittainen sähkönsäästö investoinnin jälkeen vuodessa 3016€ ja valaisimien takaisinmaksuaika sähkönsäästöllä 1,92 vuotta. Säästämisen lisäksi myös työtehokkuus ja ainakin mukavuus tiloissa paranee, kun nähdään tehdä kunnolla. Asiakas on ollut tyytyväinen", toteaa Kröger.


Julkasija: Winled Oy, Toni Töyräs
Julkaistu : 05.10.2018

Lue myös